Рубрики Статті

Найцікавіші музичні релізи січня 2024 року: Armin van Buuren, Green Day, Static-X та інші

Опубликовал
Денис Федорук

У січні, на відміну від бідного грудня, відбулося чимало музичних релізів, частину з яких безперечно можна назвати очікуваними. Слухачам було під що потанцювати, посумувати, відрефлексувати, помріяти тощо. Одразу три колективи, Green Day, Alkaline Trio та Static-X, наче змовились та випустили кліпи на зомбі-тематику. Загалом досить врожайний вийшов місяць. А поки читаєте статтю, згадайте, що вам припало до душі зі свіженького та не забудьте поділитися корисними знахідками в коментарях.

Shed Seven — A Matter of Time

Жанр: бритпоп
Дата релізу: 5 січня
Кількість треків: 12
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Англійські альтернативники Shed Seven зробили помітний вклад у розвиток бритпопу у 90-х, пережили розпад і возз’єднання у нульові, а зараз випускають свій шостий альбом, спродюсований Мартіном Гловером, більш відомим як басист Killing Joke — Youth. Реліз альбому присвячений 30-річчю з моменту виходу їхнього дебютного студійника Change Giver.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

A Matter of Time позиціюється як «ностальгійна подорож до свого коріння» та становить збірку енергійних бритпоп-треків з доречним уповільненням темпу коштом балад (Let’s Go Dancing, Tripping with You, Starlings, Throwaways). Альбому вдалося досягти лідерства у Scottish Singles та Albums Charts, а також UK Albums Chart і UK Indie Chart.

Armin van Buuren — Breathe In

Жанр: електронна танцювальна музика
Дата релізу: 12 січня
Кількість треків: 12
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Нідерландський діджей Армін ван Бюрен додаткового представлення точно не потребує. Breathe In — вже дев’ятий альбом у його дискографії, за роботу над яким голландець взявся одразу після пандемії.

Навряд чи традиційний ванбюренівський потік якісної танцювальщини є сенс якось аналізувати, хіба що дозволимо собі процитувати офіційний сайт діджея: «За звучанням, душею та духом альбом — це свято життя та ода тому, як музика та танцмайданчики продовжують об’єднувати людей. Тож зосередьтеся на диві навколо вас, вдихніть і дозвольте йому сформувати глибше розуміння одне одного».

Magnum — Here Comes the Rain

Жанр: мелодік хардрок
Дата релізу: 12 січня
Кількість треків: 10
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Here Comes the Rain — 23-й повноформатний альбом бірмінгемських хардкорників Magnum, який вийшов усього через п’ять днів після смерті одного з двох незмінних учасників гурту Тоні Кларкіна. Останній стояв у витоків Magnum ще у далекому 1972 році, а ця робота стала для нього останньою.

Це гарно збалансована, натхненна збірка з десятки атмосферних треків, у яких легко вгадується хардрокова енергетика десь родом з 80-х — часів, коли англійський гурт здобув найбільшу популярність. Особисті фаворити тут — епічні The Day He Lied та I Wanna Live. При цьому місцевий творчий запал не обмежується суто гітарним звучанням: тут є фортепіанні партії, соло на саксофоні, синтезаторні вставки.

Обкладинку для альбому розробив британський художник та ілюстратор Родні Метьюз, який вже далеко не вперше співпрацює з музикантами.

The Vaccines — Pick-Up Full of Pink Carnations

Жанр: інді-рок
Дата релізу: 12 січня
Кількість треків: 10
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Назва шостого студійника англійських інді-рокерів The Vaccines, зі слів фронтмена гурту Джастіна Янга, натхненна текстом пісні American Pie (1971) американського виконавця Дональда Макліна. The Vaccines, разом з продюсером Ендрю Веллсом, записали альбом у домашній студії останнього на Голлівудських пагорбах. Янг відзначав, що це місце також послужило натхненням для написання нового матеріалу.

У результаті вийшла хоч трохи й одноманітна, але дуже лайтова, приємна та ненав’язлива робота, яка зможе скрасити ці похмурі зимові дні. Подібна музика має викликати позитивні емоції, внутрішній драйв, адже це зараз на вагу золота. Pick-Up Full of Pink Carnations цілком до снаги взяти на себе цю важливу функцію.

The Rods — Rattle the Cage

Жанр: хеві-метал
Дата релізу: 19 січня
Кількість треків: 10
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Поряд з Magnum, американські хеві-металісти The Rods теж є адептами класичного, щоправда, дещо важчого стилю, що вростає корінням у 80-ті, коли жанр якраз знаходився у розквіті. Їхній десятий та третій після возз’єднання у 2008-му альбом Rattle the Cage становить десятку концентрованого хеві-металу, який напевно припаде до душі шанувальникам жанру.

Соковиті рифи, в тому числі безмежно довгі гітарні соло, а також скажена енергетика як невіддільний атрибут додаються. Та чи міг бути інакшим альбом, який містить треки з назвами Metal Highways, Play It Loud та Hearts Of Steel?

Green Day — Saviors

Жанр: панк-рок, поп-панк, альтернативний рок
Дата релізу: 19 січня
Кількість треків: 15
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Чотирнадцятий студійник культових Green Day містить півтора десятка здебільшого запальних і енергійних треків з виразним присмаком поп-панку, від прослуховування яких молодшаєш років на 20.

Обкладинка альбому становить відредаговану версію світлини, зробленої британським фотографом Крісом Стілом-Перкінсом під час конфлікту у Північній Ірландії у 1978 році. На ній зображений юнак Пол Кеннеді на Фолс-Роуд у Белфасті, обличчя якого було змінено, щоб воно виглядало усміхненим.

Певно, це не найбільш видатний реліз від Біллі Джо Армстронга і компанії, але точно такий, що посяде важливе місце у багатющій дискографії гурту. Наприклад, оглядач британського музичного журналу New Musical Express Ендрю Тренделл назвав Saviors кращою роботою Green Day з часів American Idiot, тобто за два останні десятиліття. Згодні?

Saxon — Hell, Fire and Damnation

Жанр: хеві-метал, спід-метал
Дата релізу: 19 січня
Кількість треків: 10
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

У січні відзначились черговим, вже 23-м, альбомом і одні з найяскравіших представників нової хвилі британського хеві-металу Saxon. За своїм стилем і настроєм робота дуже подібна до Rattle the Cage від The Rods, тож, шанувальники хеві-металу, тріумфуйте. Діди ще добряче дають жару!

Sleater-Kinney — Little Rope

Жанр: інді-рок, альтернативний рок, панк-рок
Дата релізу: 19 січня
Кількість треків: 10
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Розбавити сувору чоловічу компанію у січневому дайджесті покликаний дует Sleater-Kinney, але телячих ніжностей і тут очікувати не варто. Одинадцятий альбом гурту та другий після того, як проєкт покинула Джанет Вайсс, становить десятку подекуди запальних, часом дещо похмуріших, але безумовно емоційних треків, насичених «гаражними» гітарними рифами.

На місцеве звучання в тому числі вплинула трагедія, яка сталася в Італії восени 2022 року. Тоді матір і вітчим однієї з учасниць гурту Керрі Браунстін потрапили у смертельну ДТП, тож частина матеріалу створювалась крізь те горе, яке довелося пережити виконавиці.

Alkaline Trio — Blood, Hair, and Eyeballs

Жанр: панк-рок, поп-панк
Дата релізу: 26 січня
Кількість треків: 11
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Панк-музика у січні представлена не тільки Green Day, адже свій десятий альбом випустили й чикагські панк-рокери Alkaline Trio. Його назва цитує слова, які часто використовувала матір фронтмена Метта Скіби. Колись вона працювала медсестрою у відділенні невідкладної допомоги, де особливо завантажені ночі називали «blood, hair and eyeballs».

Що тут скажеш, в межах жанру хлопці працюють на відмінно. Альбом не дивує якимись сюрпризами, але має гарний запас енергійності та складає вкрай приємне враження.

Future Islands — People Who Aren’t There Anymore

Жанр: синті-поп
Дата релізу: 26 січня
Кількість треків: 12
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Робота над сьомим альбомом синті-поп гурту Future Islands з Балтимору тривала з 2020 о 2023 роки. Основною темою є розрив стосунків на відстані, що спіткав фронтмена Семюеля Т. Геррінга під час пандемії COVID-19. Обкладинкою тут послужила картина художника з Нью-Мексико Beedallo під назвою Fading Memory of a Face.

Це прониклива робота, достатньо емоційна та меланхолійна, щоб звернути на себе увагу слухача. Помітно, що Семюелу Т. Геррінгу дійсно болить, і він викладається на повну.

Static-X — Project: Regeneration Vol. 2

Жанр: індастріал метал, ню-метал
Дата релізу: 26 січня
Кількість треків: 14
Де послухати: Spotify, YouTube Music, Apple Music

Project Regeneration Vol. 2 — збірка, що складається з абсолютно нових пісень, які містять вокальні виступи фронтмена-засновника Вейна Статіка. Над матеріалом працював оригінальний склад гурту — гітарист Коічі Фукуда, барабанщик Кен Джей, Тоні Кампос на басу. Альбом був спродюсований нинішнім вокалістом/гітаристом Xer0, а зведенням/мастерингом займався Ульріх Вайлд. Це друга частина проєкту Project Regeneration після релізу Vol. 1 у 2020 році.

Ось так, Вейна Статіка немає в живих вже майже 10 років, але його команда спромоглася назбирати достатньо невиданого раніше матеріалу, щоб шанувальники могли і далі насолоджуватися автентичним звучанням «Статіків». Збірка може похизуватися майже півтора десятками запальних агресивних бойовиків, серед яких знайшлося місце і каверу на Terrible Lie культових Nine Inch Nails.

Disqus Comments Loading...