Рубрики Статті

30 років Mortal Kombat: цензура у відеоіграх та до чого тут відомий файтинг

Опубликовал
Артем Лисайчук

Оригінальний Mortal Kombat виявився настільки жорстоким, що довелося створити спеціальне агентство яке б видавало віковий рейтинг відеоіграм. А що як насправді, не варто звинувачувати один лиш Mortal Kombat? У цьому тексті я розповім про цензуру в іграх і торкнуся систем вікових рейтингів. Для вашої зручності текст розділено на два великі розділи, а почну зі «Смертельної Битви», бо серії нещодавно виповнилося 30 років!

Розділ I. 30 років Mortal Kombat

Зародження ідеї

Не повірите, та все почалося зі Street Fighter 2, який вийшов у 1991 році та спричинив справжній фурор не тільки у жанрі файтингу, а в індустрії взагалі. Абсолютно усі видавці захотіли власний «Street Fighter», і компанія Midway з їх числа. Минуло 30 років, а індустрія на тих самих рейках — копіює найпопулярніше.

Молодий розробник Джон Тобаяс (John Tobias) разом зі своїми друзями акторами прийшли до Еда Буна (Ed Boon) з пропозицією створити гру про ніндзь, їм ввічливо відмовили, бо на той час тема була заїжджена і взагалі Midway хотіли гру з Ван Даммом. 

Джон Тобаяс та Ед Бун

Проєкт задумувався як аналог «Кривавого Спорту» з тим же Ван Даммом, і на противагу яскравому Street Fighter 2 гра мала бути більш приземленою, реалістичною візуально, та жорстокою. Чи то від небажання мати справу з іграми, чи зайнятість на зніманнях «Універсального солдата» змусили Ван Дамма відмовитися від участі у грі.

Прототипом самовдоволеного та нарцисичного Джонні Кейджа став Ван Дам. Але якщо вірити постановнику боїв гри, Джонні був списаний з Залізного Кулака від Marvel. До речі, Джакс був змальований з Люка Кейджа, ще одного Марвелівського супергероя. Пізніше розробники навіть жартували, що зробили кросовер з героями Marvel ще до того, як з’явилася Mortal Kombat vs. DC Universe.

Після відмови Жан Клода, ідею файтингу почали переосмислювати, ніндзь все ж повернули, але переосмислили. За основу взяли Китайську мітологію та містицизм навколо Шаолінських монахів, але основним натхненником стали фільми про кунг-фу у жанрі Уся, про що розповів художник та сценарист гри Джон Тобаяс.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Уся, це жанр бойовика, в якому дуже гіперболізовано показані майстри східних бойових мистецтв. Таке собі Кунг-фу фентезі. Всього МК1 має 7 персонажів і всі вони так чи інакше надихалися фільмами: Big Trouble in Little China, Zu Warriors from the Magic Mountain, The Swordsman.

Джон Тобаяс продумав весь сюжет та історію персонажів ледве не на кілька частин вперед. На початку це мала б бути історія двох братів, які намагаються вбити один одного, але команді така ідея виявилася занадто прісною і тоді Тобаяс видав нову версію. А що як один з братів, що б очолити клан, вбиває батька, який ще й був їх учителем. Усі були у захваті. В культурі східних бойових мистецтв, учитель, це ледве не другий батько, а інколи й перший, а тут ціле комбо.

Над логотипом Джон почав працювати ще коли гра мала назву Dragon Attack, Ед Бун любив цю пісню гурту Queen. Самого ж дракона змалювали зі статуетки, яка стояла в офісі головного менеджера Мідвей. Дракон теж потрапив у гру, а сама статуетка досі жива.

Створення реалістичних персонажів

Персонажі змальовані з реальних людей, хоча правильніше сказати: вони і є реальними людьми. Всі анімації були, вирізані із записів живих акторів і перенесені у гру. Навіть Горо був мініатюрою, яку знімали методом стоп-моушн анімації. 

Бюджету гри вистачало хіба що на бутерброди, тому усе знімали в маленькій коморі, а акторів Деніел Песіна (Daniel Pesina), постановник трюків, набирав з числа своїх знайомих та колег по спортзалу. Та і сам він зіграв половину персонажів.

Кожний персонаж гри записувався окремо, навіть Скорпіон, Саб-Зіро та Рептилія, які відрізнялися лише кольором, писалися окремо.

Чому це важливо? В ті часи анімували одного персонажа, потім підставляли дві-три різні голови, чи по-різному розмальовували та вже мали двох-трьох різних персонажів за ціною одного.

Сам процес виглядав наступним чином: спочатку знімали відео, потім вирізали десь 8 необхідних кадрів для анімації, а Ед Бун робив так, що б натискання на клавішу запускало анімацію.

Багато прийомів та фішок вигадували на ходу, просто під час запису. Легендарний клич Get over here! теж придумали під час фільмування і його ідея належить актору Рікардо Дівізіо (Richard Divizio), який втілив Кано. До речі, у відео з-за лаштунків, вирізали фрагмент в якому Рікардо пропонує ідею легендарного кличу.

Цікавий факт – маска Кано це маска Привида Опери, яку купили у магазині Геловіських причандал. Взагалі, деякі актори гри, також знімалися у сиквелі Черепашок Ніндзя, тих самих з кінця вісімдесятих початку дев’яностих. Звичайно, ролі у них були каскадерські, але все ж.

Цікаві факти про розробку

Ще кілька цікавих фактів про гру. Легендарна музична тема була написана для фільму 1995 року, але в результаті стала невіддільною частиною всієї серії.

Спочатку гра мала робочі назви Ultimate Kumite та Dragon Attack, які пізніше змінили на Mortal Kombat, а написання Kombat через «К (кей)» запропонував тодішній геймдизайнер пінболу Стів Річі (Steve Ritchie), просто що б уникнути проблем з торговою маркою. До того ж літера «К» давала більш твердий звук, що більше підходить брутальній грі, якою є Mortal Kombat. Ще Стів озвучив Шао Кана у другій частині.

Fatality виникли з ідеї додаткової нагороди за перемогу над противником. Гравець повинен отримати максимальне задоволення і надмірно криваве добивання саме напрошувалось. І саме жорстокі Фаталіті повернули увагу громадськості до гри.

А от Babality та Friendship з’явилися у другій частині, як і легендарний Toasty! Історія цієї насмішки доволі проста. Під час обідніх перерв розробники полюбляли грати у Super High Impact. Саунд-дизайнер та композитор гри Ден Форден (Dan Forden), передчуваючи перемогу полюбляв викрикувати «I predict toast!», тобто, «ти зараз програєш».

Хтось із команди запропонував вставити цю фразу у гру саме фальцетом. Спочатку Ден скромно відмовлявся, але потім сам Ед Бун попросив і в результаті маємо один із самих легендарних висловів індустрії.

Ед Бун теж себе не обділив, усім відомо, що він озвучує легендарне Скорпіонівське «Get over here!», але не всі знають, що за це він потрапив до Книги Рекордів Гіннеса, як актор який найдовше озвучує одну роль. І схоже, побити цей рекорд найближчим часом навряд комусь під силу.

 До МК Ед Бун озвучував автомати з Пінболом, які в той час активно випускала Midway, тому певний досвід мав, і окрім Скорпіона у першому МК він же озвучив Liu Kang, Kano, Johnny Cage та Шан Цунга який тоді був лише голосом за кадром, а в другій частині Джаксове “GOTCHA!”.

Ще Ед Бун пообіцяв написати книжку про розробку Mortal Kombat, але з його зайнятістю візьметься за неї він хіба що на пенсії.

Успішний старт

Після восьми місяців розробки, Mortal Kombat вийшов 08 жовтня 1992 року на аркадних автоматах. Ще через рік добіг до домашніх консолей. Версія для NES не мала крові та Фаталіті, японці ще з тих часів дбали про сімейний статус консолі. На Sega Genesis (у нас — Sega Mega Drive) жорстокості теж не було, але її повертає спеціальний код.

Брутальність, реалістичний візуальний стиль, та загалом хороший ігролад спричинили справжній емоційний вибух за яким невідворотно настав і фінансовий успіх. Гравців вишукувалися у кілометрові черги до автоматів з грою, у Mortal Kombat хотів пограти кожний, про нього говорили, про нього кричали.

Розділ II. Цензура та вікові рейтингові системи

Наслідки успіху Mortal Kombat. Передумови створення рейтингових вікових систем

Ці крики були схвальними, але далеко не завжди. В результаті розробники докричалися до створення рейтингових систем. Але як це сталося? Все просто — подивіться як мультяшно виглядав той же Street Fighter II.

Насправді в той час вже існували ігри з реалістичними персонажами, Pit-Fighter та Guardians of the ‘Hood, але їх анімації, м’яко кажу, не вражали. А у 1992 році вийшли Mortal Kombat з дуже плавною, вважай реалістичною анімацією, та Night Trap, який буквально був інтерактивним фільмом жахів. 

В 1993 році індустрію ще накрив Doom і стало зрозуміло, що візуально ігри починають наближаються до реальності, а відтак і жорстокість переходить в зовсім іншу площину сприйняття.

Street Fighter II, Night Trap, Guardians of the ‘Hood, Pit-Fighter

Потрібно розуміти, що і до Mortal Kombat існувала цензура та обмеження для ігор, просто ними займались самі Nintendo та Sega, які змушували розробників вирізати небажані фрагменти, або ж просто не випускали гру на консолі. Саме заради такого контролю та ж Nintendo запровадила обов’язкове ліцензування усіх ігор, які мали вийти на консолі NES, ще й додатковий чіп захисту розробила. А боятися було чого, навіть на зародку індустрії існували ігри доволі неоднозначного характеру. 

Першою грою до якої «виникли запитання» стала Death Race 1976 року. А як вам Custer’s Revenge, в якій білий вояка ґвалтує індіанську жінку прив’язану до стовпа? Зважаючи на графіку тих років контроверсійність переважно лежала у площині опису того, що відбувається на екрані. А от ігри ранніх 90х, які я вже згадав і в першу чергу Mortal Kombat, вивели цю неоднозначність на візуальний рівень сприйняття.

Нарешті іграми серйозно зацікавилася влада, яка до того закривала очі на відносно молодий тип розваг, бо всі вважали це дитячою забавкою. У 1993 році Сенат США виставив ультиматум індустрії — за рік вони повинні створити незалежне рейтингове агентство, інакше цим займеться держава. Sega одразу запропонувала свою рейтингову систему, яку використовувала для ігор на власних консолях.

Nintendo звичайно ж відмовилися від пропозиції конкурента. В результаті видавцями ігор була зібрана Асоціація виробників програмного забезпечення, яка у 1994 році сформувала незалежну ESRB — Entertainment Software Rating Board.

Рейтингова система ESRB отримала п’ять вікових категорій і що більш важливо, чітко описувала який контент містить гра (нецензурні слова, алкоголь, наркотики й т.д.). В цьому ж році була заснована німецька рейтингова система USK — Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle.

У 2005 році запровадили додатковий рейтинг E10+, а рейтинг EC скасували у 2018

Процес отримання рейтингу доволі простий. Розробник заповнює анкету в якій зазначає наявний у грі контент, а також надсилає ігроладне відео, спеціаліст таким чином досліджує гру і видає їй віковий рейтинг. Видавець може внести відповідні правки, що б зменшити віковий ценз, і повторно заповнює анкету. Що б розробники не хитрували, запроваджені штрафи, які можуть сягати 1 млн доларів.

Інколи віковий рейтинг може змінитися навіть після виходу гри, як це сталося з GTA San Andreas коли модери розкопали заблоковану мінігру Hot Coffee (в ній персонаж міг займатися сексом). Rockstar тоді довелося відкликати цілий тираж і видаляти мінігру повністю.

Як правило, на оцінку відправляють повністю готовий проєкт, таким чином часто зливається приблизне вікно релізу гри. Недоліком такої системи є власне невідповідність рейтингу до вмісту гру. На сайті самої ESRB вказано, що вони не грають у гру перед видачею рейтингу, хоча інколи можуть зробити наочну перевірку після релізу гри.

Цікавий факт, рейтинг ESRB не розповсюджується на ігрові автомати, де вперше і вийшов Mortal Kombat. Асоціація (American Amusement Machine Association), яка оперує аркадними автомати ледве не усіх виробників заявила, що Аркади відрізняються від домашнього грання, тому вони самі розберуться, кому який рейтинг присвоїти та взагалі у них своя атмосфера. 

В результаті вони мають лише три вікові градації й просто клеять на автомати наліпки відповідного кольору: Червоний, Жовтий чи Зелений. 

Приклади цензури у відеоіграх

Прикладів різного рівня цензури у відеоіграх неймовірна кількість, от ще кілька не заїжджених фактів.

Я вже згадував, що Nintendo дуже переймається своєю репутацією сімейної консолі, так сильно, що першою грою з рейтингом 17+, яку вона пустила до себе стала Perfect Dark аж у 2000 році. Рімейк цієї гри зараз готує Microsoft.

Perfect Dark

З відносно свіжих прикладів The Sims 4: My Wedding Stories не випустили на росії через пропаганду одностатевих шлюбів.

На росії часто цензурують ігри під час локалізації, у Modern Warfare 2019 «російський солдат» в локалізації якимось чином перетворився на просто солдата. І саме такі цензуровані ігри отримують і українські гравці. Про це ще згадаю пізніше.

Деякі ігри отримали власного «фаната», для серії GTA таким став Джек Томпсон, він намагався заборонити ледве не кожну гру серії. На якийсь час він навіть став мемом, а зараз про нього мало, хто згадає.

В німецькій версії Half-Life люди-противники замінені на роботів, а з NPC викачали всю кров і наділили безсмертям. Німеччина взагалі досить суворо ставиться до відеоігор, особливо, що стосується нацистської символіки, але це давно не новина. З недавніх релізів в Німеччині сильно піддали цензурі Dying Light 2. В The Punisher 2005 року сцени допиту закрили чорно-білим фільтром, а для Австралії деякі епізоди взагалі вирізали.

В Genshin Impact, яка нещодавно отримала нагороду «За просування культури та туризму Китаю», заборонено в чаті писати слова “Taiwan”, “Tibet”, “Stalin”, “Putin”, “Hong” та “Kong”. Що б ви розуміли, у різних китайських іграх сумарно заблоковано понад 180 тисяч слів.

Китай, це, мабуть, найбільший осередок цензури, але ми зараз про відеоігри. З 2000 року протягом 14 років в країні взагалі були забанені консолі в принципі. А ще влада Китаю дуже не любить все, що пов’язано зі смертю і розробникам доводиться замінювати зомбі, трупи, черепи на людей, опудал і щось абстрактне, як в тому ж World of Warcraft.

У сусідній Китаю Японії з Fallout 3 вирізали місію в якій потрібно визначитися з підривом атомної бомби. Не варто пояснювати з якої причини це було зроблено.

У японців та американців доволі цікавий культурний обмін на полі відеоігор. Американські ігри для японського ринку цензурують по жорстокості, через цю причину в Японії не вийде The Callisto Protocol. А от в японських іграх для американців… скажімо так, певні ракурси змінюються або ж кількість одягу на героїнях дещо збільшується з просуванням гри на західну аудиторію.

Внизу ракурс американської версії гри

Зате Minecraft ніде не заборонений, щобільше, організація «Репортери без Кордонів» створили у грі цілу «Бібліотеку без цензури», в якій збирають усілякі прояви цензури у ЗМІ.

А одним із рекордсменів за кількістю банів є серія Postal, яка заборонена у 13 країнах. До речі, в Новій Зеландії, за розповсюдження або володіння грою можна потрапити за ґрати на термін до 10 років, ще й штраф стягнуть у розмірі до 30 тисяч доларів США.

Рейтинг дорослих ігор

Перш ніж згадати кілька випадків цензури ігор для України, кілька слів про рейтингові системи загалом. Умовно поділити цензуру можна на два види: цензура для країни чи регіону і цензура для платформи. Ще бувають випадки коли розробники пускаються берега через що іграм дають дорослий рейтинг, або ж взагалі відмовляються його давати, але таких насправді одиниці. 

Просто для статистики, з рейтингом Edult Only, тобто лише від 18 років, всього 27 ігор, більшість з яких це звичайно ж порно-ігри. З останніх не порно-ігор які отримали 18+ рейтинг це Hatred, Manhunt 2 у версії для ПК та відносно свіжа Agony Unrated, яка йде в комплекті зі звичайною версією гри у Steam. Що цікаво, у 2019 році ванільна версія Agony, вийшла на Nintendo Switch.

Але є одне «але», ці 27 дорослих ігор лише по версії Американського рейтингової агенції, в Європі ж кількість ігор з рейтингом 18+ перевалила за дві тисячі. Річ у тім, що Європейська рейтингова система, PEGI, не має проміжного рейтингу 17+, як у США, тому вона видає іграм на кшталт Hitman, God of War, Heavy Rain і так далі, рейтинг 18+. 

Виходить, що God of War і Agony ігри однієї вікової категорії, але якщо порівняти ті ж сексуальні сцени, то це зовсім різні рівні пропрацювання теми, скажімо так.

І ще один важливий момент. У більшості країн законодавчо ніяк не встановлено обов’язкове отримання вікового рейтингу, але без нього жоден магазин не візьме гру на продаж. Тому де-факто рейтинг на обкладинці все ж має бути.

Так виглядають сцени сексу у God of War 3

Цензура ігор в Україні

В Україні відсутня власна рейтингова система для відеоігор, але факультативно використовується саме PEGI, що логічно. Хоча у 2020 році були спроби врегулювання ігор, проте далі постів у Facebook справа не пішла.

Взагалі, в Україні прикладів цензури не багато і як правило це самоцензура розробників. Наприклад Activision вважає Україну частиною СНД-регіону, то ж маємо росіянський дистрибутив CoD Modern Warfare Remake з вирізаною місією «No Russia».

Різні рейтингові системи які так чи інакше можна зустріти в Україні

Ну і звичайно Mortal Kombat 11, яку Warner Bros. вирішили не продавати в цифрових магазинах українського регіону. Варто уточнити, гра НЕ ЗАБОРОНЕНА в Україні, як багато хто думає. Це виключно рішення Ворнерів не продавати гру і то лише в цифрі. 

На запит порталу PlayUA Warner Bros. Games відповіли, що причиною такого рішення стало законодавство України. Про який саме закон йде мова вони не вказали, але зрозуміло, що мається на увазі процес декомунізації та заборона усього, що пов’язано з СРСР. Просто бонусний костюм Скарлетт має кольори та дизайн дуже схожий до одягу КДБ, ну і назва Cold War Skarlet на це непрозоро натякає.

В нещодавньому патчі 1.30 розробники дещо змінили вигляд радянського костюма Скарлет

Хочу ще раз на цьому наголосити. Warner Bros. не уточнили про який саме закон йде мова, але єдине, що в Україні може впливати на ігри, це загальне законодавство, в цьому випадку закон про декомунізацію.

І насправді є лазівки якими можна скористатися, аби гра нормально продавалася, наприклад під цей закон не підпадають твори мистецтва. І хоч ігри в Україні юридично не визнані мистецтвом, вони все одно можуть класифікуватися як «інші твори».

Та тут вже випливає інша проблема. Великим компаніям, як Warner Bros., простіше і дешевше заблокувати продаж гри, аніж платити юристам які будуть розбиратися у тонкощах законодавства країни, яка для них не є навіть десятим ринком збуту. 

Така ж доля чекає усі примусові закони, які можуть бути прийняті у найближчому майбутньому, їх простіше не виконувати. В контексті об’єму ринку ми не Китай, заради якого видавці готові дертися на стіну.

Та повернімося до Mortal Kombat, тільки до десятої частини. Там теж був комплект «Холодної війни» і гра досі продається в цифрових магазинах українського регіону. На це є дві причини. 

Суб’єктивна, костюми персонажів лише з натяжкою можна оцінити як комуністичні. Об’єктивна причина, гра вийшла до вступу нашого законодавства в силу, а як ми знаємо, закони не мають зворотної дії у часі. Тобто, якщо закон щось забороняє, це не впливає, в нашому випадку на ігри, які вийшли до вступу цього закону у силу.

Логічне розв’язання цієї проблеми існує. Чому б просто не вирізати ці костюми з гри для українського регіону? Відповідь я вбачаю теж очевидну, розробники не хочуть заморочуватися для невеликого ринку.

Та можливо видозмінений костюм Скарлетт поверне гру українським гравцям. Принаймні, якщо розробники згадають, що гра не продаєтсья в Україні.

Mortal Kombat став важливою грою свого часу, як в культурному плані, так і впливу на індустрію загалом. Ігри вже давно є частиною попкультури й створення рейтингової вікової системи було лише питанням часу. Це важлива складова будь-якого мультимедійного продукту і яким не варто нехтувати, особливо якщо ви молоді батьки й з якоїсь причини не цікавитеся у що грають ваші діти.

Disqus Comments Loading...