Рубрики Новости

Український вікіпедист-чоловік вдруге поспіль став переможцем міжнародної акції WikiGap Challenge, мета якої — розповісти про видатних жінок та зменшити гендерну нерівність у Вікіпедії

Опубликовал
Сергій Кулеш

З 8 березня по 8 квітня 2020 року пройшла глобальна кампанія WikiGap Challenge, метою якої є покращити висвітлення жінок у Вікіпедії. Вдруге переможцем WikiGap Challenge став Андрій Гриценко — вікіпедист з України, викладач Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, член ГО «Вікімедіа Україна», активіст Освітньої програми Вікіпедії в Україні.

У рамках WikiGap Challenge Андрій започаткував 416 статей. Переважну більшість свого внеску він робив в українській Вікіпедії, але також писав російською, білоруською, русинською та башкирською мовами. Минулого року, як переможець кампанії, Андрій відвідав міжнародну конференцію вікімедійного руху «Вікіманія», що пройшла у Стокгольмі. Цьогоріч нагородою за першість оголошено поїздку в Женеву та відвідання офісу Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Андрій Гриценко на «Вікіманії» у Стокгольмі, 2019 рік. Автор фото: Mcoffsky, СC BY-SA 4.0

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

«Сподіваюсь, мій приклад надихне новачків. Писати статті до Вікіпедії легко та захоплююче. Можна йти у власному темпі, писати на цікаві теми, вивчати щось нове, розвиватися. Кожен може спробувати і створити перші 1—2 статті за тиждень.

Більше того, коли ви пишете статті до Вікіпедії, ви виконуєте роботу, яка потрібна багатьом, адже це найбільша енциклопедія людства і популярний ресурс для мільйонів інтернет-користувачів. Тож наповнювати Вікіпедію — це важлива соціальна та інтелектуальна місія», — прокоментував Андрій Гриценко.

WikiGap Challenge організувала «Вікімедіа Швеція» та Міністерство закордонних справ Швеції за підтримки посольств Швеції та вікімедійних організацій в усьому світі. Цього року акцію підтримало також Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Мета кампанії — писати та покращували статті про жінок у різних мовних розділах Вікіпедії, щоб зменшити гендерний дисбаланс у Вікіпедії та покращити висвітлення жінок. У 2020 за місяць змагання 72 учасники та учасниці започаткували та покращили понад 3200 статей статті більш ніж 35 мовами.

Джерело: Вікімедіа Україна

Disqus Comments Loading...