Рубрики Новости

Рада ухвалила податковий законопроєкт по Дія City у першому читанні

Опубликовал
Володимир Скрипін

Про проходження податковим законопроєктом щодо Дія City (№ 5376) першого читання у Верховній Раді повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі. Ініціативу підтримав 281 депутат.

Це той самий документ з пакета по «Дія City» зі змінами до Податкового кодексу, який спочатку планували передати в Раду ще наприкінці 2020-го. На початку травня комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав цей законопроєкт та рекомендував Верховній Раді ухвалити його за основу в першому читанні. І ось сьогодні це сталось.

Для того, щоб зміни набрали чинності, законопроєкту залишилось пройти ще декілька обов’язкових етапів — отримати необхідну кількість голосів в другому читанні, а також підпис президента.

У листопадовому інтерв’ю Михайло Федоров повідомляв, що Дія City планують запустити в першому півріччі 2021 року, проте з врахуванням того, як просувається процес, ці терміни зараз виглядають вкрай малоймовірними.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Що таке «‎Дія City»

«‎Дія City» — проєкт спеціального правового режиму для IT-індустрії, який включає особливу схему оподаткування та працевлаштування для айтівців, а також особливі преференції для компаній-резидентів. В червні 2020 року Мінцифра запустила сайт проєкту Дія.City, а у вересні була представлена початкова концепція. У листопаді в Раді були зареєстровані необхідні для реалізації ініціативи законопроєкти (№ 4303 та №4305) — ми детально розповідали про них в нашому окремому матеріалі

25 березня 2021 року Мінцифра провела пресконференцію, де був представлений доопрацьований варіант базового законопроєкту №4303, яка, за словами авторів, враховує більшість побажань ІТ-індустрії та найкращі положення альтернативних проєктів закону №4303-1 та №4303-2. А у квітні відбулась презентація оновленої ініціативи.

 

Які нові податкові умови запроваджує Дія City

  • податок на дохід фізичних осіб з 18% знижується до 5%;
  • єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати;
    можливість вибирати, який корпоративний податок сплачувати, — податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%;
  • військовий збір становитиме 1,5%.
  • 0% податку на дохід від реалізації фізособою частки в компанії-резиденті Дія City — за умови, якщо вона володіла часткою більше ніж 1 рік;
  • 0% на дохід фізосіб у вигляді дивідендів, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше 1 разу на 2 роки;
  • податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.

І для чого взагалі цей «‎Дія City»

У Мінцифрі очікують, що завдяки «Дія City» доходи IT-галузі в Україні до 2025 року можуть зрости до $16,5 млрд.

Disqus Comments Loading...