Новости Новости 21.12.2021 в 18:46 comment views icon

Мінцифра: спецрежим для IT-індустрії «Дія.City» запрацює наприкінці січня – на початку лютого 2022 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

21 грудня відбулась пресконференція Мінцифри щодо запровадження спеціального правового режиму для ІТ «Дія.City» — під час неї очільник міністерства Михайло Федоров уточнив, що спецрежим запрацює наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.

В основі «Дія.City» — декілька законів, а саме: рамковий «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-ІХ (15 липня цей закон був прийнятий у другому читанні Радою, а  11 серпня його підписав президент) та податковий «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1946-ІХ (14 грудня документ остаточно ухвалила Рада, а 18 грудня його підписав президент).

Наразі команда проєкту працює над розробкою підзаконних актів. Після їх ухвалення буде запущено сервіс для подачі заявки на вступ. Також у Мінцифрі обіцяють, що процес буде максимально зручним для всіх учасників — проте ніяких подробиць щодо сервісу і точної дати його запуску поки що не повідомляють.

«Проєкт із запуску «Дія.City» вийшов на фінішну пряму. На початку року ІТ-компанії зможуть подавати заявки та вступати в «Дія Сity» і сплачувати податки за цією податковою системою. При цьому дуже важливо, що усі системи, які працювали до цього, також залишаються. «Дія Сity» — це альтернатива, нова опція»,

Михайло Федоров

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Сьогоднішня пресконференція здебільшого стала повторенням вже відомої інформації щодо ініціативи з минулих анонсів.

Ключові особливості та умови оподаткування резидентів «Дія.City»

  • Можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток — 18%.
  • Спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5%, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО.
  • Перехідний 3-річний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти.
  • З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу — жодних обмежень. Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок.
  • Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату.
  • Компанії-резиденти, що сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень і після 2025 року.
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки;
  • Податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
  • Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть розповсюджені на всіх.

Як «‎Дія.City» вплине на розвиток ІТ та економіку Україні (прогноз Мінцифри)

В Мінцифрі очікують, що завдяки «Дія City» темпи росту ІТ-сектора можуть подвоїтися до 40–50% на рік, а доходи IT-галузі в Україні до 2025 року можуть зрости з теперішніх $6 млрд до $16,5-$17 млрд. Водночас кількість робочих місць у галузі може збільшитися до 450 тис., а ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни (зараз частка становить близько 3,7-4,2%).

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Пресконференція щодо запуску Дія.City

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: