Рубрики Статті

Де навчатися кібербезпеки: курси Cybersecurity для всіх рівнів підготовки

Опубликовал
Ирина Тесленко

Фахівці з кібербезпеки працюють з найціннішим — інформацією. Вони захищають комп’ютерні системи від потенційних загроз і кібератак, вивчають віруси, зловмисний код, хакерські атаки, розпізнають небезпечні для даних дії. Кібербезпека охоплює багато шарів знань, адже спеціалісти повинні володіти інструментами для захисту інфраструктури. Професіонали навчаються не лише ліквідовувати наслідки атак, а й запобігати небезпекам, виявляючи будь-які аномалії або підозрілу діяльність. 

Щоб стати фахівцем з кібербезпеки, бажано здобути профільну освіту з технічних напрямків (інформаційної безпеки або комп’ютерних наук). Однак робота в цій сфері вимагає постійного оновлення знань і відстежування новітніх технологій та загроз. Кібербезпека — постійний процес, а тому навіть досвідченим фахівцям варто час від часу оновлювати знання, щоб бути готовими до сучасних викликів. Саме тому ми підготували добірку курсів на тему кібербезпеки для користувачів з різним рівнем підготовки.

CYBER SECURITY BASICS

Курс від школи robot_dreams присвячений базовій підготовці з теми, однак його особливість полягає у навчанні на прикладах реальних кейсів ІТ-компаній. Методистом курсу виступає практик з досвідом понад 12+ років у компаніях відомих на всю Україну. 

Програма поділена на 4 основних блоки, які стосуються теоретичної частини, практичних інструментів (Wireshark, Nmap, OWASP ZAP, Burp Suite, Gobuster та ffuf), консультацій з викладачем і допомоги з подальшим професійним шляхом. Курс буде цікавий різним позиціям – як досвідчених розробників чи системних адміністраторів, так і для новачків чи світчерів з суміжних ІТ-сфер. 

Перевага курсу полягає у його прикладній спрямованості, адже він дозволяє побачити кібератаки наживо, пробуючи себе в ролі хакера. Це допоможе зрозуміти слабкі місця безпеки та бути готовим у реальних умовах захищати ІТ-систему від зловмисників. 

Google Cybersecurity Professional Certificate від Coursera

Для тих, хто хоче отримати комплексну підготовку у сфері кібербезпеки на платформі Coursera створена програма від Google. Вона орієнтована на повне вивчення необхідних для галузі навичок та за 6 місяців дозволить опанувати спеціальність.

Курс містить теорію для реалізації програми кібербезпеки в компанії, розповідає про види загроз і вразливі місця ІТ-систем, методів захисту від несанкціонованого доступу та кібератак, допомагає опановувати програмні інструменти для управління інформаційною безпекою (SIEM). Окрім цього студент отримає базову підготовку з технічної сторони, адже на курсі передбачені заняття з Python, Linux і SQL.

Програма велика та складається з 8-ми підкурсів – і якщо перший присвячений базовій теорії, то на 8-ому студента готують до реальних кейсів і задач у сфері кібербезпеки. Загальна тривалість програми становить 6 місяців, з темпом навчання 7 годин на тиждень. 

Cybersecurity for Everyone від Coursera

На відміну від попереднього, цей курс присвячений поверхневому вивченню теми кібербезпеки. Він складається з 6 невеликих модулів, а загальна тривалість становить всього 21 годину. Програма буде цікава, в більшості, новачкам, хоча і тим, хто має досвід в інформаційних технологіях не буде зайвим актуалізувати знання. 

Особливістю курсу є його викладач – службовець АНБ (Агентство національної безпеки) в минулому точно знає як і від кого варто зберігати дані в мережі. Студенти під його керівництвом дізнаються більше про питання конфіденційності, ризики та технічних основ захисту даних. 

На цьому курсі доведено, що кібербезпека у сучасному світі потрібна кожному та викладені базові принципи, які допоможуть уникнути наслідків зустрічі зі зловмисниками у мережі. 

Cyber Security: From Beginner to Expert (2023)

На платформі Udemy також передбачена велика програма для проходження шляху новачка до експерта у кібербезпеці. 

Програма місить 7 секцій, що складає 47 лекцій загальною тривалістю майже 7 годин. Курс починається вступними темами та теорією, однак глибоко занурює у теми мережевої безпеки,  кібератак, видів зловмисного програмного забезпечення. Студент на практичних заняттях відточує навички, необхідні фахівцю на реальній роботі, а блок про кар’єру допоможе підготуватися до технічних співбесід. 

Перевага курсу полягає у наявності лабораторних робіт, що позитивно впливає на засвоєння інформації та використання отриманих знань на практиці. Окрім цього курс готує до отримання професійної сертифікації CompTIA Security+ і CEH, а тому підійде для старту на початку професійного шляху. 

Курси кібербезпеки та мережевих технологій онлайн

В IT Step Academy також існує курс присвячений безпеці даних. Він орієнтований на різну аудиторію як новачків, так і технічних фахівців інших сфер, яким цікава ця тема. Окрім базової підготовки програма містить блок про адміністрування серверних систем, використання хмарних технологій і вивчення інструментарію DevOps.

Навчання відбувається онлайн і передбачає постійний зворотний зв’язок, щоб студенти мали змогу звернутися за порадою до професіоналів. Програма складається і з лекцій, і з практичних занять, студенти будуть відвідувати вебінари та вчитися на реальних прикладах.Такий формат дозволить ще на етапі навчання формувати портфоліо та готувати кейси, які продемонструють знання на виконаних курсових і дипломних проєктах. 

Disqus Comments Loading...