Українське IT на Кіпрі – приклад Yalantis: переваги, інтеграція айтівців, умови для життя

Опубликовал
Партнерский материал

У грудні 2021 року IT-компанія Yalantis відкрила R&D-офіс у місті Ларнака, на Кіпрі. З початком повномасштабного вторгнення він прихистив українських фахівців компанії, які вимушено виїхали за межі України. Наразі в офісі Yalantis на Кіпрі є декілька відкритих вакансій під великий проєкт.

У партнерському матеріалі з Yalantis команда компанії розповідає, як отримати тимчасовий прихисток на Кіпрі, що він дає та на які переваги може розраховувати команда.

Партнерський матеріал?

Які зараз є умови для українців на Кіпрі

Триповерховий офіс Yalantis на Кіпрі розташований на центральній набережній міста Ларнака. 2021 року його відкрили через те, що компанія розширювалась на міжнародному ринку. А зараз це рішення допомогло уникнути небезпеки деяким фахівцям із сім’ями та залучити до співпраці українських спеціалістів, які вимушено опинились за кордоном.

Українська IT-спільнота на Кіпрі й до війни була великою. Людей приваблює середземноморський клімат, краєвиди та прийнятний рівень життя при відносно невисоких цінах у порівнянні з іншими країнами ЄС. 

А після повномасштабного вторгнення росії в Україну уряд Кіпру оголосив процедуру отримання Temporary Protection – тимчасового захисту для українців, які:

  • прибули в країну після 24 лютого 2022 року;
  • перебувають на Кіпрі за робочою візою, термін перебування для них у країні продовжили автоматично.

Такий статус діє до березня 2023 року. Його можуть продовжити на шість місяців, якщо в Україні буде пролонгація воєнного стану.

Статус Temporary Protection дає українцям право на:

  • доступ до ринку праці;
  • медичну допомогу в державних лікарнях;
  • доступ до освіти для дітей;
  • одноразову грошову допомогу від держави у розмірі 340 євро;
  • можливість мандрувати світом, але не більше 90 днів на рік: можна відвідати й Україну без втрати тимчасового захисту, але потрібна додаткова консультація юристів Кіпру для уточнення причин і переліку документів.

Щодо отримання статусу Permanent Residence, тобто постійного місця проживання, то кожний випадок слід розглядати окремо. Компанія Yalantis надає своїм фахівцям повну юридичну підтримку та консультації при оформленні обох процедур, адже на Кіпрі багато бюрократії в державних установах, ще й грецькою мовою.

Подивитися, які вакансії відкриті у YALANTIS можна тут.

Особливості життя на острові: клімат, ціни, житло

Кіпр – найпівденніша точка Європейського Союзу з м’якою зимою і сонячним літом. На острові панує атмосфера мультикультурності та привітності, тут кожен може знайти щось своє і почуватися комфортно. Більшість населення розмовляє англійською, а грецька мова може стати у пригоді для розв’язання питань у державних установах. До речі, навчають у державних школах теж грецькою.

Ціни на Кіпрі середні по Європі. Так, вартість продуктового кошика буде на 20% нижчою, ніж в Австрії чи Німеччині, але на 30% дорожчою, ніж у Польщі. Туристичний сезон триває з травня по жовтень – від нього залежить й підвищення цін, зокрема на житло. Офіс Yalantis знаходиться у місті Ларнака. Якщо порівнювати вартість життя, наприклад, з Лімасолом, то Ларнака є доступнішою.

На Кіпрі існує два види оренди житла: короткострокова і довгострокова. Це принципове розділення обумовлює різницю у вартості, зокрема в туристичний сезон:

  • короткострокова, від одного місяця до року: 1,5–1,7 тис. євро в сезон, 800–900 євро не в сезон – на місяць;
  • довгострокова, від одного року: 1,1–1,3 тис. євро в сезон, 650–800 євро не в сезон – на місяць.

Різниця між орендами полягає у тому, що при довгостроковій орендар має укласти з власником контракт на комунальні платежі. До речі, Yalantis допомагає фахівцям з пошуком оптимального та якісного житла та компенсує 50% вартості щомісяця.

Як долучитись до команди YALANTIS можна подивитись за посиланням.

Короткий список цікавих фактів про життя на Кіпрі для українців

  • Безоплатні державні школи, проте навчання грецькою мовою. Приватні школи обійдуться у 500–600 євро на місяць, навчання англійською.
  • Дитячий садочок коштує 160 євро на місяць, у вартість входить харчування.
  • Медична страховка – 500–600 євро на рік, але вартість залежить від пакета страхових послуг.
  • Відвідування приватної лікарні в середньому за один візит коштує 50 євро.
  • Українці зі статусом Temporary Protection можуть звернутись до державної лікарні – їх обслуговують безоплатно.
  • На Кіпрі погано розвинена транспортна система, тож власна автівка стане у пригоді. Вартість оренди транспортного засобу у сезон – 500–600 євро на місяць, не в сезон – 300 євро. До речі, на острові лівосторонній рух.
  • Українці можуть перевозити із собою до 10 тис. євро готівкової валюти без декларування.
  • На Кіпрі відсутня система центрального опалення, але скрізь є кондиціонери. Температура зимою не сягає менш як 15 градусів, тому можна не турбуватись про холод.

Компанія Yalantis допомагає фахівцям як у розвʼязанні житлових питань, так і в юридичному супроводі всіх процесів інтеграції на Кіпрі.

Кіпр для бізнесу

З погляду податкового навантаження на Кіпрі все просто. Компанія Yalantis працює зі своїми фахівцями за звичною схемою українських ФОПів. Бере на себе їх повний супровід, подачу звітності та ведення. 

Якщо працюєте на Кіпрі, ви залишаєтесь податковими резидентами України, а тому не сплачуєте податки на острові. До речі, Мінфін і Верховна Рада України розробляють механізм усунення подвійного оподаткування. За ним після проживання протягом 183 днів у іншій країні ви й далі маєте можливість працювати за системою українського ФОПа, сплачувати податки в Україні та підтримувати економіку країни.

Yalantis на Кіпрі: переваги від компанії та кого шукають у команду

Особливим досягненням для Yalantis є те, що перший проєкт від початку війни надійшов від замовників першого ж тижня після повномасштабного вторгнення. Зараз компанія розробляє кілька великих проєктів від західних партнерів.

Офіс Yalantis на Кіпрі займає три поверхи, має переговорні кімнати для командних зборів та зустрічей із клієнтами, тераси з видом на море і величезну зону відпочинку на даху.

Подивитися вакансії в YALANTIS можна тут.

Загальні переваги від компанії у зв’язку з війною не змінились. Серед них:

  • 21 день оплачуваної відпустки на рік;
  • 3 додаткові дні відпочинку в разі одруження, народження дитини або інших життєвих подій;
  • 15 днів оплачуваних лікарняних на рік;
  • повне відшкодування витрат на сертифікацію;
  • компенсація уроків англійської мови;
  • гнучкий графік роботи;
  • тимбілдинги та корпоративна діяльність;
  • фінансова та юридична підтримка ФОП;
  • спеціальна корпоративна валюта та магазин з мерчем.

Наразі в офісі Yalantis на Кіпрі є декілька відкритих вакансій під великий ізраїльський проєкт. Шукають спеціалістів рівня middle і senior, зокрема DevOps-інженерів, frontend- та iOS/Android-розробників. З актуальними вакансіями можна ознайомитись у соціальних мережах або на сторінці Yalantis на DOU.

Yalantis закликає долучатися до своєї команди спеціалістів, які зараз в Україні та мають можливість переїхати або знаходяться за кордоном і шукають там роботу. 

«Якщо працюєте в українській компанії на Кіпрі, ви маєте можливість віддалено підтримувати економіку Україну та бути серед рідної спільноти, яку об’єднує спільна мета. Ми в Yalantis віримо в ЗСУ та нашу якнайшвидшу перемогу», – додають у компанії. 

Партнерський матеріал?

ДИВИТИСЯ ВАКАНСІЇ YALANTIS 

 

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Партнерский материал