Рубрики Статьи

Чим забезпечити автономність на випадок вимкнення електропостачання

Опубликовал
Артем Лисайчук

Коли може наздогнати паніка, навіть очевидні поради можуть стати в нагоді. Сьогодні важливо залишатися на зв’язку з рідними та стежити за інформацією з офіційних джерел.

Автономне живлення

Обов’язково підготуйтеся до аварійного припинення електропостачання, не забудьте перевірити та зарядити павербанк, найпростіший та найлегший спосіб тримати техніку в робочому стані. На випадок дощу загорніть пристрій у водонепроникний пакет. Павербанки коштують недорого, від 300 грн, і їх можливо знайти у найближчому магазині техніки.

Моделі:

Xiaomi Redmi Power Bank 20000mAh, (2хUSB, QC 3.0) — від 750 грн

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Gelius Pro Edge 20000 mAh (2xUSB, Type-C, QC 3.0) — від 800 грн

RAVPower 20100mAh Waterproof (1xUSB, Type-C, QC 3.0) — від 1100 грн

Xiaomi Mi Power bank 3 10000mAh (2xUSB, QC 3.0) — від 555 грн

 

У випадку тривалої відсутності електроенергії, живлення може забезпечити портативна електростанція. Такі пристрої більші за розміром, та можуть одночасно живити кілька пристроїв, у тому числі ліхтарики, телефони, та навіть ноутбуки впродовж тривалого часу. Деякі моделі мають вбудований FM-приймач, що також стане в нагоді. Такі батареї коштують від 5 000 до 20 000 грн і більше, в залежності від ємності акумулятора. Також не забувайте про портативні сонячні батареї.

Моделі:

ETUPOWER PS1000 — 24 000 грн

EcoFlow RIVER — 15000 грн

Jump starter P01 Power station — 4800 грн

Biolite Solar Panel 5+ — 2700 грн

Мобільні додатки

На випадок відключення від стільникового зв’язку та Інтернет, завантажте на телефон автономні мапи та додатки які можуть працювати як короткохвильова рація зв’язку. Бажано не використовувати телефон для розваг і у жодному разі не фотографуйте пересування українських військ!

Додатки для спілкування у випадку відсутності інтернету чи мобільного зв’язку

Briar — Android

Доступна тільки для Android, версії для iOS немає, зате вона може починати працювати повністю оффлайн. Дозволяє додавати контакти на відстані за допомогою спеціальних посилань. При додаванні за посиланням необхідно, щоб один одного додали обидві сторони.

Завантажити Google Play

Bridgefy — Android та iOS

Доступна для Android та iOS (але з iOS працює дуже нестабільно). Працює через Bluetooth до 100 метрів. 

Важливо: для реєстрації в мережі треба зайти з доступним інтернетом. Для того, щоб створити контакт треба бути на невеликій відстані один від одного.

Завантажити Google Play

Завантажити App Store

Two Way: Walkie Talkie — Android та iOS

Додаток для перетворення смартфону на рацію, що працює без мереж мобільного зв’язку чи інтернету. Не потребує реєстрації. Потрібно налаштуватися на будь-який канал та поділитися своїм каналом із друзями. Після цього натисніть і утримуйте кнопку Talk і коли статус лінії стане зеленим, починайте говорити. Інша людина має зробити те ж саме.

Важливо: немає шифрування та конфіденційності. Рація відкрита, і якщо хтось введе той же номер каналу на своєму пристрої, він зможе прослухати ваші розмови.

Завантажити Google Play

Завантажити App Store

Signal Offline Messenger — Android

Програма для обміну повідомленнями в автономному режимі на основі Wi-Fi Direct. Дозволяє спілкуватися без інтернету або локальної мережі в діапазоні дії мережі Wi-Fi. Обмін повідомленнями може відбуватися один на один або в групі. Додаток не оновлювався з 2015 року, а його автори з 2019 року зробили кілька дуже простих ігор для мобільних платформ. Користуватися на власний ризик.

Завантажити APK файл

The Serval Mesh — Android

Програмне забезпечення дозволяє здійснювати приватні телефонні дзвінки, надсилати захищені текстові повідомлення та обмінюватися файлами в будь-яких умовах — навіть коли мережі мобільного зв’язку виходять з ладу або недоступні. Можна продовжувати використовувати свій існуючий номер телефону в мережі, що дуже важливо в разі катастрофи, коли люди намагаються відновити контакт один з одним.

Важливо: відсутній у Google Play, та не оновлюється з 2016 року. Ставити сторонній APK не рекомендовано, але за відсутністю інших варіантів можливо встановлення на старий смартфон.

Завантажити APK файл

Перелік додатків з оффлайн-мапами та навігацією

 

HERE WeGo Maps & Navigation

Завантажити Google Play

Завантажити App Store

 

All-In-One Offline Maps

Завантажити Google Play

 

Також у додатку Google Maps є можливість завантажити карти для перегляду і навігації оффлайн, але вони підтримують невелику зону місцевості. Рекомендуємо використовувати як запасний варіант.

Завантажити Google Play

 

Оффлайн Wikipedia

Заздалегідь завантажте офлайн-версію Wikipedia на ваш пристрій, зробити це можна з допомогою додатку Kiwix.  Додаток доступний на всіх мобільних та настільних операційних системах, українська версія Вікіпедії займає 16,8 Гб.

При необхідності завантажте свої дані з сервісів Google та Apple.

Для Google існує окремий сервіс Google Takeout, який дозволяє зберегти дані з усіх сервісів компанії. Обираєте яку саме інформацію бажаєте заархівувати, частоту резервної копії, одноразово чи кожні два місяці впродовж року, а також формат збережених даних, в архіві .zip чи .tgz. В залежності від об’єму даних, формування архіву може зайняти від кількох годин до доби. Посилання на архів прийде вам на пошту, або можна одразу зберегти його на один із файлових сервісів, Google Диск, Box, OneDrive або Dropbox.

 

Для резервного копіювання даних з iCloud, скористайтеся порадами та способами, які описані у спеціальному розділі на сайті Apple.

 

При настанні надзвичайної ситуації, вимкніть в телефоні звук та використовуйте зв’язок лише у виключних випадках. Економте акумулятор та власні сили. Це очевидні поради, про які ми повинні пам’ятати у моменти слабкості та не піддаватися паніці.

Disqus Comments Loading...