Рубрики Новости

Рада ухвалила законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн — він скасовує «штамп про прописку» та паперову довідку про місце проживання

Опубликовал
Володимир Скрипін

5 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про реєстрацію місця проживання онлайн («За»— 238 депутатів). Це значить, що штамп у паспорті та славнозвісний паперовий додаток до ID-картки відходить у минуле, повідомляють у Мінцифрі.

Нагадаємо, у травні Мінцифра спільно з МВС в рамках експериментального проєкту запустила послугу з електронної реєстрації місця проживання в Дії, почавши її поступове розгортання у семи містах. Наразі послуга зміни місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі. Прийняття законопроєкту масштабує її на всю Україну.

Зміна місця реєстрації — одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі, пояснюють у Мінцифрі.

Мета законопроєкту — зробити реєстрацію місця проживання декларативною, щоб максимально спростити отримання державних послуг без отримання додаткових папірців та походів у ЦНАП.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Завдяки законопроєкту, територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі. А  спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані. Відтепер місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло — а тільки повідомлятиме державу про фактичну адресу. Також реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг — оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації. Окрім того, чоловікам більше не доведеться ходити у військкомати для отримання довідки.

«Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є у держави, — одна заява, яку розглянуть та оброблять за 24 години. Замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання — лише підтвердити згоду онлайн»

Мінцифра

Отримати послугу щодо зміни реєстрації місця проживання онлайн можна на сайті Дія — потрібно вибрати пункт «Реєстрація місця проживання» та заповнити заяву. Після того як власник підтвердить запит та дозволить зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна, дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі. Зняття з попереднього місця також відбувається автоматично.

Наразі для отримання послуги потрібен паспорт у вигляді ID картки. І поки незрозуміло, чи лишається ця умова, яка обмежує доступність послуги.

Disqus Comments Loading...