Рубрики Новости

«єПідтримка» знову розширюється: дев’ять місяців, щоб витратити допомогу (замість чотирьох), додаткові 500 гривень за бустер з 14 березня і можливість оплачувати комуналку для окремих категорій

Опубликовал
Володимир Скрипін

Уряд на засіданні 9 лютого ухвалив зміни до постанови щодо програми «єПідтримка», які забезпечать подальше розширення ініціативи.

Незабаром люди з інвалідністю І та ІІ груп зможуть витратити отримані в межах програми кошти на ліки, а люди з інвалідністю цих груп та особи від 60 років — на оплату житлово-комунальних послуг. Наразі в Україні понад 1 млн громадян з інвалідністю, які належать до І та ІІ груп, повідомляють в Кабміні.

Якщо пам’ятаєте, у січні президент України Володимир Зеленський анонсував виплату додаткових 500 гривень «єПідтримки» за бустерне щеплення проти коронавірусу для стимулювання вакцинації. Додаткові 500 грн від держави вакциновані бустером українці із 14 років зможуть отримати вже з 14 березня.

Також уряд збільшив строк використання коштів — перераховані на картку 1000 грн потрібно буде витратити впродовж не 4, а 9 місяців з дня зарахування коштів на рахунки.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Станом на 9 лютого програмою «єПідтримка» вже скористалися понад 8,2 млн громадян. Загалом з початку її запуску на картки українців перераховано 8,25 млрд грн, а 2,7 млрд грн з отриманих коштів громадяни вже витратили

Найпопулярнішими за видами витрат є:

  • книжкові магазини — 948 млн грн;

  • кінотеатри — 597 млн грн;

  • театри, концерти та розважальні послуги — 312 млн грн

  • залізничні та авіа пасажирські перевезення — 302 млн грн;

  • спорт — 302 млн грн;

  • ліки — 227 млн грн;

  • освітні послуги, шкільне приладдя, спорттовари — 88 млн грн.

Нагадаємо, що відповідно до умов програми 1000 грн можуть отримати всі громадяни України від 14 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19. Окрім того, з нещодавнім розширенням програми «єПідтримка» на підлітків уряд збільшив перелік цілей, на які можна витрачати кошти за програмою — до спорту, кіно, театрів, подорожей додали освітні курси, спортивні товари, шкільне приладдя та канцтовари, а також газети та журнали (друкарську продукцію).

На вчорашньому Diia Summit 2022 Зеленський анонсував нову програму для літніх людей — старші за 60 років українці отримають безплатні смартфони та пільгові тарифи для користування ними.

  • Офіційний старт програми «єПідтримка» відбувся 19 грудня 2021 року. Програма триватиме рік — до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів. На першому етапі отримання коштів відбуватиметься через додаток «Дія». На другому етапі (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють. Люди, які не мають смартфонів, зможуть подати звернення на отримання допомоги в офлайн форматі.
Disqus Comments Loading...