Рубрики Новости

Рада ухвалила законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн — він скасовує «штамп про прописку» та паперову довідку про місце проживання

Опубликовал
Володимир Скрипін

5 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про реєстрацію місця проживання онлайн («За»— 238 депутатів). Це значить, що штамп у паспорті та славнозвісний паперовий додаток до ID-картки відходить у минуле, повідомляють у Мінцифрі.

Нагадаємо, у травні Мінцифра спільно з МВС в рамках експериментального проєкту запустила послугу з електронної реєстрації місця проживання в Дії, почавши її поступове розгортання у семи містах. Наразі послуга зміни місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі. Прийняття законопроєкту масштабує її на всю Україну.

Зміна місця реєстрації — одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі, пояснюють у Мінцифрі.

Мета законопроєкту — зробити реєстрацію місця проживання декларативною, щоб максимально спростити отримання державних послуг без отримання додаткових папірців та походів у ЦНАП.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Завдяки законопроєкту, територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі. А  спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані. Відтепер місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло — а тільки повідомлятиме державу про фактичну адресу. Також реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг — оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації. Окрім того, чоловікам більше не доведеться ходити у військкомати для отримання довідки.

«Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є у держави, — одна заява, яку розглянуть та оброблять за 24 години. Замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання — лише підтвердити згоду онлайн»

Мінцифра

Отримати послугу щодо зміни реєстрації місця проживання онлайн можна на сайті Дія — потрібно вибрати пункт «Реєстрація місця проживання» та заповнити заяву. Після того як власник підтвердить запит та дозволить зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна, дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі. Зняття з попереднього місця також відбувається автоматично.

Наразі для отримання послуги потрібен паспорт у вигляді ID картки. І поки незрозуміло, чи лишається ця умова, яка обмежує доступність послуги.

Disqus Comments Loading...