Рубрики Статті

Далекобійні ракети GLSDB: HIMARS дотягнуться до Криму

Опубликовал
Ирина Тесленко

3 лютого Пентагон офіційно підтвердив новий пакет військової допомоги, який містить окрім ПТРК, боєприпасів і засобів ППО, високоточні ракети GLSDB з дальністю ураження 150 км. В цій статті розбираємося як швидко їх отримаємо, з чого запустимо і куди зможемо дістати. 

Перше знайомство

Перше публічне обговорення ракет  GLSDB відбулося восени минулого року. Британське новинне агентство Reuters ще 28 листопада опублікувало статтю щодо пропозиції Пентагону від компанії Boeing виготовляти  ці ракети для України.

Виробник зазначав, що буде готовий поставити перші GLSDB весною та ось у 2023 році Пентагон офіційно погодив таку передачу. Строки отримання GLSDB невідомі, адже у переліку озброєння вони зазначені у пункті високоточні ракети (Precision-guided rockets), які передають за програмою замовлення у виробника. Тобто ці ракети не вилучаються зі складів Сполучених Штатів, а мають ще бути виготовлені.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Це може істотно вплинути на строки їх отримання, адже єдина змога отримати їх раніше полягає у наявності готових одиниць на складах виробників Boeing та Saab. Оскільки ці ракети ніколи не експортувалися, то отримати їх від інших партнерів неможливо. 

Історія розробки GLSDB почалась нещодавно. Адже компанії Boeing та Saab об’єднали свої зусилля у 2014 році, а вже про готовність виробляти ракети серійно заявили у 2018-2019 роках. Але пропозиції з розробки цього озброєння поступало від Boeing ще у 2011 році, однак військове керівництво Сполучених Штатів було більше зацікавлено в інших далекобійних ракетах – MGM-140 ATACMS. 

Конструкція

Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) – це комбінація авіаційної бомби та двигуна від некерованої ракети. Це дуже практичне рішення, яке дозволило не утилізовувати застарілий снаряд М-26 для РСЗВ, а застосувати його двигун для отримання високоточного озброєння.

Інша перевага GLSDB полягає в тому, що ракети сумісні з вже наявними установками М-270 і HIMARS. Тобто платформа запуску повністю готова до застосування, але пропонує більшу дальність ураження – до 150 км. 

Конструкція ракети GBU-39 є основою для GLSDB, адже від М-26 по суті залишився лише двигун, який прикріплений за допомогою умовного “перехідника”. Маса ракети складає 130 кг, з якої майже 100 кг становить бойова частина.

Особливою деталлю є “крила”, як розкладаються після запуску та збільшують дальність ураження. Тобто, запускаючись з наземної установки GLSDB використовує “артилерійський” двигун, набирає необхідну висоту, а потім летить як звичайна крилата ракета з високою точністю ураження цілі.

За словами виробників, коли вони випробовували свою розробку, то навіть на максимальній дальності похибка відхилення складала не більше одного метра. Ще одна особливість GLSDB полягає у можливості ураження цілі на 360° – тобто ракета може вразити ціль у важкій географії місцевості (гори чи щільна забудова).

При цьому дальність ураження зменшується вдвічі – проти напрямку пострілу GLSDB ефективна на відстані до 70 км. Таке застосування демонструється на відео тестування ракет від виробника Boeing and Saab Test Ground Launched Small Diameter Bomb

Залежно від бази, ракета GLSDB може мати лазерне та тепловізійне наведення, у базовій версії наведення є інерціальним і супутниковим. 

Відповісти на питання про збиття цих ракет важко, адже GLSDB не мають бойового досвіду. Теоретично російське ППО здатне знищувати крилаті ракети, але GLSDB доволі маленькі, тому радарам важче їх виявляти.

Ще одним невідомим питанням залишається необхідність адаптації РСЗВ – чи займає процес підготовки HIMARS до застосування GLSDB багато часу невідомо. Але ці установки вже є в Україні, ефективно використовуються і навчатися персоналу непотрібно. 

Технічні характеристики GLSDB:

Довжина 1800 мм
Ширина 190 мм
Маса 130 кг
Маса бойової частини 93 кг
Дальність ураження 150 км

 

Переваги застосування

GLSDB – буквально ракета-бомба. Передача цього озброєння має не тільки військове, а й важливе політичне значення, адже це перший крок від західних партнерів, які готові надавати далекобійні ракети.

Вже під час виступу Президента Зеленського перед парламентом Великої Британії йшла мова про передачу подібних ракет Storm Shadow від британців. Тобто GLSDB можуть допомогти Україні отримувати більш далекобійне озброєння від всіх партнерів. 

Військова цінність GLSDB полягає у збільшеній дальності ураження – ракети вдвічі перевищують вже знайомі GMLRS для HIMARS, однак вдвічі менші за ATACMS (300 км), на передачі яких вже тривалий час наполягає Київ.

Окрім далекобійності GLSDB здатні використовуватися в будь-яких погодних умовах і працювати по різних цілях: укріплення, споруди, склади боєприпасів, броньована техніка, засоби ППО та РСЗВ. GLSDB може змінювати курс під час польоту, заходити на ціль з тилу та ефективно діяти, навіть в гірських умовах. 

Якщо ракети вже наявні у виробників і будуть готові для передачі за кілька місяців, то вони можуть відіграти важливу роль у наступі ЗСУ – така дальність дозволить використовувати GLSDB по території Криму. А цей півострів є не тільки величезним складом боєприпасів і техніки росіян, а й важливим політичним центром кремля.

Тим більше у Пентагоні вже заявили, що українці повинні самостійно обирати цілі для застосування GLSDB – під час пресконференції бригадний генерал Патрік Райдер наголосив, що Крим є української територією, а тому є законною ціллю для звільнення.

Якщо почнеться масова паніка в Криму, а росіяни втратять важливі логістичні центри – наступ буде блискавично вдалим і нищівним для ворога. А при наявності західних літаків українські пілоти зможуть ліквідувати російське ППО, щоб GLSDB легко та без перешкод діставали до Джанкоя, Луганська чи Бердянська. При цьому не знищуючи наші міста, як це роблять росіяни – високоточна зброя максимально важлива, коли війна йде на своїй землі.

Disqus Comments Loading...