Новости Новости 16.12.2021 в 18:05 comment views icon

Рада ухвалила законопроєкт про створення нового регулятора, який відповідатиме за якість інтернету та мобільного зв’язку замість НКРЗІ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Верховна Рада на своєму засіданні 16 грудня в цілому ухвалила законопроєкт, який створить в Україні регулятор у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв’язку європейського зразка. За документ проголосували у другому читанні 296 депутатів.

Державним регулюванням вищеперелічених сфер займеться Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Це той самий новий телеком-регулятор за пів мільярда гривень на заміну НКРЗІ.

Необхідність створення «НКРЗІ 2.0» поясняють гармонізацією українського законодавства із європейськими вимогами. Діяльність НКРЗІ регулюється законом України «Про телекомунікації», а його положення лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.

«Ухвалення цього закону — це ще один важливий крок для входу України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. Єдиний цифровий ринок з ЄС для України надасть нові можливості доступу до онлайн-ринків та е-послуг країн ЄС. Спростить приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо»

Мінцифра

Чинні члени регулятора продовжуватимуть виконувати обов’язки до моменту закінчення строку повноважень, після чого відбудеться конкурс.

В Мінцифрі зазначають, що нова комісія контролюватиме якість послуг, які надають оператори, та сприятиме покращенню покриття швидкісного інтернету та мобільного зв’язку в Україні. Зокрема, перераховуються наступні завдання:

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс
  • визначати населені пункти без фіксованого інтернету, мобільного зв’язку та буде моніторити надання таких послуг;
  • здійснювати державний нагляд за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • моніторити якість електронних комунікаційних послуг.

Також у Мінцифрі зазначають, що від ухвалення цього законопроєкту залежав початок належного функціонування з 2022 року Закону України «Про електронні комунікації».

Верховна Рада України ухвалила законопроект «Про електронні комунікації» (що зміниться для операторів та абонентів?)


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: