Рубрики Новости

Уряд посилює карантинні обмеження для «жовтої» зони та скорочує строк дії «жовтого» COVID-сертифіката до 30 днів

Опубликовал
Володимир Скрипін

Уряд на засіданні 24 листопада ухвалив зміни до «карантинної» постанови  (№1236), які передбачають посилення обмежень для регіонів «жовтої» зони та скоротити строк дії «жовтих» COVID-сертифікатів. Вони наберуть чинності через 7 днів після публікації постанови.

Як розповів на засіданні уряду міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, обов’язковою умовою для бізнесу та споживачів у регіонах «жовтим» рівнем епіднебезпеки стане наявність документів про вакцинацію (весь персонал вакцинований принаймні однією дозою), негативний тест, або COVID-сертифіката про одужання. Очільник МОЗ окремо підкреслив, що ігнорувати нові правила більше не вийде. Водночас варто зауважити, що спочатку у МОЗ хотіли ввести для «жовтої» зони обов’язковою умовою повний курс вакцинації як для працівників, так і для відвідувачів закладів.

«Громадські заклади, заклади культури, ресторани, спортзали тощо можуть працювати, тільки якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має негативний тест чи сертифікат про одужання. Це ж стосується і відвідувачів»

Віктор Ляшко

міністр охорони здоров’я України

За новими правилами, громадські заклади мають перевіряти не лише наявність самих сертифікатів, а їх статус — шляхом зчитування QR-коду із сертифіката через додаток «Дія». Без зчитування сертифіката для перевірки його чинності документ вважається ненаданим і неперевіреним, зазначив міністр та згадав, що за неналежну перевірку власникам закладів загрожує штраф на суму від 34 до 170 тисяч гривень.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Також МОЗ хоче скоротити строк дії «жовтого» сертифікату вчетверо — зі 120 до 30 днів. нагадаємо, розподіл внутрішніх COVID-сертифікатів на «жовті» та «зелені» було затверджено постановою Кабміну на початку вересня — з 23 вересня «жовту» зону запровадили по всій Україні. «Жовтий» сертифікат можна отримати наступного дня після першої дози вакцинації дводозною вакциною.

З 24 лютого в Україні діє адаптивний карантин з територіальним розподілом на чотири карантинні зони («зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону») по рівню епідемічної небезпеки та введення карантинних обмежень відповідно до епідемічної ситуації. Наразі «жовта» зона діє лише у двох регіонах —  Кіровоградській та Тернопільській областях. У «помаранчевій» — Закарпатська, Полтавська, Харківська та Чернівецька області, а решта регіонів (18 областей та Київ) — у «червоній».

Disqus Comments Loading...