Рубрики Статті

БТР Oncilla: польська бронемашина з українським корінням

Опубликовал
Ирина Тесленко

Останні новини західної військової підтримки були насичені пакетами допомоги від Польщі. Ця країна входить у число партнерів, які надають найбільше озброєння, техніки та гуманітарної допомоги, стабільно постачаючи танки, САУ, броньовані машини й багато іншого. Польські компанії нарощують виробництво власних розробок, а сьогодні ми детально розповімо про спільний результат роботи українських і польських інженерів — БТР Oncillla.

Історія створення БТР Oncillla

Броньована машина Oncillla — модифікований «Дозор-Б», який випускається за ліцензією потужностями польської компанії Mista. Українську бронемашину «Дозор-Б» розробили у Харкові, звідки у 2013 році вона поїхала до Польщі та отримала продовження у вигляді Oncillla. У роботу над БТР Oncillla залучили компанію Lacenaire Limited, операторами окрім Польщі є Україна та Сенегал.

В українському «Дозор-Б» поляки замінили всі елементи, щоб машина відповідала натівським стандартам захисту рівня 2 STANAG 4569, однак ледве не щороку бронемашини Oncillla піддавались різним модифікаціям, наприклад, щоб бути оптимізованими для країн зі спекотним кліматом або відповідати потребам спецпідрозділів. А тому існує кілька варіантів машин, в яких від оригіналу повністю або частково відрізняються елементи броні, двигун у новому поколінні, ходова частина, люки, гальма тощо. 

Завдяки всім інженерним рішенням в Mista пропонують кілька типів Oncillla — командно-штабний транспортний засіб, стандартну розвідувальну машину, а також для хімічної та радіологічної розвідки.

В кінці березня 2023 року у ЗМІ з’явилась інформація про передачу 30 одиниць БТР  Oncillla на потреби українських розвідників, однак ще у 2019 році відбулося офіційне постачання для ЗСУ 42 одиниць бронетанкового озброєння, серед яких були БТР-4, БТР-3, БТР-70Ді, БМП-1 і Oncillla.

English For Tech course.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Конструкція та модифікації БТР Oncilla

БТР Oncillla – класична броньована машина. Вона призначена для перевезення десанту та захисту піхоти від мін. Однак як завдяки високій вантажності та універсальності автомобіль має великий потенціал для подальшої модернізації.

Конструкція класичної БТР Oncilla відповідає сучасній моделі броньованого авто, де двигун розміщується спереду, а десантне відділення позаду. Воно вміщує шістьох десантників (у «Дозор-Б» є версії для розміщення вісім осіб десанту). 

Екіпаж складається з трьох осіб – водія, командира, стрільця. Захист військових забезпечується бронею машини зі сталі, яка зупиняє стандартні бронебійні боєприпаси. Цей рівень бронезахисту відповідає стандарту НАТО STANAG 4569 рівня 2, третій рівень може досягатися завдяки використанню додаткової пасивної броні.

Екіпаж захищений куленепробивним склом, присутня кевларова обшивка, днище машини має циліндричну форму, що забезпечує кращий захист від мін. Додатково всі сидіння з 4-точковими ременями безпеки виконані таким чином, щоб поглинати енергію вибуху міни. 

На відміну від «Дозор-Б», внутрішнє оснащення Онцили вважається більш комфортним, адже окрім нових сидінь машина отримала більш сучасну панель водія та зручніше кермо. 

Озброєння класичної Oncilla складається з башти, якою керують зсередини машини та на яку встановлюється 12,7-мм великокаліберний кулемет. Кути його наведення по вертикалі становлять від -3° до +68°, а по горизонталі – 360°. Запас боєкомплекту становить 450 набоїв.

Додатково може використовуватися лазерний далекомір, тепловізійний приціл, камери. У 2022 році були представлені версії  БТР Oncilla Mk2, з 90-мм гарматою, а також машини для розмінування і машина вогневої підтримки. 

БТР Oncilla легко впорається з подоланням бездоріжжя, розвиваючи швидкість до 105 км на годину. Її «серцем» стали відразу два варіанти двигуна – дизельний DEUTZ BF 4M 1013 FC потужністю 190 к.с. або дизельний IVECO NEF 4 ENTC потужністю 209,5 к.с і автоматичною коробкою передач Allison 1000 6+1. Другий варіант вже дозволяє їхати зі швидкістю до 120 км/год на шосе, з запасом палива на 750 км.

Oncilla без проблем проїде там, де звичайним машинам не під силу – з максимальним кутом підйому в 30° і кутом нахилу у 24° машина подолає навіть водні перешкоди та болота. Спеціальні вставки в шинах допоможуть транспортному засобу їхати ще 50 км при пробитті всіх коліс.

Бронемашина дуже витривала та здатна витримати навіть надзвичайну техногенну ситуацію, адже має сучасну систему рециркуляції повітря та кондиціювання (HVAC). Це також наділяє її стійкістю до роботи в спекотному кліматі, що підтверджує зацікавленість у покупці машин Oncilla армією Сенегалу. Хоча система опалення у машині теж присутня, якщо потрібно працювати у холодну пору року. 

З іншого обладнання БТР Oncilla використовує: централізовану систему підпомповування шин, система відведення води, гідравлічний підсилювач керма, системи зв’язку та супутникової навігації, автоматичну систему пожежогасіння, а також лебідку 6,8 т. 

Техніко-тактичні характеристики БТР Oncilla

Характеристика Значення
Колісна формула 4х4
Маса 8800 кг
Довжина 5,8 м
Ширина 2,5 м
Дорожній просвіт 400 мм
Потужність двигуна 190-210 к.с.
Максимальна швидкість шосе 105-120 км/год
Запас ходу 750 км
Глибина водної перешкоди 1 м
Озброєння 12,7-мм кулемет НСВ

Переваги БТР Oncilla

І військові оглядачі, і самі військові високо оцінюють комфорт і прохідність Oncilla. Автоматична коробка передач і дистанційна система ведення вогню спрощує і водію, і навіднику виконання бойових задач.

БТР Oncillla має сучасний вигляд і технічно повністю відповідає іншим натівським броньованим машинам. З першого погляду Oncillla доводить, що є новою розробкою – стрілець користується джойстиком як у фільмах про зірковий десант, а автономність і надійність машини нагадує космічні шатли для дослідження марса. 

Машина впорається не тільки з перевезенням десанту чи прикриттям піхоти. Завдяки здатності долати дорогу з будь-яким ґрунтом (система підпомповування шин працює у різних режимах, наприклад для руху по піщаній дорозі) Oncillla може спростити зачистку звільнених територій. Маючи високий рівень захисту вона є складною ціллю для мін, які ворог масово залишає при відході, а тепловізійний приціл допоможе навіднику навіть вночі знайти всі ворожі засідки. 

БТР Oncillla – чудовий приклад спільної роботи фахівців з двох країн. Вона зберегла філософію побудови українського «Дозор-Б», а від поляків отримала надсучасну реалізацію за натівським зразком. Розвиток бронемашини Oncillla дозволить створити нові види озброєння на базі цього шасі, а також показати можливості для спільних проєктів української оборонки та західних компаній.

Disqus Comments Loading...