Рубрики Новости

Мінцифра: спецрежим для IT-індустрії «Дія.City» запрацює наприкінці січня – на початку лютого 2022 року

Опубликовал
Володимир Скрипін

21 грудня відбулась пресконференція Мінцифри щодо запровадження спеціального правового режиму для ІТ «Дія.City» — під час неї очільник міністерства Михайло Федоров уточнив, що спецрежим запрацює наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.

В основі «Дія.City» — декілька законів, а саме: рамковий «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-ІХ (15 липня цей закон був прийнятий у другому читанні Радою, а  11 серпня його підписав президент) та податковий «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1946-ІХ (14 грудня документ остаточно ухвалила Рада, а 18 грудня його підписав президент).

Наразі команда проєкту працює над розробкою підзаконних актів. Після їх ухвалення буде запущено сервіс для подачі заявки на вступ. Також у Мінцифрі обіцяють, що процес буде максимально зручним для всіх учасників — проте ніяких подробиць щодо сервісу і точної дати його запуску поки що не повідомляють.

«Проєкт із запуску «Дія.City» вийшов на фінішну пряму. На початку року ІТ-компанії зможуть подавати заявки та вступати в «Дія Сity» і сплачувати податки за цією податковою системою. При цьому дуже важливо, що усі системи, які працювали до цього, також залишаються. «Дія Сity» — це альтернатива, нова опція»,

Михайло Федоров

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Сьогоднішня пресконференція здебільшого стала повторенням вже відомої інформації щодо ініціативи з минулих анонсів.

Ключові особливості та умови оподаткування резидентів «Дія.City»

  • Можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток — 18%.
  • Спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5%, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО.
  • Перехідний 3-річний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти.
  • З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу — жодних обмежень. Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок.
  • Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату.
  • Компанії-резиденти, що сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень і після 2025 року.
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки;
  • Податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
  • Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть розповсюджені на всіх.

Як «‎Дія.City» вплине на розвиток ІТ та економіку Україні (прогноз Мінцифри)

В Мінцифрі очікують, що завдяки «Дія City» темпи росту ІТ-сектора можуть подвоїтися до 40–50% на рік, а доходи IT-галузі в Україні до 2025 року можуть зрости з теперішніх $6 млрд до $16,5-$17 млрд. Водночас кількість робочих місць у галузі може збільшитися до 450 тис., а ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни (зараз частка становить близько 3,7-4,2%).

Пресконференція щодо запуску Дія.City

Disqus Comments Loading...