Рубрики Новости

Акції в monobank — окремий застосунок mono invest, старт бета-тесту у січні та інші деталі

Опубликовал
Володимир Скрипін

30 грудня співзасновник monobank Олег Гороховський розповів подробиці щодо довгоочікуваного сервісу торгівлі цінними паперами. Він дозволить просто і зручно купувати акції американських компаній на зразок Robinhood (цитуючи Гороховського, «щоб навіть мій водій міг купити собі акції Tesla і почуватися Уорреном Баффеттом‎»).

Як розвивались події навколо запуску торгівлі акціями в monobank

monobank анонсував можливість купувати акції американських компаній у липні та спочатку планував запуск на осінь 2021 року. Проте перемовини з американським майданчиком Interactive Brokers закінчились невдачею, то у листопаді нам повідомили, що акції з’являться у першому кварталі 2022 року. 18 грудня monobank почав приймати заявки на підключення до торгівлі цінними паперами в застосунку, а 28 грудня відбулась перша купівля акцій — через альфа-версію застосунку менеджер проєкту придбав цінні папери Apple.

Нові деталі

  • Партнер monobank по проєкту — європейський онлайн-брокер Exante, який здійснює торгівлю на провідних світових майданчиках по всіх паперах зі списку S&P 500S&P — один із трьох основних американських біржових індексів поряд із Dow Jones та Nasdaq. До нього входять 505 найбільших за рикновою капіталізацією компаній, акції яких торгуються на біржах США.. Гороховський окремо відзначив, що цей список «набагато більший, ніж у «Альфа-Банк Україна»» (напередодні банк запустив розділ «Інвестиції» у власному мобільному додатку банку Sense SuperApp, який вже доступний для 7000 клієнтів у пілотному режимі).
  • Для операцій з торгівлі цінними паперами monobank створив окремий застосунок під назвою mono invest. Відокремити новий продукт від основного застосунку вирішили, щоб «не ускладнювати його, й одразу дати клієнтам-інвесторам те, за чим вони прийшли» (поточний стан інвестиційного рахунку). У застосунку можна буде відстежувати котирування у режимі онлайн, а торгові сесії відбуваються у робочі дні з 16:30 до 23:00.
  • mono invest — лише інструмент для торгівлі на Exante. Це означає, що саме брокер (а не monobank) відкриває рахунок для торгівлі цінними паперами. Введення/виведення коштів і безпосередньо операції з цінними паперами будуть відбуватись в доларах США. Гороховський згадує, що обов’язковою умовою є так званий «е-ліміт» — щодо цього ніяких подробиць поки немає, проте співзасновник запевняє, що необанк візьме цей клопіт на себе, а користувачі «навіть нічого не помітять».
  • В monobank націлюються на аудиторію із сумою інвестицій до $30 тис. і розраховують на середній чек не більше $2-$3 тис.
  • Комісія — 0,3% (мінімум $1) від суми операцій з купівлі чи продажу. До 1 квітня 2022 року діятиме акційний тариф 0,01%. «Жодних подвійних конвертацій, а сервіс приязніше, ніж в Альфа банку, якщо що», зазначає Гороховський.
  • При здійсненні операцій monobank бере на себе обов’язки податкового агента. Тобто, необанк буде самостійно розраховувати та утримувати всі податки — проте лише під час виводу прибутку з брокерського рахунку Exante, а не з продажу кожної акції. Якщо протягом року кошти з брокерського рахунку не виводитимуться, то податки будуть утримані за підсумком року в залежності від інвестиційного результату за рік.
Наразі monobank приймає заявки на підключення до торгівлі цінними паперами
  • Початок бета-тестування mono invest заплановано на січень 2022 року (конкретна дата не повідомляється). За словами Гороховського, ажіотаж навколо акцій в monobank «божевільний» — необанк вже отримав понад 100 тис. від клієнтів на участь у бета-тестуванні.

***

monobank ось-ось перетне позначку 5 млн клієнтів — на тлі запуску «єПідтримка» (monobank першим почав виплачувати «ковідну» тисячу) застосунок пройшов рубіж в 4,9 млн клієнтів. Усього за п’ять днів monobank додав 100 тис. нових клієнтів, тому рубіж 5 млн необанк може подолати сьогодні-завтра. Нагадаємо, планку у 4 млн проєкт подолав наприкінці серпня.

Наразі monobank розвиває власну платформу інтернет-еквайрингу на базі QR та готується до запуску власної мережі банкоматів — перші мають з’явитися у Києві на початку 2022 року. Також monobank розробляє картку у біткоїнах, але поки що невідомо, коли вона з’явиться.

Disqus Comments Loading...