Датацентри не лише споживатимуть, а й вироблятимуть електроенергію. Як у цьому допоможе ШІ

Опубликовал
Партнерский материал

Останніми роками ШІ змінив наш спосіб життя, бізнес-процеси та загалом взаємодію з технологіями. Не оминула ця тенденція і IT-інфраструктуру, зокрема центри оброблення даних (ЦОДи). ШІ є джерелом додаткових обчислень і потребує великої кількості енергії. Проте аналітика даних на основі ШІ може допомогти датацентрам звести викиди до нуля, а надалі суттєво наблизити людство до вектора глобального сталого розвитку.

За підрахунками експертів Schneider Electric, до 2028 року робочі навантаження ШІ становитимуть близько 15–20% загального споживання електроенергії ЦОДів. Постають  логічні запитання: як при такому великому попиті на ШІ забезпечити оптимальне споживання ресурсів датацентрами? І як при цьому ефективно користуватися всіма можливими системами: керуванням, живленням, охолодженням, акумуляторними шафами, монтажними шафами тощо? На ці та інші запитання в партнерському проєкті відповідає старший віцепрезидент напряму Secure Power Europe у компанії Schneider Electric Марк Гарнер.

Партнерський матеріал?

Датацентри й енергоефективність

ЦОДи протягом багатьох років виступали першопрохідцями у впровадженні інноваційних рішень у сфері енергоефективності й охолодження. Попри це, галузь ЦОДів залишається одним з найбільших споживачів електроенергії. «Згідно зі статистикою, на датацентри припадає близько 2–3% загального енергоспоживання», – стверджує експерт Марк Гарнер. Хоча ця частка відносно невелика, галузь неминуче стає об’єктом дискусій про відповідальність за надмірні витрати енергоресурсів.

«Сьогодні з дефіцитом енергії стикається багато бізнесів, – додає Марк. – Волатильність енергетичної системи сягає небачених раніше висот, тому інвестиції в цю сферу є гостро необхідними». Водночас небагато галузей так само залежать від споживання енергії, як центри оброблення даних. «Поточна ситуація з енергетикою є обмеженням для прибутковості та можливості будувати нові об’єкти, – пояснює експерт. – Інвестиції перенаправляються в нові регіони, і це значною мірою зумовлено потребою в ефективності».

Але що насправді означає ефективність? За очікуваннями, центри оброблення даних значно зменшать споживання ресурсів. Це пояснюється тим, що перед початком проєктування, будівництва або розширення об’єктів повинні бути враховані нові вимоги до будівельників та операторів. Зокрема, мова про повторне використання тепла й управління перевантаженнями. Це також пов’язано з посиленням контролю в нових вимогах до звітності. Марк Гарнер зазначає: «Регулювання – чудовий спосіб охопити ще більше бізнесів». Він наголошує, що важливо працювати разом навіть з конкурентами, бо це сприяє досягненню всіх цілей, які поставлені перед організацією.

Постановка правильних цілей – найважливіший етап не тільки для датацентрів, а й для їхніх постачальників. Вдалий приклад від Schneider Electric: компанія переорієнтовує свій автопарк на електромобілі, де це можливо, а у Великобританії та Ірландії 97% енергії споживається з відновлюваних джерел.

Читати статтю Schneider Electric.

ШІ й автоматизація: нові реалії для ЦОДів під тиском

На тлі висхідного тиску на енергомережі ШІ створює нову реальність для центрів оброблення даних. Йдеться не лише про обчислення, а й про те, як ШІ трансформує саму мережу.

«Мережа стає все більш керованою даними, – зазначає старший віцепрезидент напряму Secure Power Europe у компанії Schneider Electric. – Це стане рушійною силою стійкості й автоматизації».

Марк Гарнер підкреслює, що ЦОД здатні повертати енергію в мережу – ось де проявляється справжній інтелект.

Цифрові двійники: ШІ на варті стійкості

Експерти прогнозують, що зростатиме попит на цифрові двійники ЦОДів. Ця технологія стала можливою, тому що моделі штучного інтелекту здатні імітувати результати змін у реальному об’єкті та його середовищі. «Ви створюєте зовсім альтернативне віртуальне представлення, яке симулює причинно-наслідковий зв’язок, – пояснює експерт. – Цифрову копію можна постійно вдосконалювати, досліджуючи результати й наслідки внесення змін в інфраструктуру. Цифровий двійник, безумовно, є однією з тих галузей, де я бачу розгортання технологій і сприяння штучного інтелекту стійкості». 

Використання цифрових двійників може сприяти автоматизації та генерації даних у будівлі, що сприятиме ефективному використанню ресурсів. Попри це, на вищому рівні ШІ продовжує вимагати від центрів оброблення даних адаптації їхніх серверів і систем охолодження.

Більше про споживання електроенергії.

Майбутнє датацентрів: прогноз

Інновації призведуть до того, що датацентри стануть не лише споживачами енергії, а і її виробниками. ЦОДи зазвичай обладнані системою відновлюваного джерела енергії, а саме сонячними панелями на даху, генераторами і джерелами безперебійного живлення на місці. Усе це дозволяє їм генерувати електроенергію та повторно впроваджувати її в мережу. 

Найактуальнішою для ЦОДів залишається проблема швидкості введення на ринок. Критичним аспектом є доступність електроенергії, а також належно підготовлені співробітники. Важливо продовжувати інвестувати в аспекти ESG (Environmental, Social and Governance), зокрема в S компоненту, залучати талановитих фахівців у галузь і розвивати тих, хто вже має досвід у ній.

Детальніші рекомендації щодо проєктування датацентрів з використанням можливостей штучного інтелекту надані в інформаційно-аналітичній статті Schneider Electric за посиланням.

Партнерський матеріал?

Читати статтю Schneider Electric

Disqus Comments Loading...