Рубрики Статті

Кінофраншиза «Пила»: як скромна ідея двох новачків перетворилася у надприбуткову горор-франшизу

Опубликовал
Денис Федорук

З 28 вересня в кінотеатрах стартує прокат вже десятої частини популярної серії фільмів «Пила». Спочатку творчий задум двох австралійських друзів втілився у скромний трилер, а потім розрісся до надприбуткової горор-франшизи. У цій статті прослідкуємо за вектором розвитку циклу та спробуємо розібратися, в чому криється секрет його надзвичайного успіху.

Передісторія

Усе розпочалося два десятиліття тому. Молоді австралійці Джеймс Ван та Лі Воннелл вже закінчили мельбурнську кіношколу та мали який-не-який досвід у кінематографі. Перший встиг дебютувати з австралійською малобюджеткою Stygian (2000), а другий навіть засвітився у сиквелі «Матриці». Хлопці жадали заявити про себе, знявши похмурий трилер, від якого застигатиме кров у жилах. Втім, зробити це в рідній Австралії виявилося завданням непіднімним.

Друзі надихалися сенсаційною «Відьмою з Блер» та «Пі» Даррена Аронофскі, а також генерували власні ідеї. Коли сценарій майбутнього фільму був готовий, вони вирішили зняти короткометражку, обравши, на їх думку, найефектнішу сцену. Так з’явилася 9-хвилинна «Пила», де була показана сюжетна лінія Аманди Янг. Роль, яка в результаті дісталася акторці Шоуні Сміт, була виконана самим Воннеллом.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Продюсери Грегг Гоффман, Марк Берг та Овен Коулз лишилися в захваті від цього матеріалу і сценарію в цілому. Щобільше, і це дуже важливо, новачки отримали право на творчий контроль. Правда, і бюджет у них був вкрай мізерний, тому Ван і Воннелл мали відштовхуватись від скромних ресурсів. З огляду на результат зараз очевидно, що витиснули вони навіть більше, ніж могли.

Період найбільшого успіху та подальша трансформація у серіал (2004 — 2010)

«Пила: Гра на виживання» / Saw

Дата прем’єри: 2004
Бюджет: $1,2 млн.
Збори: $103 млн.
Оцінка IMDb: 7,6

Під час знімань економили буквально на усьому. Воннелл за потреби запросто міг замінити когось з акторів (звісно, у фільмі це було непомітно), Тобіну Беллу довелося пролежати на холодній підлозі 6 днів, а з декорацій побудували лише занедбану вбиральню. Не дивлячись на обмежений кошторис, до проєкту вдалося залучити зірок калібру Денні Гловера та Діни Меєр. Увесь знімальний процес зайняв 18 днів.

Студія не покладала великих надій на цей низькобюджетний продукт. Тільки після успіху на кінофестивалі «Санденс» стрічку було випущено у кінотеатрах, а не на відеоносіях, як планувалось спочатку. І це було стовідсотково правильне рішення: «Пила» стала справжнім хітом та заробила майже $104 млн у прокаті.

Авторам вдалося грамотно приховати копійчаний бюджет, перетворивши неможливість виконати той чи інший ефект у кліпові стилістичні рішення. Файно вийшло і побудувати нелінійну оповідь у душному замкненому просторі, щоб змусити глядача відчути запах нечистот та постійно тримати у напрузі.

І це не кажучи про «той самий твіст» у кінцівці під видатну Hello Zepp Чарлі Клоузера. Усе це наближало стрічку більше до жанру детективного трилера на кшталт «Семи» Фінчера, ніж до кривавого сплеттера.

Цікаві факти:

  • Потворна лялька Біллі, за допомогою якої Конструктор розповідає правила гри своїм жертвам, це відсилання до класичного джалло Даріо Ардженто «Криваво-червоний»;
  • Через обмеженість бюджету сцену автомобільної погоні знімали у затемненому складському приміщенні, а члени знімальної групи додавали у кадр штучне задимлення та розхитували автівки, щоб склалося враження, наче вони рухаються.

«Пила 2» / Saw ІІ

Дата прем’єри: 2005
Бюджет: $4 млн.
Збори: $147 млн.
Оцінка IMDb: 6,6

Робити сиквел вирішили ще до закінчення тріумфального прокату першої частини. Правда, творці оригінального фільму Джеймс Ван та Лі Воннелл вже були зайняті своїм наступним проєктом — «Мертвою тишею». Але дуже вчасно на очі продюсерам потрапив сценарій до фільму The Desperate Даррена Лінна Боусмана. Той даремно намагався просунути його студіям.

Коли ж боси вирішили, що з The Desperate вийде чудовий сиквел до «Пили», Воннелл адаптував матеріал під особливості всесвіту. Ван обмежився функціями виконавчого продюсера, але більшість членів знімальної групи оригіналу повернулися до своїх обов’язків.

«Пила 2» отримала помітно солідніший бюджет та масштабніший розмах подій. Кількість персонажів і химерних пасток теж зросла. Більше глядачі дізналися і про зірку шоу Джона Крамера.

Сюжетно сиквел тяжів до тортурного порно, помноженого на збочене реаліті-шоу. Детективна складова відходила на другий план. Цього напрямку все сильніше дотримуватимуться у наступних серіях. Продовження вже не мало такого ефекту неочікуваності, але це не завадило йому заробити ще більше грошей у прокаті.

Цікаві факти:

  • У пастці зі шприцами було приблизно 120 тис. шприців, щоправда, з гумовими голками;
  • Коли за сюжетом Джон Крамер показує дорогу детективу Метьюзу до місця проведення гри, лунає фраза «останній будинок ліворуч», що є явним відсиланням до однойменного горору Веса Крейвена.

«Пила 3» / Saw ІІІ

Дата прем’єри: 2006
Бюджет: $10 млн.
Збори: $164 млн.
Оцінка IMDb: 6,2

Боусман, Ван та Воннелл не планували повертатися до свого дітища. Але раптова смерть продюсера Грегга Гоффмана, завдяки якому франшиза колись з’явилась на світ, змусила їх змінити думку. Боусман лишився у режисерському кріслі, а Воннелл взявся за написання сценарію за сюжетом Вана.

Тут автори знов пропонують дві сюжетні лінії, навмисне ускладнюють оповідь і пастки, продовжують відсилатися на класичні горори (зокрема, впадає в очі пастка у стилі «Повсталого з пекла») та показувати суцільну безпорадність поліціянтів у боротьбі з Конструктором. А ще додають трохи драматизму. Через велику кількість флешбеків збільшується стандартний півторагодинний хронометраж: це найдовша серія франшизи.

Якщо у першому фільмі найкривавіші епізоди трималися поза кадром (здебільшого через низький бюджет), то тут камера не цурається демонстрації крові. За сюжетом Джон Крамер нарешті відмучився, що, втім, не завадить йому тероризувати люд ще дуже довго. Стрічка досі захоплює багатьох глядачів та збирає прекрасну касу, але робить ставку на жорстокість, а не саспенс.

Цікаві факти:

  • Оскільки декорації старої вбиральні з оригіналу не збереглися, творці скористалися майже ідентичними, створеними для фільму «Дуже страшне кіно 4»;
  • Даррен Лінн Боусман зізнавався, що багато сюжетних поворотів були запозичені з повідомлень користувачів тематичного форуму houseofjigsaw.

«Пила 4» / Saw ІV

Дата прем’єри: 2007
Бюджет: $10 млн.
Збори: $139 млн.
Оцінка IMDb: 5,9

Оскільки батьки-засновники серії відмовились від творчої участі у процесі створення наступних фільмів, студія була відкрита для ідей та прагнула залучити нових сценаристів. Ними стали Маркус Данстен та Патрік Мелтон, котрі трохи згодом знімуть «Колекціонера», сценарій до якого навіть розглядався як приквел «Пили».

Франшиза починає перетворюватись на повноцінний серіал, такий собі продукт конвеєрного виробництва. Рейтинги потроху падають (про оцінки критиків згадувати не будемо, вони завжди недолюблювали цю серію), касові збори теж зменшуються, хоча все ще достатньо високі, щоб сподіватися на продовження кривавого бенкету.

До справи Конструктора долучаються агенти ФБР, втім, і вони виявляються абсолютно безпорадними нікчемами. Сценаристи намагаються більше розкрити характер Крамера та мотивацію його дій, а історія обростає новими подробицями, та все це скоріше шкодить, ніж навпаки.

Глядачі дізнаються, що Крамер та його вагітна дружина Джил Так втратили дитину через дії наркомана Сесіла. Цей твіст повністю руйнує першочерговий філософський задум про цінність життя, яким керувався Конструктор. Тепер в очах глядачів він простий месник, розлючений на весь світ.

Цікаві факти:

  • Увесь знімальний процес зайняв трохи більше як місяць;
  • Пес однієї із жертв Пили належить режисеру Даррену Лінну Боусману.

«Пила 5» / Saw V

Дата прем’єри: 2008
Бюджет: $10,8 млн.
Збори: $113 млн.
Оцінка IMDb: 5,8

Боусман покидає франшизу, а на його місце приходить художник-постановник минулих фільмів Девід Гекл. На цьому етапі «Пила» сприймається вже як суто серіальний контент. Спостерігати за перипетіями доводиться по інерції, бо ж не кидатимеш перегляд посеред сезону.

Як відомо з фіналу попереднього фільму, у Джона Крамера з’являється ще один послідовник. Тобто скажений дід був не тільки веселим винахідником, але й злим генієм вербування. Щоправда, новий лиходій виглядає абсолютно одномірним та, як наслідок, менш цікавим.

Стає все важче захоплюватися «Пилою» загалом. Подекуди через сумнівні сюжетні ходи, але здебільшого з причини саме згубної конвеєрності. Всі вже давно звикли, що на Гелловін вийде нова серія. Буде багато крові, нові смертельні механізми та чергова купка приречених, на яких усім начхати. Ідеальний матеріал для гелловінського походу у кіно, коли власне про якість особливо не задумуєшся.

Цікаві факти:

  • Денні Гловер міг повернутися до своєї ролі та зіграти у невеличкому епізоді-флешбеку, але через зайнятість у фільмі «Сліпота» не зміг долучитися до проєкту;
  • Девід Гекл розповідав, що натхненням для створення нових оригінальних пасток послужили записи реальних нещасних випадків на виробництві, катастроф та ДТП.

«Пила 6» / Saw VІ

Дата прем’єри: 2009
Бюджет: $11 млн.
Збори: $68 млн.
Оцінка IMDb: 6,0

Тепер режисером стає монтажер минулих частин Кевін Гротерт, а там, гляди, і до спеціаліста з освітлення дійдуть. У сюжеті знову присутній мотив помсти. Цього разу дістанеться безжальному страховику, котрий має обирати, кому жити, а кому ні. При цьому вже не вперше сходить нанівець початкова концепція філософії Конструктора. Якщо раніше він давав можливість вижити, то зараз деякі учасники гри позбулися такого шансу.

Під час перегляду чергової серії важко позбутися думки «господи, чоловіче, коли ти встигаєш все це робити?». Це ж треба зібрати усю необхідну інформацію, знайти місце проведення гри, спланувати її, вигадати та змайструвати складні пристрої, перевірити справність, викрасти купу людей у різних місцях, продумати та записати численні звернення до жертв, знайти безліч старих телевізорів і диктофонів, зробити написи «play me», налаштувати усі механізми, щоб спрацювали вчасно, підготувати дрібний реквізит типу ключів та замків тощо.

В якийсь момент може здатися, що це сюжет про божевільного пенсіонера, який просто помирав з нудьги та вирішив перевиховати молодь.

Як не дивно, шостий фільм отримав кращі рейтинги від критиків, ніж більшість попередніх, та разом з тим виявився найменш прибутковим.

Цікаві факти:

  • В кінцівці п’ятої частини Марк Гоффман дивиться, як прес роздавлює агента Страма, що ідентично фіналу першого «Термінатора». А вже у шостому фільмі він розбирається з усіма на своєму шляху у поліційному відділку, щоб дістатися до Джил Так, що перегукується з намаганням Т-800 знищити Сару Коннор у відповідній сцені;
  • Танедра Говард, виконавиця ролі дівчини, якій доводиться відрубати собі руку на початку фільму, отримала цю роль завдяки перемозі у реаліті-шоу «Королеви крику» на телеканалі VH1.

«Пила 3D» / Saw 3D

Дата прем’єри: 2010
Бюджет: $20 млн.
Збори: $136 млн.
Оцінка IMDb: 5,5

А як вам концентроване ультранасилля у тримірному форматі? Сьома частина встигла застати епоху популярності 3D. Щобільше, одну з епізодичних ролей виконав фронтмен Linkin Park Честер Беннінгтон. Також сьомий фільм апелює безпосередньо до прихильників оригінальної стрічки, адже тут вперше розповідається про подальшу долю доктора Лоуренса Гордона.

Усе це допомогло зібрати звичну для серії касу у 100+ мільйонів доларів, хоча й відгуки критиків були традиційно нищівними. Ще до виходу фільму у прокат «Пилу» занесли до Книги рекордів Гіннеса як найприбутковішу горор-франшизу, що зібрала більше мільярда доларів. Правда, цей показник був перевершений серією «Закляття», до якої не в останню чергу причетний все той же Джеймс Ван.

Навіть попри хороші фінансові показники усі розуміли, що пора закруглятися. В намаганнях вигадати нові пастки творці не помітили, як загралися самі.

Цікаві факти: 

  • Бюджет стрічки зріс удвічі через необхідність знімати у форматі 3D;
  • Попередні серії собі спокійно транслювалися в українських кінотеатрах, аж раптом ця частина була заборонена для показу в Україні експертною комісією при тодішньому Міністерстві культури.

Велика пауза та повернення на екрани (2017— 2023)

«Пила 8» / Jigsaw

Дата прем’єри: 2017
Бюджет: $10 млн.
Збори: $102 млн.
Оцінка IMDb: 5,7

Реанімувати давно забутий бренд були покликані сценаристи Джош Столберг та Пітер Голдфінгер, а також постановники брати Спіріги. Стилістично нова стрічка разюче відрізнялась від попередників: більше ніяких темних підвалів чи закинутих промислових приміщень, немає тут і зеленої колірної гами або зернистої картинки. 

Події відбуваються явно у сільській місцевості, гра проходить у старому хліві, тож у тутешніх жертв більше шансів застрягти у наповненому зерносховищі, ніж обпектися парою з труб.

Творці знову перетасовують таймлайни за допомогою паралельного монтажу, а однією з найбільших інтриг вкотре стає особистість Джона Крамера. Він наче вже як 10 років мертвий, та справа його живе і досі. Все логічно: численні наслідувачі змінюються, а Крамер, він вічний!

Цікаві факти:

  • Робота над сценарієм була завершена у 2016 році, а знімання розпочалися 26 вересня того ж року та проходили в Торонто;
  • Вперше в історії франшизи реліз наступної частини відбувся пізніше, ніж через рік після виходу попередньої.

«Пила: Спіраль» / Spiral: From The Book Of Saw

Дата прем’єри: 2021
Бюджет: $40 млн.
Збори: $40 млн.
Оцінка IMDb: 5,2

Спіноф «Спіраль» знаменує повернення Даррена Лінна Боусмана та відхід Тобіна Белла: це перший фільм серії, у якій актор не брав участь. Важливу роль у тому, щоб проєкт відбувся, зіграв давній шанувальник циклу Кріс Рок. Своєю присутністю порадував і Семюел Л. Джексон.

Однак новий підхід та наявність зірок не забезпечили фільму теплу зустріч. Він був розкритикований пресою, отримав найнижчі глядацькі рейтинги та провалився у прокаті. Воно й не дивно, адже майже весь час тут тільки те і відбувається, що гинуть безпорадні копи.

Гостросоціальний підтекст, пов’язаний з поліційним свавіллям, рятівною паличкою не став. Про жахливий фінал краще навіть не згадувати. Зате маніяк потужно осучаснився і почав використовувати флешки.

Цікаві факти:

  • Знімання стартували 8 липня і завершились 28 серпня 2019 року в Торонто;
  • Режисер Боусман розповідав, що з фільму довелося видалити одну вкрай криваву сцену, щоб отримати віковий рейтинг R замість NC-17.

«Пила Х» / Saw Х

Дата прем’єри: 2023
Бюджет: не заявлено

За кількістю фільмів франшиза наздоганяє невмирущий «Форсаж». У режисерське крісло знову вмощується Кевін Гротерт, а до своїх ролей повертаються ветерани Тобін Белл та Шоуні Сміт.

Хронологічно події відбуватимуться між першою та другою частинами, коли Джон Крамер відправляється до Мексики, щоб піддатися експериментальному лікуванню від раку. Але там Пила виявляє звичайне шахрайство, тому неважко здогадатися, що він зробить з горе-цілителями.

Повідомляється, що конструкція нових пасток буде ще складнішою, ніж раніше. Оператор Нік Метьюз наголошував, що творці прагнули віддати шану раннім фільмам. Також відомо, що у кривавих епізодах використовувались практичні ефекти, а присутність комп’ютерної графіки зведена до мінімуму.

Цікаві факти:

  • Знімання стартували в Мехіко у кінці жовтня минулого року та завершилися у лютому поточного;
  • Перша серія основного циклу, прем’єра якої не пов’язана з Гелловіном, хоча від початку планувалось випустити стрічку 27 жовтня.

Висновки

Причин успіху франшизи є декілька. Важливим виявився фактор першої частини, яка справила ефект бомби, що розірвалася. У сиквелах творці обрали горизонтальність оповіді, притаманну серіальній продукції. Тобто кожна нова серія є прямим продовженням попередньої, і це викликало додатковий ажіотаж.

Крім того, вихід чергової «Пили» для багатьох перетворився на свого роду гелловінський ритуал, не кажучи вже про автентичний мерч типу образу ляльки Біллі чи маски-свинячого рила. При цьому виробництво не потребувало від продюсерів солідних бюджетів, через що запуск нових серій не викликав якихось труднощів чи великих ризиків. Тим паче глядачі завжди охоче йшли у кіно, щоб подивитися на низку нових смертельно небезпечних випробувань для героїв.

Структурно більшість фільмів слідують одній і тій самій формулі та витримані у єдиній стилістиці. Починаючи з другої частини на початку завжди йде затравка у вигляді епізодичного персонажа, котрий опинився у пастці Конструктора (виключення становить восьма картина). Звісно, вийти з неї живим вдається рідко.

Далі йде нелінійна оповідь з декількома таймлайнами, великою кількістю флешбеків. Кожного разу творці намагаються дивувати якщо не несподіваними поворотами сюжету, то хоча б хитромудрістю пасток та кривавими епізодами. Наостанок, зі словами «Гра завершена», лиходію треба добряче грюкнути дверима.

Та поступово на основні принципи Джона Крамера почали закривати очі, а самого Пилу зробили ледь не мучеником: то у нього трагедія з вагітною дружиною, то відмова від меркантильного страховика, то у лікарні припустилися фатальної помилки. Такі маніпуляції виглядають сумнівно, не кажучи вже про намагання вичавити з померлого персонажа усе, що тільки можна.

Однак фактор шаленого успіху заперечити неможливо. Лі Воннелл та особливо Джеймс Ван відкрили собі дорогу у велике кіно та побудували успішні кар’єри в Голлівуді. Бо в прямому сенсі видали ідею на мільйон доларів.

То що, гра завершена, чи ще ні? Вибір за вами.

Disqus Comments Loading...