Рубрики СтаттіMilitary Tech

Чого НЕ отримає Україна від Словаччини: гаубиці Zuzana 2, ракети ППО, снаряди та набої

Опубликовал
Андрей Русанов

Після парламентських виборів у Словаччині 30 вересня, на яких перемогла проросійська партія SMER-SD та її лідер Роберт Фіцо, країна припинила військову допомогу Україні. Протягом російсько-української війни Словаччині відправила до України 13 пакетів військової допомоги вартістю €671 млн. Чотирнадцятий, вже сформований, був заморожений. Прихильна до України президентка Зузана Чапутова пояснила це підтримкою демократії: більшість громадян висловилися проти через вибори. З’ясуємо, яке озброєння Словаччина вже надала Україні і якого ми, можливо, не побачимо.

Що постачала Україні Словаччина

Попередні постачання Словаччини не можна назвати незначними. Вона допомогла Україні з радянською зброєю, коли та була необхідною. Це установки С-300, БМП, навіть літаки, а також різноманітні набої та снаряди. Постачання пішло на користь словацьким збройним силам – в обмін вони отримували від партнерів та замовляли сучасні літаки, бронемашини, та навіть ППО. Також було залучено виробництво, яке отримувало контракти від партнерів України.

Гаубиці Zuzana 2

Відомо про отримання Україною 8 гаубиць Zuzana 2 словацького виробництва, остання з яких буда доставлена у жовтні 2022 року. Гаубиці були замовлені у червні, тож постачання їх у жовтні можна вважати швидким на фоні деяких інших постачань цієї війни. До кінця 2023 року планувалася передача 16 цих гаубиць, але з огляду на події можна припустити, що Україна не побачить інші 8.

Загальна вартість контракту складала €93 млн, його подальша доля невідома. Контракт мали намір профінансувати чи вже профінансували Німеччина та Данія. Власна армія Словаччини має на озброєнні 25 Zuzana 2 закуплених 2018 року для оновлення наявних. Тож внесок в українську безпеку можна вважати вагомим.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація
САУ Zuzana 2. Інфографіка «Еспресо».

Колісна самохідна артилерійська установка калібру 155 мм виробляється компанією ZTS Special. Вона походить від 152-мм чехословацької САУ DANA. Ствол САУ Zuzana 2 має довжину 52 калібри та веде вогонь на відстань до 40 км. Гаубиця розверстає башту на 360 градусів, має автоматичне заряджання та управляється лише трьома членами екіпажу. Завдяки автозаряджанню доступний режим стрільби MRSI – декілька снарядів одночасно потрапляють у ціль.

Літаки МиГ-29

У квітні 2023 року Словаччина завершила передачу Україні 13 винищувачів МиГ-29. Перші чотири з них були передані у березні. Першу партію українські пілоти доставили власним ходом, проте наступні були доставлені наземним шляхом з урахуванням питань безпеки. Технічний стан словацьких МиГ-29 не був бездоганним – міністр оборони країни заявив, що вони могли бути пошкодженими російськими фахівцями, які їх обслуговували раніше. МиГ-29 були зняті з озброєння Словаччини у 2022 році.

На початку жовтня 2023 стало відомо, що перший F-16 Block 70 повітряних сил Словаччини пройшов випробування у польоті. Постачання відбулося за умовами контракту від 2028 року.

ЗРК С-300

Угода про постачання радянських ППО С-300 для захисту повітряного простору України погодили вже у березні 2022 року. Словаччина вимагала негайної заміни власних систем сучасним ППО, Німеччина та Нідерланди погодилися на постачання до країни комплексів Patriot. У жовтні 2023 стало відомо, що Німеччина передала Словаччині системи ППО MANTIS.

БМП-1

Майже рік тому Словаччина передала Україні 30 гусеничних БМП-1. Це було зроблено у рамках так званої «кругової угоди» – країна отримала або отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2A4, разом з навчанням, запчастинами та модернізацією наявних танків.

Контракт на виробництво гаубиць

У липні 2023 року президент Зеленський прибув до Словаччини під час свого європейського бліцтурне. На напередодні був підписаний контракт про виробництво для України 16 гаубиць Zuzana 2. Відомо, що на той момент країна вже встигла надіслати 8 гаубиць. Наразі доля контракта та точна кількість наданих гаубиць невідомі.

Вміст останнього пакету

У останньому пакеті допомоги обсягом €40,3 млн, який вже не отримає Україна, були 4 млн набоїв 7,62 мм, 5172 одиниць 125 мм боєприпасів, вісім мінометів і 1200 мін, а також, мабуть, найчуттєвіше – 140 ракет для ППО «Куб».

Що буде постачати Словаччина

Країна не відмовляється від допомоги повністю. Новий міністр закордонних справ Юрай Бланар підтвердив, що Словаччина фінансуватиме гуманітарні потреби та відновлення. Також новий уряд обіцяв допомогу з підготовкою до зими.

До гуманітарних потреб відносяться й машини розмінування, які все ж можуть допомогти українським військовим – найбільш заміновані ділянки знаходяться на південному фронті. Машини Bozena-5 для України вироблятиме словацька компанія WAY INDUSTRY. Ця техніка здатна проводити ліквідацію або примусову детонацію протипіхотних та протитанкових мін. Раніше Словаччина вже поставила 10 машин Bozena. Важка машина керується дистанційно, модель Bozena-4, яка постачалася раніше, здатна знешкоджувати лише протипіхотні міни.

Попри велику долю радянського озброєння у рамках словацької допомоги Україні, країна має потужну оборонну галузь, зокрема виробляє гаубиці. Тож втрата такого союзника є відчутною, особливо на тлі очевидного зменшення іншої західної допомоги.

За матеріалами Мілітарного та інших

Disqus Comments Loading...