Рубрики Новости

Боротьба триває. Суд заборонив «ЗТ-Інвест» використовувати торговельні марки «Цитрус», розпоряджатися доменом та сайтом citrus.ua [Доповнено: Офіційна позиція «Цитрусу»]

Опубликовал
Вадим Карпусь

Протягом останніх двох років навколо роздрібної мережі магазинів цифрової техніки «Цитрус» точиться скандал. Все почалося з того, що співвласники посварилися і розпочали війну за бізнес, в яку невдовзі втрутилася третя сторона в особі Геннадія Корбана. А тепер суд взагалі заборонив одній з компаній, що претендує на мережу, користуватися торговельною маркою та доменним іменем компанії citrus.ua.

«Згідно з вердиктом суддів, сайт та домен компанії має бути заблокований до вирішення спору по суті. Роздрібна мережа підприємства має припинити торгівлю під торговою маркою «Цитрус». Госп.суд також прийняв інші обмеження використання торгової марки», — заявив Геннадій Корбан.

Нагадаємо коротко перебіг подій. Приблизно два роки тому між співвласниками «ЗТ-Інвест» — однієї з юридичних осіб мережі електроніки «Цитрус», яка володіє доменом і торговою маркою мережі — виник конфлікт. З того часу боротьба між співвласниками — Дмитром Зінченком та Григорієм Топалом — йшла зі змінним успіхом і здавалося, що їй не буде кінця. Але все раптово змінилося наприкінці лютого 2021 року, коли Зінченко продав свою 50% частку в компанії «ЗТ-Інвест» бізнесменові з Дніпра Геннадію Корбану. Зміна співвласника відбулася 25 лютого 2021 року.

Тоді другий співвласник Григорій Топал заявив, що не визнає законність цієї угоди та буде намагатися скасувати її через суд. Своєю чергою, Геннадій Корбан повідомив: «Воювати ми теж вміємо» та згодом розповів, що його фахівці проводили аудит компанії «Цитрус», виявивши різні порушення, в тому числі «сірі» схеми розмитнення товарів та незаконну оптимізацію податків. В результаті, юристи Геннадія Корбана подали позови до співвласника компанії «Цитрус» Григорія Топала на загальну суму понад 1 млрд грн. Загалом було подано 4 позови.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Вже на початку 2022 року Господарський суд Києва задовольнив один з позовів, а саме позов компанії «Е-Тікетс Сервіс Україна» та заборонив ТОВ «ЗТ-Інвест» (група компаній «Цитрус») користуватися торговельною маркою та доменним іменем компанії (citrus.ua). Про це йдеться у рішенні суду від 4 січня, яким забороняються будь-які дії із кириличною та латинською торговельними марками «Цитрус», а також низкою інших торговельних марок, які використовує група компаній: «ЦИТРУС дискаунт» (CITRUS discount), «ЦИТРУС гаджети та аксесуари», eton, like.bike, AIR MUSIC та L.А.Р.Т.І. Суд заборонив Державному підприємству «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) до набрання законної сили рішенням суду у цій справі вносити будь-які зміни до Державного реєстру на зазначені торговельні марки.

Додатково суд зобов’язав хостингову компанію «Інтернет Інвест» встановити в Реєстрі доменних імен режими сliеntHold та serverHold для доменного імені citrus.ua, а також заборонив будь-які дії із сайтом (включаючи виділення дискового простору, адміністрування, можливість виконання програм та скриптів, FTP-доступ та ін.) до вирішення спору по суті. За допомогою цих обмежень заявник домагався отримати гарантії ефективного захисту своїх прав та інтересів.

Геннадій Корбан нагадав, що 12 жовтня 2021 року Господарський суд Одеської області ухвалив рішення про визнання заборгованості в розмірі 1 млрд грн компанії «Цитрус» перед третіми особами.

«Це свідчить про те, що корпоративний конфлікт триває. І в ньому рано чи пізно буде поставлено крапку та відновлено справедливість», — зазначив Корбан.

ОНОВЛЕНО! Позиція «Цитрусу»

Своєю чергою, мережа «Цитрус» прокоментувала цю подію та зазначила, що вважає позов нікчемним. Повідомляється, що забезпечувальний позов проти «ЗТ-Інвест» (щодо заборони на використання торгових марок «Цитрус») був поданий до Господарського суду м. Києва напередодні нового року – 30 грудня 2021 року. А вже 4 січня 2022 року суддя виніс рішення по справі. Цей позов вважається нікчемним через наступні підстави:

  • Компанія, на яку було подано цей позов, не входить до групи компаній «Цитрус»;
  • Група компаній «Цитрус» не використовує торгові марки, які фігурують у вищезазначеному позові;
  • Швидкість винесення рішення дозволяє задуматися про те, що суддю ввели в оману, оскільки відповідача не було повідомлено про розгляд справи, не було в засіданні і відповідач не мав змоги донести судді свою позицію;
  • Приватні виконавці, які прагнули виконувати рішення суду, не мають повноважень на таке виконання.

Також повідомляється, що відповідно до рішення суду, Геннадій Корбан не є власником 50% частки «ЗТ-Інвест». Крім того, торгова марка, яку Геннадій Корбан прикріпив до своєї публікації в соціальній мережі Facebook, не є спірною і належить зовсім іншій компанії на законних підставах.

У зв’язку з цим повідомляється, що група компаній «Цитрус» на цей час подала необхідні процесуальні документи для оскарження цього рішення. Крім того, на дії виконавців подано скарги до правоохоронних органів, а також до міністерства юстиції України.

Додатково відмічається, що компанія «Цитрус» працює у звичайному режимі як офлайн, так і онлайн.

Джерело: interfax

Disqus Comments Loading...