Рубрики Новости

КМДА розширить мережу моніторингу якості повітря та додасть сповіщення про його стан у «Київ Цифровий»

Опубликовал
Сергій Кулеш

Управління екології та природних ресурсів КМДА представило проєкт розширення мережі моніторингу якості атмосферного повітря Києва за допомогою встановлення індикативних постів. У презентації та обговоренні проекту взяли участь експерти, представники промислових підприємств та громадські активісти. Як зазначили в Управлінні, питання покращення атмосферного повітря і вільного доступу киян до об’єктивних результатів моніторингу є пріоритетним для профільних фахівців КМДА.

Начальник Управління екології та природних ресурсів Олександр Возний представив електронну карту, створену на основі пропозицій киян. Мешканці міста визначили райони, що, на їхню думку, є найбільш проблемними з погляду якості повітря.

«Ми максимально врахували всі побажання людей, а також взяли до уваги інші важливі чинники – наявність великих забруднювачів та транспортні розв’язки. Крім того, ми пропонуємо встановити датчики в екологічно-чистих місцях та приватному секторі для більш повного аналізу», – зазначив Олександр Возний.

Проект із розширення мережі стане складовою частиною проекту «Київ Цифровий», завдяки чому буде виконане одне із найголовніших завдань міської влади – своєчасне інформування громадян про якість атмосферного повітря в одному додатку, і жителі міста зможуть дізнатись про стан повітря в конкретному районі міста та оперативно будуть попереджені в разі різкого підвищення рівня забруднення.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Під час обговорення було також представлено технічні аспекти вимірювання та описані сучасні можливості збору даних, передачі інформації та аналізу показників.

Технічне рішення, яке пропонується, має наступні переваги: відповідність нормам українського та міжнародного законодавства; забезпечення достатньої якості вимірювання необхідних параметрів (газів, стану атмосферного повітря, забруднення тощо); за рахунок більшої щільності мережі сенсорів дозволяє отримувати більш репрезентативні дані відносно стану навколишнього середовища; надає можливість розміщення сенсорів в безпосередній близькості до джерел забруднення.

Завдяки цьому проекту, міська влада отримає аналітичні інструменти та інструменти контролю рівня забруднення повітря в різних районах міста з урахуванням державних і міжнародних стандартів. Аналіз отриманої інформації надасть можливість виявлення нових джерел забруднення та встановлення їх впливу на забруднення атмосфери міста, що в свою чергу забезпечить вихідні дані для розробки природоохоронних заходів, містобудівного планування та планування транспортних систем.

Нагадаємо, що навесні поточного року в Києві почали розгортати сучасну систему автоматичного моніторингу якості повітря. Перші два пости вже встановлені та працюють в Дарницькому та Дніпровському районах міста, до кінця поточного року буде встановлено ще три подібні пости на правому березі столиці. За даними якості повітря з цих постів кияни можуть слідкувати у режимі реального часу на онлайн-мапі.

Джерело: КМДА

Disqus Comments Loading...