Рубрики Статті

Безпілотники-камікадзе Shahed-136 з Ірану – наскільки небезпечні та як їм протидіяти

Опубликовал
Андрій Русанов

У вересні Україну сколихнула новина – росія закупила в Ірану БПЛА-камікадзе Shahed-136. У ЗМІ фігурувала кількість 1000 одиниць, але це число не можна вважати точним. Можливо йдеться про постачання сотень дронів у міру їхнього виробництва. Іранські безпілотники вже помічені на полі бою, деякі з них були збиті біля Куп’янська. Окупанти позначають їх маркуванням «Герань-2», однак модель було ідентифіковано за конструкцією.

Зіткнення ЗСУ з Shahed-136

Збройні сили України підтвердили факт використання російської армії безпілотників Шахед-136. Війська зіткнулися з ними на північному сході Харківської області до початку наступу та під час нього. Згідно з повідомленням полковника Збройних сил України Родіона Кулагіна для Wall Street Journal, ще в серпні Росія використала БПЛА для завдання удару по гаубиці американського виробництва M777 155 мм. Пізніше, вже у вересні, були підбиті дві 152 мм та дві 122 мм самохідних гаубиці, а також два БТР.

«В інших районах росіяни використовують переважаючу артилерійську вогневу міць. Саме тут вони не мають переваги в артилерії, і тому почали  використовувати безпілотники», — вказав полковник Кулагін.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Британське міністерство оборони 14 вересня також підтвердило, що росія з великою ймовірністю розгорнула іранські безпілотники в Україні. Попри значну відстань польоту, Shahed-136 використовуються для тактичних ударів поблизу лінії фронту, а не для знищення стратегічних цілей у глибині української території.

Призначення та конструкція Shahed-136

Безпілотний літальний апарат Shahed-136 вперше був продемонстрований у 2020 році. Безпілотник призначений для нейтралізації наземних цілей на великій відстані – оголошено дальність його польоту  до 2500 км. Вага БПЛА становить близько 200 кг, його довжина – 3,5 м, розмах крил – 2,5 м. Ціль знищується боєголовкою, розміщеною у носовій частині апарату.

Модифікації з камерою спостереження можуть завдавати високоточні удари. Однак більш поширеним є варіант без камер, що наводиться за супутниковими координатами та здатний вражати лише стаціонарні об’єкти.

Shahed-136 запускається під невеликим кутом угору зі спеціальної пускової установки. Портативна стартова рама з кількома безпілотниками дозволяє швидко переміщатися за допомогою будь-якого відповідного транспортного засобу. Ракетний двигун, що відкидається незабаром після запуску, допомагає безпілотнику набути швидкості та висоти.

Небезпека Shahed-136 полягає у можливості нанесення точних пошкоджень з великої відстані. Під загрозою атаки Shahed-136 знаходяться будь-які зразки західної техніки, що передаються Україні.

В експертному середовищі є думка, що конструкція Shahed-136 багато в чому «запозичена» у ізраїльських безпілотників, що нагадує про шкоду від потрапляння західних та ізраїльських технологій до рук ворога.

Думка експерта щодо ролі іранських БПЛА

Скотт Кріно, голова компанії стратегічного консалтингу Red Six Solutions, вважає, що Shahed-136 може надати росії потужну противагу високотехнологічним системам озброєння, таким як ракетні установки HIMARS.

«Присутність Шахед-136 у війні в Україні, безсумнівно, змінює оперативні плани Києва», — сказав Кріно. «Величезний розмір поля бою в Україні ускладнює захист від них».

Експерт також зазначив, що БПЛА-камікадзе може бути використана з великим успіхом, коли одна ракета націлена на систему радіолокації, а друга – на артилерійські засоби враження. «Щойно «Шахед» наведений на ціль, його буде важко зупинити».

Засоби протидії атакам Shahed-136

Іранські безпілотники відносно невеликі та літають на малій висоті, що ускладнює їхнє виявлення. Можливо, Іран комплектує Shahed системами захисту від перехоплення.

Атакам «сліпих» Shahed-136 повинна передувати активна розвідка за допомогою інших БПЛА. Виходячи з цього, засоби можливої ​​протидії атакам – протидія розвідці, маскування, створення хибних цілей, активне придушення GPS.

Військові експерти зазначають, що реальна дальність польоту іранських ударних безпілотників може становити 1300-1600 км. Швидкість 185 км/год дозволяє збивати Shahed звичайною стрілецькою зброєю. Попри проблематичність виявлення радаром, безпілотники, що низько літають, створюють сильний шум, який дозволяє орієнтуватися на них безпосередньо.

Деякі Shahed-136 вже були збиті ракетами ППО. Збройні сили очікуються від західних партнерів ефективних технічних засобів для боротьби з новою загрозою. На початку вересня США ввели санкції щодо виробників іранських безпілотників та транспортної компанії, що бере участь у їхньому постачанні.

Безпілотники різних типів відіграють важливу роль у російсько-українській війні – жодна зі сторін не має переваги у повітрі та надзвичайно ретельно намагається використовувати пілотовані літаки на ворожих позиціях. Сотні військових та звичайних споживчих безпілотників розвідок щодня знаходяться у повітрі вздовж лінії фронту, шукають цілі, уражають ракетами та мінами або підривають собою ворожу техніку.

Disqus Comments Loading...