Рубрики Новости

Рада ухвалила законопроєкт про створення нового регулятора, який відповідатиме за якість інтернету та мобільного зв’язку замість НКРЗІ

Опубликовал
Володимир Скрипін

Верховна Рада на своєму засіданні 16 грудня в цілому ухвалила законопроєкт, який створить в Україні регулятор у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв’язку європейського зразка. За документ проголосували у другому читанні 296 депутатів.

Державним регулюванням вищеперелічених сфер займеться Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Це той самий новий телеком-регулятор за пів мільярда гривень на заміну НКРЗІ.

Необхідність створення «НКРЗІ 2.0» поясняють гармонізацією українського законодавства із європейськими вимогами. Діяльність НКРЗІ регулюється законом України «Про телекомунікації», а його положення лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.

«Ухвалення цього закону — це ще один важливий крок для входу України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. Єдиний цифровий ринок з ЄС для України надасть нові можливості доступу до онлайн-ринків та е-послуг країн ЄС. Спростить приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо»

Мінцифра

Power Skills For Tech.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Чинні члени регулятора продовжуватимуть виконувати обов’язки до моменту закінчення строку повноважень, після чого відбудеться конкурс.

В Мінцифрі зазначають, що нова комісія контролюватиме якість послуг, які надають оператори, та сприятиме покращенню покриття швидкісного інтернету та мобільного зв’язку в Україні. Зокрема, перераховуються наступні завдання:

  • визначати населені пункти без фіксованого інтернету, мобільного зв’язку та буде моніторити надання таких послуг;
  • здійснювати державний нагляд за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • моніторити якість електронних комунікаційних послуг.

Також у Мінцифрі зазначають, що від ухвалення цього законопроєкту залежав початок належного функціонування з 2022 року Закону України «Про електронні комунікації».

Disqus Comments Loading...