Рубрики Новости

Оновлено: Зеленський пообіцяв по тисячі гривень усім щепленим українцям — платитимуть через «Дію», але не «живими грошима»

Опубликовал
Володимир Скрипін

Щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19 українці незабаром зможуть отримати від держави 1 тис. грн у межах спеціальної програми підтримки. Запуск цієї та низки інших ініціатив анонсував президент Володимир Зеленський у відеозверненні 15 листопада.

Оновлено: Прессекретар президента Сергій Никифоров уточнив, що виплата буде проводитись не «живими грошима». Як саме, поки невідомо. Наразі в ОП розглядають декілька варіантів, зокрема сертифікат, цифровий ваучер та депозит з обмеженням по категоріях товарів/послуг, на які його можна буде витратити.

«Ключове насправді тут – це не тисяча за вакцинацію. Це масштабна програма з підтримки бізнесу, просто вона є опосередкованою. Влада не напряму дає гроші бізнесу, влада видає гроші людям – таким чином підтримуючи їхнє рішення вакцинуватися – тобто вбиваємо одним пострілом двох зайців. А по друге – це ж не живі гроші, їх не можна буде витратити на горілку і цигарки.

Це буде – поки не скажу за технічне рішення – але це буде в тому чи іншому вигляді якийсь сертифікат, цифровий ваучер чи депозит, чи щось на кшталт того, який можна буде витратити на певний перелік послуг і товарів»

Сергій Никифоров

Прессекретар президента Володимира Зеленського

Оновлено (17 листопада): Денис Шмигаль уточнив, що допомогу за вакцинацію виплатять на віртуальні платіжні картки через «Дію», а використати їх можна буде на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, заняття спортом чи подорожі Україною (потягом або літаком). Отримати виплату зможуть люди, які вакцинувалися як до запуску програми (19 грудня 2021 року), так і після.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Президент повідомив, що наявні програми підтримки бізнесу та громадян, які постраждали від пандемії COVID-19, будуть продовжені. Також уряд розробляє низку нових інструментів для допомоги, зокрема і нову програму підтримки тих сфер, які найбільше постраждали від карантину: креативної, спортивної і транспортної.

«Програма працюватиме так: кожен, хто отримав два щеплення, зможе одержати одну тисячу гривень. Швидко й зручно — через додаток «Дія»»

Володимир Зеленський

Президент України

Ці кошти можна буде використати лише на певні послуги: придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни — на внутрішні авіа- та залізничні рейси.

Програма стартує 19 грудня. До кінця 2021 року на неї буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж ㅡ на початку 2022 року.

Тим вакцинованим громадянам, у яких немає смартфона і додатку «Дія», зокрема людям похилого віку, буде передбачена альтернативна можливість отримати 1 тис. грн. Деталі обіцяють повідомити незабаром.

У відеозверненні Зеленський заявив, що Україна вже пройшла пік захворюваності на коронавірус, а навантаження на медичну систему поступово спадає. Повністю його можна переглянути нижче.

***

На сьогодні через складну епідеміологічну ситуацію вже у 18 областях запровадили «червоний» рівень, який передбачає найжорсткіші обмеження (з 18 листопада приєднається також Вінницька область). Наразі перше щеплення отримали 39,4% дорослих українців, а повністю вакцинувалися — 28% населення. Водночас гостро стоїть проблема з підробленими тестами та сертифікатами про щеплення проти коронавірусу (попри кримінальну відповідальність).

Disqus Comments Loading...