Рубрики Новости

Суд зобов’язав АМКУ розглянути скаргу «Ланету» на дії «великої четвірки» медіагруп

Опубликовал
Володимир Скрипін

Нещодавно Господарський суд Києва зобов’язав Антимонопольний комітет України розглянути скаргу мережі «Ланет» про антиконкурентні дії з боку чотирьох найбільших українських медіагруп.

У чому суть конфлікту — найкоротший переказ у трьох абзацах

  • Конфлікт між «Ланетом» Мережа «Ланет» входить у ТОП-3 операторів кабельного телебачення та ТОП-7 інтернет-провайдерів України. Є одним з лідерів гігабітного Інтернету та обслуговує понад 250 000 абонентів телекомунікаційних послуг у 8 областях України., АМКУ та «великою четвіркою» медіагруп (StarLightMedia, Медіа Група Україна, 1+1 media, Inter Media Group) тягнеться ще з 2020 року — останні протягом останніх років систематично підіймають роялті, а інтернет-провайдер зі свого боку вважає тарифи завищеними та несправедливими.
  • Навесні 2021 року «Ланет» розірвав співпрацю з «великою четвіркою» медіагруп та звинуватив регулятора у лобіюванні інтересів великих медіагруп, які монополізували ТВ-ринок та нав’язують провайдерам кабальні умови. Детальніше про це — в окремому матеріалі на сайті.
  • У квітні 2021 року антимонопольний комітет України у відповідь на повідомлення про безпідставне розірвання договорів з окремими провайдерами, застеріг «велику четвірку» медіагруп від безпідставного припинення договорів із провайдерами. Водночас у серпні 2021 року АМКУ відмовився розглядати скаргу «Ланет» про зловживання колективною монополією медіагруп.

Новий виток конфлікту

«Ланет» оскаржив рішення АМКУ, який залишив заяву інтернет-провайдеру без розгляду, вважаючи дії регулятора «ухиленням від прямого обов’язку».

У січні 2022 року Господарський суд Києва став на бік «Ланету». Він розглянув усі наявні у справі докази та, ґрунтуючись на всебічному та об’єктивному розгляді процесу, визнав дії АМКУ протиправними. Своїм рішенням суд зобов’язав комітет розглянути скаргу «Ланету» про зловживання монопольним становищем медіагрупами. В Інтернет Асоціації України (ІнАУ) зі свого боку привітали рішення Господарського суду Києва.

Що саме передбачає нове рішення у справі

Рішення Господарського суду Києва від 21.12.2021 у справі №910/13222/21 передбачає наступне

Курс Python від CyberBionic Systematics.
Курси, де пропонують опанувати Python чи покращити свої навички. Є можливість стажування та допомога з працевлаштуванням.
Записатися на пробний урок
  • позовні вимоги члена «Мережі Ланет» до АМКУ повністю задовольнити;
  • рішення АМКУ про відмову в розгляді заяви «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства медіагрупами визнати протиправним і скасувати;
  • зобов’язати АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства у
    вигляді зловживання монопольним становищем медіагрупами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group»;
  • стягнути з АМКУ на користь «Мережі Ланет» судовий збір.

Отже, поки що йдеться не про визнання порушення законодавства медіагрупами, а про зобов’язання АМКУ провести відповідне розслідування. В ІнАУ висловили надію на неупереджене розслідування цієї справи Антимонопольним комітетом.

Жодна з «великої четвірки» медіагруп поки що публічно не коментувала рішення Господарського суду Києва у протистоянні з «Ланетом».

Копія рішення у справі «Ланет» проти АМКУ та «великої четвірки» медіагруп

Рішення від 21.12.2021 по справі № 910-13222-21 МЛ — АМК (1)

Disqus Comments Loading...