Рубрики Новости

IT-фахівці та продавці сплачують половину всіх податків ФОП в Україні

Опубликовал
Сергій Кулеш

Сервіс OpenDataBot повідомив, що за минулий рік українські ФОП заплатили 52 млрд грн податків, з них 37 млрд — платники єдиного податку. Найбільшу кількість грошей принесли підприємці, що займаються торгівлею, інформаційною діяльністю (в цю ж групу входять і програмісти), а також професійною, науковою та технічною діяльністю.

Третину з усіх податків сплатили фопи, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею — 11,6 млрд гривень податків. Проте кількість цих фоп найбільша: зараз в Україні 825 102 фопів, що займаються торгівлею. Тож в середньому кожен фоп, що займається торгівлею, сплатив 14 тисяч гривень на рік.

На другому місці — фопи зі сфери інформації та телекомунікацій. Вони поповнили держбюджет на 7,8 млрд грн, це 21% від загальної кількості. В перерахунку на одного підприємця — 28,3 тисяч гривень податків на рік. До цього виду діяльності належать IT-спеціалісти, видавці, творці кіно та телевізійних програм, радіо- та телеведучі. Натомість якщо подивитися, скільки приніс кожен конкретний фоп, то топ-найприбутковіших фопів зміниться. До нього увійдуть фопи, що постачають електроенергію, пару та газ, будівельники та фермери.

Онлайн- курс Java developer від Mate academy.
Закінчуйте курс Java developer та отримуйте першу роботу в IT! Навчатись зручно - курс онлайн та з гручким графіком. Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

Найбільше податків на одного фопа сплачували підприємці, які займаються постачанням електроенергії, пару та газу. Кожен з них сплатив понад 46,7 тисяч гривень на рік. В Україні фопів з таким видом діяльності зараз 211, а загальна сума податку за 2020 рік — 9,8 млн гривень.

На другому за прибутковістю місці — підприємці, які займаються будівництвом. Середня сума податку від одного такого фопу — 42 тисячі грн. Усього фопів, які займаються будівництвом 30 880. Загальна сума податку — 1,3 млрд гривень. І треті за середньою сумою сплаченого податку за фоп — фермери — підприємці, що займаються сільським господарством. 29,9 тисяч фопів сплачували в середньому по 37,6 тисяч грн податку. Загальна сума склала 1,1 млрд грн.

У порівнянні з минулим роком кількість ФОПів суттєво не змінилась — станом на грудень 2020 року активних ФОПів нараховувалося 1 911 921, зараз їх зареєстровано 1 967 959.

Джерело: OpenDataBot

Disqus Comments Loading...