Новости Новости 31.01.2022 в 12:23 comment views icon

Суд зобов’язав АМКУ розглянути скаргу «Ланету» на дії «великої четвірки» медіагруп

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Нещодавно Господарський суд Києва зобов’язав Антимонопольний комітет України розглянути скаргу мережі «Ланет» про антиконкурентні дії з боку чотирьох найбільших українських медіагруп.

У чому суть конфлікту — найкоротший переказ у трьох абзацах

  • Конфлікт між «Ланетом» Суд зобов'язав АМКУ розглянути скаргу «Ланету» на дії «великої четвірки» медіагрупСуд зобов'язав АМКУ розглянути скаргу «Ланету» на дії «великої четвірки» медіагрупМережа «Ланет» входить у ТОП-3 операторів кабельного телебачення та ТОП-7 інтернет-провайдерів України. Є одним з лідерів гігабітного Інтернету та обслуговує понад 250 000 абонентів телекомунікаційних послуг у 8 областях України., АМКУ та «великою четвіркою» медіагруп (StarLightMedia, Медіа Група Україна, 1+1 media, Inter Media Group) тягнеться ще з 2020 року — останні протягом останніх років систематично підіймають роялті, а інтернет-провайдер зі свого боку вважає тарифи завищеними та несправедливими.
  • Навесні 2021 року «Ланет» розірвав співпрацю з «великою четвіркою» медіагруп та звинуватив регулятора у лобіюванні інтересів великих медіагруп, які монополізували ТВ-ринок та нав’язують провайдерам кабальні умови. Детальніше про це — в окремому матеріалі на сайті.
  • У квітні 2021 року антимонопольний комітет України у відповідь на повідомлення про безпідставне розірвання договорів з окремими провайдерами, застеріг «велику четвірку» медіагруп від безпідставного припинення договорів із провайдерами. Водночас у серпні 2021 року АМКУ відмовився розглядати скаргу «Ланет» про зловживання колективною монополією медіагруп.

Новий виток конфлікту

«Ланет» оскаржив рішення АМКУ, який залишив заяву інтернет-провайдеру без розгляду, вважаючи дії регулятора «ухиленням від прямого обов’язку».

У січні 2022 року Господарський суд Києва став на бік «Ланету». Він розглянув усі наявні у справі докази та, ґрунтуючись на всебічному та об’єктивному розгляді процесу, визнав дії АМКУ протиправними. Своїм рішенням суд зобов’язав комітет розглянути скаргу «Ланету» про зловживання монопольним становищем медіагрупами. В Інтернет Асоціації України (ІнАУ) зі свого боку привітали рішення Господарського суду Києва.

Що саме передбачає нове рішення у справі

Рішення Господарського суду Києва від 21.12.2021 у справі №910/13222/21 передбачає наступне

  • позовні вимоги члена «Мережі Ланет» до АМКУ повністю задовольнити;
  • рішення АМКУ про відмову в розгляді заяви «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства медіагрупами визнати протиправним і скасувати;
  • зобов’язати АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства у
    вигляді зловживання монопольним становищем медіагрупами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group»;
  • стягнути з АМКУ на користь «Мережі Ланет» судовий збір.

Отже, поки що йдеться не про визнання порушення законодавства медіагрупами, а про зобов’язання АМКУ провести відповідне розслідування. В ІнАУ висловили надію на неупереджене розслідування цієї справи Антимонопольним комітетом.

Жодна з «великої четвірки» медіагруп поки що публічно не коментувала рішення Господарського суду Києва у протистоянні з «Ланетом».

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Копія рішення у справі «Ланет» проти АМКУ та «великої четвірки» медіагруп

Рішення від 21.12.2021 по справі № 910-13222-21 МЛ — АМК (1)


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: