Рубрики Новости

Україна запроваджує спецмито у розмірі 35% на автобуси і вантажівки з Білорусі (найбільше санкції торкнуться автобусів МАЗ)

Опубликовал
Сергій Кулеш

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України ввела спеціальне мито в розмірі 35% на автобуси і вантажівки (крім шасі), походженням з Республіки Білорусь. Своє рішення комісія мотивувала встановленими фактами дискримінаційних і недружніх дій Республіки Білорусь щодо українських підприємств автомобілебудування і вирішила застосувати санкції у відповідь.

У своїй постанові Комісія акцентувала увагу на штучних бар’єрах для доступу української автопродукції на ринок Білорусі у вигляді утилізаційного збору і нерівноправних умов при державних закупівлях.

Це і стало підставою для запровадження заходів у вигляді спеціального мита в розмірі 35%, яка торкнеться наступних категорій транспорту:

  • нові автобуси, місткістю 10 осіб і більше;
  • нові вантажні автомобілі, повною масою від 5 т з дизельними двигунами, а також спеціальні автомобілі, вантажні для аварійного ремонту, автокрани, автомобілі для прибирання доріг, автомобілі поливомийні, автомобілі-майстерні, автопідйомники тощо (крім шасі).

Спеціальне мито вводиться через 10 днів після публікації цієї постанови в газеті «Урядовий Кур’єр» від 22.04.2021 р. Термін санкцій необмежений, до встановлення факту припинення дискримінаційних і недружніх дій щодо України.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Зрозуміло, що введені санкції насамперед спрямовані проти Мінського автозаводу (МАЗ), який вже кілька років є лідером українського ринку.

Так, за даними AUTO-Consulting, за 2020 рік у вантажівках повною масою понад 3,5 т МАЗ був №1 з продажами 798 шт (21,7% ринку), в сегменті автобусів МАЗ в минулому році вдалося вийти на друге місце і реалізувати 241 шт, зайнявши при цьому 24,1% ринку. Але головні успіхи у МАЗ були в сегменті великих (12 і більше метрів) міських автобусів — там за 2020 рік МАЗ вдалося реалізувати 191 одиниць і зайняти 85% українського ринку.

Джерело: AUTO-Consulting

Disqus Comments Loading...