Рубрики Новости

Дослідження до 25-річчя Конституції України: Найпопулярніші статті, які найчастіше згадували українські ЗМІ за останні 2 роки

Опубликовал
Сергій Кулеш

У понеділок 28 червня 2021 року виповнюється 25 років з дня ухвалення Верховною Радою Основного Закону України. З цієї нагоди Центр контент-аналізу вирішив з’ясувати, які статті Основного Закону були найбільш популярними та найчастіше згадуваними в українських ЗМІ за останні 2 роки.

Згадування у медіа тих чи інших статей видається вельми показовим щодо тенденцій державного та суспільного розвитку. По-перше, воно показує, до яких статей Конституції звертається сама влада, спонукаючи й ЗМІ згадувати їх у своїх матеріалах. По-друге, демонструє, до яких статей апелюють ЗМІ або громадянське суспільство, відстоюючи ті чи інші права і свободи. Хронологічні рамки дослідження обмежуються періодом каденції шостого президента України — від 20 травня 2019 року до сьогодні.

Контент-аналіз показав, що найчастіше згадуваними статтями Конституції України стали 106, 80 та 85.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
  • Стаття 106, присвячена повноваженням президента України, стала найпопулярнішою в медіа за весь період. Її найчастіше згадували в другому кварталі 2019 року одразу після інавгурації нового президента та його указу щодо розпуску Верховної Ради.
  • Стаття 80, присвячена відповідальності народних депутатів за голосування та висловлювання, активно фігурувала в медіапросторі у 2019 році завдяки ініціативі по скасуванню депутатської недоторканності.
  • Стаття 85, присвячена повноваженням Верховної Ради України, стала популярною через намагання змінити положення Конституції в частині повноважень Верховної Ради. Резонансу тут, зокрема, набув законопроєкт про уповноважених ВРУ, який КСУ визнав неконституційним.

В 2020 році згадуваність окремих статей Конституції України помітно зменшилася; ця тенденція продовжилася також і в першій половині 2021 року.

Показово, що в І та ІІ кварталах 2021 року найчастіше згадуваною в українських ЗМІ стала стаття 10 КУ, в якій постулюється, що державною мовою в Україні є українська мова. Її згадуваність пов’язана з Днем рідної мови, зі скандальним інтерв’ю професорки університету Драгоманова виданню «Страна», а також із висловлюванням Юлії Мендель про «українську російську мову».

Аналіз проводився на основі 100 найпопулярніших українських ЗМІ й включав телеканали, інтернет-видання, друковану пресу та радіостанції. За обраний період у вказаній вибірці було зафіксовано 11 027 повідомлень зі згадуванням конкретних статей Конституції України. З названого масиву рандомно (випадковим чином) було відібрано 1000 медіаповідомлень, які були проаналізовані й склали основу дослідження. Це дозволило з’ясувати найчастіше згадувані статті Конституції України в цілому за цей період і зокрема продемонструвати квартальну динаміку за останні два роки.

Джерело: Центр контент-аналізу

Disqus Comments Loading...