Рубрики Новости

Інфографіка: українська IT-галузь за 2021 рік — в цифрах

Опубликовал
Володимир Скрипін

Асоціації «IT Ukraine» опублікувала щорічний звіт про стан української IT-індустрії за підсумками 2021 року — у масштабному дослідженні автори спробували показати, яке місце займає ІТ-галузь в економіці України, зібравши основні дані щодо експорту, інвестицій, розвитку освіти, рівня зарплат та портрети ІТ-регіонів.

Під час дослідження були використані відкриті дані та інформація з державних реєстрів, а також проведено опитування 98 українських IT-компаній, які відповідають структурі компаній учасників галузевих асоціацій за розміром.

У звіті Ukraine IT Report 2021 представлені як короткострокові (до року) оцінки, так і середньострокові (до 2025 року) прогнози щодо розвитку IT- галузі, профільної освіти, а також порівняння України як IT-держави з сусідніми країнами. Дослідження також дає відповіді щодо стану ринку офісної нерухомості та впливу Covid-19 на формат роботи компаній.

Головне з інфографіки про українську IT-галузь у 2021 році

  • Українська IT-галузь за підсумками 2021 зросла на 36% — з $5 млрд експорту до $6,8 млрд. Кількість спеціалістів разом з тим збільшилась з 244 тис. до 285 тис. Таким чином, за останні три роки галузь зросла більш ніж удвічі по експорту та більш ніж на 50% за кількістю спеціалістів.
  • Найбільшими експортними ринками для ІТ компаній з центрами розробки в Україні  є США$2,007 млрд, Велика Британія $503 млн та Мальта$304 млн. Далі йдуть Ізраїль$238 млн, Кіпр $205 млн та Німеччина $197 млн.
  • Щорічно IT-галузі необхідно додатково 25 000 випускників технічних спеціальностей. Зокрема, зараз українські вищі освітні заклади готують 16-17 тис. нових бакалаврів на рік. У листопаді GlobalLogic у власному дослідженні повідомляла, що за два роки кількість заяв абітурієнтів на ІТ-спеціальності в Україні зросла вдвічі — зі 103 тисяч у 2019 році до понад 206 тисяч у 2021-му.
  • Стрімке зростання також демонструє сегмент неформальної та корпоративної освіти — IT-школи, курси, академії та корпоративні програми ІТ-компаній. Зараз неформальна освіта готує 10-12 тис. нових ІТ-фахівців на рік. За прогнозами Асоціації, у найближчі роки їх кількість зросте до 20-25 тис.
  • За останні 4 роки фіскальні надходження від ІТ-індустрії зросли більш ніж втричі — з 8,3 млрд грн у 2017 році до 23,5 млрд грн у 2021 році. Цьому сприяє стабільний ріст індустрії, збереження можливості контрактної взаємодії юридичних осіб зі спеціалістами — приватними підприємцями 3-ї групи.
  • За прогнозом «IT Ukraine», у наступні 4 роки ІТ забезпечить 37-44 млрд доларів експортного виторгу.

Повний звіт доступний для завантаження на сайті «IT Ukraine».

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

***

Найближчими тижнями в Україні має запрацювати спецрежим для IT-індустрії «Дія.City». В Мінцифрі очікують, що завдяки «Дія City» темпи росту ІТ-сектора можуть подвоїтися до 40–50% на рік, а доходи IT-галузі в Україні до 2025 року можуть зрости з теперішніх $6 млрд до $16,5-$17 млрд. Водночас кількість робочих місць у галузі може збільшитися до 450 тис., а ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни (зараз частка становить близько 3,7-4,2%). Водночас напередодні з’явилась інформація щодо законопроєкту про детінізацію зарплат, який наразі готується до розгляду — автори хочуть заборонити оформлювати співробітників як ФОП, а не в штат. За цією схемою роботодавці сплачують менше податків із зарплат. За ініціативою стоїть голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, автор закону щодо «податку на Google» та ще декількох подібних суперечливих ініціатив. До речі, це вже далеко не перша така спроба Гетманцева обмежити ФОПам можливість співпрацювати з юрособами.

Disqus Comments Loading...