Рубрики СтаттіКіно

Кінофраншиза «Погані хлопці»: як непримітне бадді-муві розрослося до масштабів успішної серії фільмів

Опубликовал
Денис Федорук

6 червня на екрани повертаються детективи відділу боротьби з наркотиками поліції Маямі Майк Лоурі та Маркус Бернетт у незмінному виконанні Вілла Сміта та Мартіна Лоуренса відповідно. «Погані хлопці: Все або нічого» — вже четверта поява непримиримих борців зі злочинністю серед залитих сонечком пальм Маямі. До виходу фільму ми вирішили пригадати попередні три, розповісти кілька цікавих фактів про знімання та визначити, коштом чого «Погані хлопці» здобули статус успішної кінофраншизи.

Передумови

У 80-ті роки продюсерський тандем Джеррі Брукгаймер-Дон Сімпсон вже відзначився декількома бойовиками, які надалі стали культовими. Саме завдяки їхнім зусиллям у 1984 році світ побачив «Поліцейського з Беверлі-Гіллз» з Едді Мерфі, а через два роки — «Кращого стрільця» з Томом Крузом.

Що цікаво, сучасний кінематограф завзято повертається до тих старих хітів та, як бачимо, недарма. У 2022-му «Топ Ґан: Меверік» назбирав більш як $1,5 млрд, а у липні накручувати перегляди для Нетфлікса візьметься Аксель Фоулі, попередня поява якого відбулася рівно 30 років тому. Камбек «Поганих хлопців» у 2020-му також став фінансово успішним: очевидно, що для перегодованого супергеройськими блокбастерами глядача старі-добрі стрілялки з зірками жанру стали чудовою альтернативою.

Але це вже тема для інших статей. Проте у 90-ті роки Брукгаймер та Сімпсон шукали режисера для свого наступного фільму, який знову задумувався як вибуховий екшн-хіт. Їхній погляд впав на талановитого кліпмейкера та режисера рекламних роликів Майкла Бея, для якого це був дебют у повнометражному кіно.

Онлайн-курс "B2B-продажі" від Laba.
Розробіть ефективну стратегію B2B-продажів за 11 занять: від воронки до партнерської програми.Лектор курсу — засновник консалтингової компанії, який має 15 років досвіду в продажах.
Дізнатись більше

На головні ролі також вибрали новачків в тому контексті, що Вілл Сміт та Мартін Лоуренс на той час аж ніяк не асоціювались з героями бойовиків. Перший мав за плечима дуже популярний комедійний серіал «Принц із Беверлі-Гіллз», другий — успішний ситком «Мартін». Роль привабливих меблів, незамінного атрибута беївського кінематографа, дісталася Теа Леоні.

Отож, зважмо з яким матеріалом Брукгаймер та Сімпсон апелювали до глядача. Режисер-новачок, у якого по суті немає досвіду. Дві зірки телевізійних комедійних продуктів, що не асоціювались з героями бойовиків. Класичний бадді-муві сюжет, у якому дефіциту явно не відчувалося: достатньо згадати, що, наприклад, у 1992-му з’явилася третя частина «Смертельної зброї», а у рік виходу «Поганих хлопців» — значно зірковіший і дорожчий третій «Міцний горішок». Нарешті, скромний бюджет у $19 млн. Тож які були шанси на успіх?

«Погані хлопці» / Bad Boys

Дата випуску: 1995
Рейтинг IMDb: 6,8
Де подивитися: MEGOGO

Прем’єра фільму відбулася у квітні 1995 року та отримала посередні відгуки критиків. Вони зійшлися на думці, що стрічка Майкла Бея надто сильно спирається на типові жанрові тропи. Наприклад, протилежність характерів детективів Майка Лоурі та Маркуса Бернетта. Оскільки режисеру не подобався сценарій, Вілл Сміт та Мартін Лоуренс були залучені до дискусій щодо діалогів та певних сцен, а ще під час знімань віталася імпровізація.

Не помітити, що актори прекрасно почуваються і взаємодіють у кадрі, було просто неможливо. Очевидно, це стало однією з причин успіху, адже там, де фільму катастрофічно бракувало оповідальної стрункості, завжди знаходилось місце для жарту чи якоїсь кумедної ситуації.

Завдяки своєму попередньому досвіду Майкл Бей добре розумів, як з надзвичайно скромного бюджету можна витиснути максимум видовищності. Вже у першій же сцені тут з’являється пишногруда краля на високих підборах, зірка Playboy Ліза Бойл, а у Теа Леоні напевно в контракті було прописано носити якомога коротші спідниці. Ну і не будемо забувати, що з екшн-сценами Бей завжди вмів працювати. Усе це гарантувало дійсно посередньому з позиції сценарію фільму прекрасні касові збори розміром у $141 млн.

Цікаві факти:

  • Поліційний відділок, який фігурує у фільмі, спеціально для знімань був розміщений на другому поверсі Будівлі Альфреда Дюпона, що знаходиться у центрі Маямі;
  • На початкових етапах партія Майкла Лоурі пропонувалася Арсеніо Голлу, якого ви могли бачити у картинах «Поїздка до Америки» чи «Ночі Гарлема», але той відмовився, і в результаті роль відійшла Віллу Сміту.

«Погані хлопці 2» / Bad Boys ІІ

Дата випуску: 2003
Рейтинг IMDb: 6,6
Де подивитися: MEGOGO

Через тривалу тяганину з написанням та переписуванням сценарію сиквел довелося чекати довгенько. Безпосередньо до знімань кінороби приступили лише у 2002 році. Сміт та Лоуренс на той час вже стали справжніми зірками, що потенційно мало залучити більше людей до кінотеатрів. Та й сам Бей давно пробився у вищу кінематографічну лігу, знявши блокбастери один гучніше іншого — «Скеля», «Армагеддон» та «Перл-Гарбор».

Мабуть, потрібно бути Майклом Беєм, щоб дозволити собі хронометраж звичайного buddy-cop фільму майже у дві з половиною години. Але режисер міг собі це дозволити. Як і реалізацію найбожевільніших екшн-сцен і задумів. Оскільки бюджет виріс до солідної позначки у $130 млн, постановник вирішив одразу хапати вола за роги. Режисер видав настільки карколомну і масштабну погоню ще на початку фільму (у стилі «Термінатора 3», котрий вийшов того ж року), що творці «Подвійного форсажу» могли про таке тільки мріяти.

Але разом з захопливим екшеном стрічка пропонувала позамежну концентрацію відбірного несмаку: улюблену Беєм сексуальну об’єктивацію (проліт камери між ніг красунь — це якийсь next level горезвісного «бейхема»), типові тропи на кшталт «діва у біді», «карикатурний наркобарон», «дурнуватий росіянин Пітер Стормаре» (що, знову?), ідіотські жарти ситкомівського штибу (товста дочка лиходія нагадала про один з епізодів серіалу «Друзі», пристрасті з сестрою Бернетта взяті десь звідти ж), копирсання в трупах тощо.

За цей безлад у кадрі критики просто зненавиділи другу частину (психотерапевтичне «уса» їм у поміч), та й глядачі не так щоб потужно проголосували доларом. Касові збори у $273 млн дозволили творцям хіба що вийти в нуль, але заробити Брукгаймеру не судилося. Тож успішним сиквел назвати точно не можна, що, втім, не скасовує факту, що багатьом такий грубий неполіткоректний стиль якраз до вподоби. І Майкл Бей це прекрасно знає.

Цікаві факти:

  • За чутками, під час натурних знімань у державному парку Флориди на іншому його боці проходило фільмування вищезгаданого «Подвійного форсажу»;
  • В сцені у нічному клубі фігурувала 15-річна Меган Фокс, яка пізніше стане виконавицею однієї з головних ролей у беївських же «Трансформерах».

«Найкращі в Лос-Анджелесі» / L.A.’s Finest

Дата випуску: 2019—2020
Рейтинг IMDb: 6,2

Ще до виходу третього фільму Sony Pictures Television презентувала на телеканалі Spectrum поліційний процедурал «Найкращі в Лос-Анджелесі». По суті, це спіноф сиквела 2003 року, присвячений Сід Бернетт — сестрі Маркуса у виконанні Гебріел Юніон. Її екранною напарницею стала детектив поліції Лос-Анджелеса Ненсі Маккенна, котру зіграла Джессіка Альба. Шоу отримало погану пресу, протрималося в ефірі два сезони, а потім його закрили у 2020 році.

«Погані хлопці назавжди» / Bad Boys for Life

Дата випуску: 2020
Рейтинг IMDb: 6,5
Де подивитися: MEGOGO

Якщо попередній сиквел шанувальникам «Поганих хлопців» довелося чекати довгих вісім років, то вихід наступного фільму затягнувся аж на 17. Знову було багато проблем зі сценарієм, а Майкл Бей зізнався, що не проти повернутися до франшизи, та все залежатиме від готовності продюсерів вкластися у проєкт фінансово. Власне, на якомусь етапі кандидатуру Бея перестали розглядати через його потребу у захмарних бюджетах, і на режисерське місце прийшов амбітний дует бельгійців Аділь Ель Арбі та Білал Фалла.

За доброю форсажівською традицією головні герої обзавелися цілою командою, адже тренди зобов’язують. Плюс сюжет бере приклад з третіх «Нестримних» та певною мірою протиставляє сучасні та олдскульні методи роботи молодшого покоління та невиправних динозаврів. А головне — історія начисто позбулася безсоромного стилю/гумору Майкла Бея (більше ніяких оголених грудей мертвої кралі), котрий, до речі, не погребував засвітитися у символічному камео.

У підсумку «Погані хлопці назавжди» отримали здебільшого позитивні відгуки кінокритиків та зірвали рекордну для серії касу розміром у $426 млн при бюджеті в $90 млн. Продюсерська ставка на новачків, які до того ніколи не працювали у великому голлівудському кіно, знову спрацювала.

Але успіх було досягнуто не тільки завдяки цьому. Ймовірно, те, що третя частина потрапила у виробниче пекло, зіграло фільму на руку. Він вийшов у найбільш вдалий для себе час — саме тоді, коли пік захоплення супергероїкою і форсажною сагою вже минув, а втомлені одноманітністю глядачі встигли скучити за давно забутими героями та історіями родом з далекого минулого.

Цікаві факти:

  • Основні знімання проходили в Атланті, Маямі та Мехіко;
  • Стрічка зайняла четверте місце серед найкасовіших фільмів пандемійного 2020 року, випередивши такі блокбастери як «Тенет» Крістофера Нолана, «Їжак Сонік» та свого прямого конкурента «Дулітл», котрий теж прем’єрувався у січні.

«Погані хлопці: Все або нічого» / Bad Boys: Ride or Die

Дата випуску: 2024
Де подивитися: кінотеатри

Наступної частини чекати довго вже не довелося: кінороби доречно кують залізо, поки воно гаряче. Про наміри зняти четвертий фільм компанія Sony повідомила ще у прем’єрний вікенд прокату «Поганих хлопців назавжди». До своїх ролей повернувся основний каст попередньої частини, за сценарій знову відповідає Кріс Бремнер, а режисерські функції збереглися за дуетом Аділь & Білал.

За сюжетом Лоурі та Бернетт опиняться в епіцентрі змови, якимось чином пов’язаної з їхнім загиблим капітаном Конрадом Говардом (нагадаємо, в усіх фільмах цю роль виконував Джо Пантоліано). Головні герої беруться очистити добре ім’я свого колишнього шефа, але самі опиняються по той бік закону. І тут перед ними вже без жартів постає питання «bad boys, bad boys, whatcha gonna do, whatcha gonna do when they come for you?».

Підсумки

За роки свого існування «Погані хлопці» стали добре впізнаваним брендом та достатньо успішною франшизою, що заробила у світовому прокаті трохи більше ніж $840 млн.

Виразна хімія між головними зірками, вміння творців робити першокласний екшн, доречні (а часом і недоречні) жарти, що розряджають будь-яку ситуацію — все це дозволило «Поганим хлопцям» претендувати на глядацьку увагу і сьогодні. З виходом четвертої частини у серії є всі шанси дістатися до відмітки у мільярд доларів. Це ознака того, що глядач дійсно потребує такого кіно.

Завдяки успіху «Поганих хлопців» Мартін Лоуренс та особливо Вілл Сміт стали великими голлівудськими зірками та ще неодноразово повертатимуться до образу героїв подібного штибу та до жанру бадді-муві загалом. І нехай їхні кращі роки вже позаду, у поганих дідусів ще вистачає пороху, щоб позмагатися з колегами по жанру за свій шмат пирога.

Disqus Comments Loading...