Рубрики Статті

БМП Bradley: американський винищувач танків

Опубликовал
Ирина Тесленко

Початок січня став насиченим приємними новинами про допомогу західних партнерів. Кожен день з’являється інформація щодо передачі нового типу озброєння, серед якого є засоби як для оборони, так і для атаки. Саме 5 січня українці дізналися, що в новому пакеті військової допомоги на суму понад 3 млрд доларів передаються 50 одиниць БМП Bradley. Розглянемо деталі цієї бойової машини, сценарії застосування та дізнаємось як Bradley зганьбили росіян ще до свого прибуття в Україну. 

Все, що треба знати про БМП Bradley

Бойова машина піхоти Bradley – це перша у своєму класі машина, яку створили американці для потреб своєї армії. Розробка БМП почалася ще у 1964 році, однак випробування машини тривали аж до 1981 року. Саме тоді Bradley у своїй першій версії почали поставлятися на озброєння армії США. На той час альтернатив на цю БМП не існувало, адже вона стала заміною бронетранспортера М113, який до речі вже застосовується українськими воїнами.

З відкритих даних Україні передали близько 400 одиниць М113 і вони, не дивлячись на поважний вік, показали успішну роботу. Bradley не поступається попереднику, адже протягом 40 років залишається актуальною та отримує модифікації, щоб зберігати надійну репутацію. 

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

БМП Bradley має бойовий досвід у військових діях в Перській затоці, Іраку та Афганістані. Операторами цієї машини є США, Хорватія та Ліван. Цікавим фактом в історії цієї машини є статистика підбитих танків, адже в Іраку Bradley показали себе краще за відомі танки Abrams.

Навіть речник Пентагону генерал Пет Райдер у своєму нещодавньому брифінгу назвав Bradley “винищувачами танків” і підтвердив, що це озброєння можна використовувати як для оборонних, так і для наступальних дій. В Пентагоні також наголошують, що підготовка військових, які будуть керувати БМП займе тижні, а не місяці, їх навчання відбуватиметься в Німеччині. Орієнтовно за 4 тижні можна навчити близько 500 бійців, чого вистачить для формування одного батальйону. 

Такий розголос в пресі певно не на жарт налякав нашого ворога, адже росіяни вже встигли відзвітуватися щодо знищення чотирьох одиниць Bradley, хоча машини ще не встигли потрапити на фронт. Брехня представників міноборони рф не дивує, однак реакція ворога тільки демонструє хвилювання перед новітнім західним озброєнням. 

До слова, БМП названа на честь американського генерала Омара Бредлі, який був одним з командирів армії США в Європі за часів Другої світової війни. Символічно, що машина буде використовуватися на теренах Європи й створювалася у часи Холодної війни, тобто з метою знищення саме радянської техніки, якою користуються росіяни. Bradley перевершує радянські аналоги як в ступені захисту броні, так і ефективності озброєння. 

Чому саме Bradley в модифікації M2A2 ODS?

Розглянемо конструкцію машини детальніше, саме в тій модифікації, яку передає Пентагон. Bradley M2A2 ODS – це версія БМП, розроблена американцями з врахуванням свого досвіду у військовій операції “Буря в пустелі”, яка проходила в 1991 році в Іраку.

Ця версія отримала прокачану інформаційно-керуючу систему FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below) для обміну даними з супутниками та іншими підрозділами. Також Bradley M2A2 ODS підтримує навігаційну систему TACNAV, має покращений захист і організацію десантного відділення, в якому поміщається 6-7 осіб. На відміну від базової версії десант розміщується на лавах, з яких можна швидше покинути машину, має підігрівачі для сухих пайків і монітор для виведення картинки з прицілів. 

Екіпаж машини складається з командира бойової машини, оператора-навідника та водія. Окрім конструктивних покращень і цифрових рішень, БМП у цій версії оснащуються лазерним далекоміром з дальністю 10 кілометрів і тепловізором для водія. Такі засоби виявлення дозволяють ефективно діяти навіть в темну пору доби, а поліпшені засоби зв’язку дозволяють БМП залишатися частиною єдиної мережі з підключенням до супутників. 

Командир машини має в руках все необхідне для управління. Він бачить всі обставини, може координувати цілі, керувати підрозділами відповідно до швидких змін на полі бою. Наприклад управління гарматою та поворотом башти здійснюється джойстиком. Навідник керує вогнем з усіх видів озброєння БМП: 25-мм міліметрової гармати М242 Bushmaster, 7,62-мм кулемета та ПТРК TOW. З іншого БМП має стаціонарні 5,56-мм автомати для десанту.

Всього на носовій частині башти встановлено вісім димових гранатометів, по чотири з боків від основного озброєння. Машина також озброєна двома пусковими установками протитанкових ракет, встановленими зліва від башти, які здатні вести вогонь ракетами TOW 2. Для пробиття танків, захищених динамічною бронею, TOW 2 оснащений тандемною бойовою частиною. У M2A2 протитанкова ракета Dragon була замінена на добре відому українцям Javelin.

Захист машини складається з алюмінієвих бронепластин, комбінації сталі та алюмінію, легованого марганцю, хрому, магнію та цинку, також використовуються сталеві плити для захисту нижньої частини машини від мін. Додаткова броня та внутрішні вдосконалення збільшили вагу Bradley з 25 до 33 тонн. Зате оновлена броня захищає Bradley від 30-мм снарядів APDS і РПГ (або подібної протитанкової зброї).

Двигун машини Cummins VTA-903 дозволяє розвивати їй швидкість до 66 км на годину по шосе, 40 км по бездоріжжю. Bradley M2A2 оснащена новою трансмісією, а щоб впоратися зі збільшеною вагою, до підвіски додали міцніші торсіони. Гусеничне шасі відрізняється чудовою прохідністю, БМП навіть подолає водні перешкоди водою зі швидкістю до 7,2 км/год. 

Побачити Bradley в дії можна на відео:

Технічні характеристики БМП Bradley M2A2 ODS: 

Характеристики Значення
Вага 33 т
Довжина 6,55 м
Ширина 3,28 м
Висота 2,97 м
Екіпаж 3 особи
Десант 6-7 бійців
Дальність вогню (25 мм гармата) 2 км

 

Застосування на фронті

За словами військового експерта Михайла Самуся, Bradley є гарним прикладом потужної бойової машини, яка здатна піти на прорив. Перший транш Bradley здатен сформувати кулак, який на певних напрямках може допомогти проривати фронт, що підтверджують і в Пентагоні.

Американці впевнені, що Bradley може показати ефективність в наступальних діях, а головне виконає свою основну функцію – перевезення військових в зонах підвищеного ризику. Bradley є надійною платформою з перевіреними протитанковими та протипіхотними засобами боротьби. 

Військовий експерт Олег Жданов окреслив перспективні напрямки застосування Bradley – перевезення та прикриття піхоти, а також вогнева підтримка як в наступі, так і в обороні. 

Враховуючи останні події на фронті, коли ворог активізувався на східних напрямках, така захищена машина допоможе ефективно зупиняти “м’ясні хвилі” вагнерівців і прикривати українську піхоту, виборюючи кожен сантиметр Донбасу і не тільки.

Disqus Comments Loading...