До кінця року у Канаді почнеться будівництво космодрому для українських ракет «Циклон-4М». Перший запуск — наприкінці 2023 року

Опубликовал
Володимир Скрипін

В канадській провінції Нова Шотландія до кінця року розпочнеться будівництво пускового майданчика для виведення вантажів на українському ракетоносії «Циклон-4М», повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський у своєму Facebook.

Нагадаємо, у 2017 році канадська компанія Maritime Launch Services (MLS) повідомила про намір побудувати стартовий ракетно-космічний комплекс в канадській провінції Нова Шотландія для запусків української ракети «Циклон-4М». Будівництва космодрому вартістю близько $150 млн планували почати у 2018 році, а перший запуск — у 2020 році. Але, як часто буває, з реалізацією цього проєкту виникли труднощі —  у 2019 році повідомлялось, що MLS вдалося пройти екологічну експертизу та отримати дозвіл місцевого регулятора, а запуск відтермінували на 2022 рік.

І ось зараз, судячи з останніх новин, MLS готова почати будівництво об’єкту. 19 жовтня відбувалась зустріч української делегації з президентом та головним виконавчим директором канадської компанії Maritime Launch Services LTD Стівом Матьє, де обговорили деталі реалізації амбітного проєкту, в якому також беруть участь вітчизняні державні підприємства «Конструкторське бюро «Південне імені М.К. Янгеля» та «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова».

Стів Матьє повідомив, що вже існують попередні домовленості з компаніями з США щодо запуску їхніх супутників українським ракетою-носієм «Циклон-4М». З якими саме, він не уточнив. Перший запуск тепер планується на кінець 2023 року, але це орієнтовні терміни, які ще можуть бути змінені.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

«Переконаний, що створення на комерційній основі стартового комплексу для запусків космічних апаратів в Канаді та використання на ньому українських ракети-носіїв надасть додатковий імпульс для технологічного розвитку підприємств космічної галузі України та сприятиме виходу нашої держави на ринки надання послуг із виведення космічних апаратів на навколоземну орбіту»

Олег Уруський

міністр з питань стратегічних галузей промисловості України

Реалізація окремих аспектів українсько-канадського проєкту «Циклон-4М» передбачена загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки (тої самої, на яку планується виділити 37,5 мільярдів гривень), прийняття якої очікується найближчим часом у Верховній Раді України. Вона передбачає, серед іншого, створення маршового двигуна РД-870 тягою 80 тс та його подальше використання як маршового для першого ступеня «Циклон-4М».

Disqus Comments Loading...