Рубрики Статті

Найцікавіші нові фільми вересня 2023 року

Опубликовал
Денис Федорук

У вересні вже не буде так гаряче, як у розпал сезону блокбастерів, але нудитися теж не доведеться. З цікавих фактів — вихід одразу двох фільмів Роберта Родрігеса. З приємних — жанрове розмаїття. Традиційно презентуємо найцікавіші новинки місяця у не менш традиційному форматі.

«Монахиня ІІ» / The Nun II

Жанр: готичний надприродний фільм жахів
Дата прем’єри: 7 вересня
Реліз: кінотеатри

Події фільму відбуватимуться через чотири роки після жахіть, що сталися у першій частині, тобто у 1956 році. Сестра Ірен знову зіштовхнеться з демонічною силою Валак в образі злісної черниці, цього разу у французькій школі-інтернаті.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Друга «Монахиня» є вже дев’ятим проєктом в межах всесвіту «Закляття», присвяченому паранормальним явищам та боротьбі з надприродними силами. До своїх ролей з першого фільму повернулися актори Таїсса Фарміга, Бонні Ааронс та Йонас Блоке, а поставив стрічку Майкл Чавес, котрий раніше вже режисував «Прокляття Ла Йорони» (2019) та «Закляття 3: За велінням диявола» (2021).

«Під гіпнозом» / Hypnotic

Жанр: науково-фантастичний бойовик, трилер
Дата прем’єри: 7 вересня
Реліз: кінотеатри

Детектив поліції Денні Рурк займається розслідуванням пограбування, але згодом доходить висновку, що замішаний у складнішій справі. До того ж ці події якимось чином пов’язані зі зникненням доньки Денні, котре призвело до руйнування його шлюбу. Тепер головний герой мусить розгадати хитромудру змову, на чолі якої стоїть таємничий чоловік, спроможний контролювати розум інших людей.

До українських кінотеатрів цей науково-фантастичний трилер Роберта Родрігеса доходить з неприпустимо великим запізненням. Його світова прем’єра відбулася ще навесні. Cтрічка вже встигла з тріском провалитися в прокаті та отримати неоднозначні відгуки кінокритиків. Зате тепер усі охочі зможуть переглянути її у якісному українському дубляжі.

«Король убивць» / King of Killers

Жанр: бойовик
Дата прем’єри: 7 вересня
Реліз: кінотеатри

Для кожного висококласного кілера найголовніше це його репутація. Група найжорстокіших найманих вбивць розпочинає полювання на свого колегу Дракоса, у світі кілерів відомого як Король. Але найманці не здогадуються, що самі перетворяться на здобич та поповнять список перемог легендарного ассассіна.

«Король убивць» — екранізація графічного роману Кевіна Грев’є, відомого завдяки роботі над вампірською франшизою «Інший світ» та фентезійного неподобства «Я, Франкенштейн». Тобто, можна припустити, що нова робота автора, який дебютує у режисурі, буде насичена динамічними екшн-сценами та позбавлена найменшого натяку на необхідність вмикати мозок.

«Я, Ніна»

Жанр: драма
Дата прем’єри: 7 вересня
Реліз: кінотеатри

Ніна Сокіл — успішна телеведуча та просто красива українка, яка змогла досягти усього, про що мріяла. Але одна страшна новина ризикує зруйнувати все, до чого так довго йшла героїня. Тепер Ніна переосмислює власне життя та розуміє, що в ньому відіграє дійсно найважливішу роль.

Стрічка української режисерки Марисі Нікітюк заснована на реальних подіях та натхненна життям відомої телеведучої та блогерки Яніни Соколової. «Я, Ніна» є частиною медіапроєкту, покликаного підтримати онкохворих людей. Також зауважимо, що за місяць до прем’єри, 7 серпня, російське МВС оголосило Соколову у розшук. Здорового глузду краще б пошукали.

«Диявольська гра» / All Fun and Games

Жанр: фільм жахів
Дата прем’єри: 14 вересня
Реліз: кінотеатри

Одного разу група безтурботних салемських підлітків натрапляє на проклятий ніж. Самі того не підозрюючи, дітлахи вивільняють злісного демона, який вирішує влаштувати смертельні версії дитячих ігор, де переможців не буває.

Сценарій до стрічки писала команда авторів у складі Джей Джей Брейдера, Арі Кости та Ерена Челебоглу, а для останніх двох це ще й режисерський дебют. Головні ролі виконали молоді зірки серіалів «Сексуальна освіта» та «Дивні дива» — Ейса Баттерфілд та Наталія Даєр відповідно.

«Привиди у Венеції» / A Haunting in Venice

Жанр: детектив
Дата прем’єри: 14 вересня
Реліз: кінотеатри

Відомий детектив Еркюль Пуаро виходить на пенсію. Але таємниче вбивство, скоєне під час спіритичного сеансу, змушує героя забути про відпочинок та розгорнути чергове розслідування.

«Привиди у Венеції» це вже третя стрічка про Еркюля Пуаро від Кеннета Брани, котрий знову приміряє пишні вуса та перевтілюється у геніального детектива. Перед тим, нагадаємо, були «Вбивство у “Східному експресі”» (2017) та «Смерть на Нілі» (2022). Сюжет засновано на романі «Вечірка на Гелловін» Агати Крісті.

«Кохання з першого погляду» / Love at First Sight

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 15 вересня
Реліз: Netflix

Для Гедлі Салліван та Олівера це мала бути звичайна подорож з Нью-Йорка до Лондона. Але коли вони зустрічаються поглядами, стає очевидно, що це кохання на все життя. Та от біда — на митному контролі герої гублять одне одного, і тепер їм доведеться пройти крізь низку випробувань, аби не впустити своє щастя.

Історія заснована на бестселері «Статистична ймовірність кохання з першого погляду» (2011) американської письменниці Дженніфер Елізабет Сміт. Це вже друга екранізація її книги на Netflix: торік там вийшла стрічка «Привіт, бувай і все, що між ними», яка є адаптацією однойменного роману 2015 року.

«Мільйон миль звідси» / A Million Miles Away

Жанр: фантастична драма
Дата прем’єри: 15 вересня
Реліз: Amazon Prime Video

Тут йдеться про завзятого та цілеспрямованого Хосе Ернандеса — члена родини мігрантів з Мексики, які займались сільським господарством. Завдяки непохитній підтримці його працьовитих батьків, родичів і вчителів, Хосе вдається досягти, на перший погляд, неможливої мети — польоту у космос.

За основу сюжету було взято реальну історію Хосе Ернандеса, а також його книгу «Дотягнутися до зірок: натхненна історія фермера-мігранта, який став космонавтом». Фільм — свого роду данина поваги вірності та завзятості родини Ернандес, а також присвята усім, хто не боїться йти за власною мрією.

«Реаліті» / Reality

Жанр: кримінальна драма
Дата прем’єри: 21 вересня
Реліз: кінотеатри

Реаліті Віннер — перекладчка АНБ, котра у 2016 році передала ЗМІ секретну інформацію про втручання росії у вибори президента США, на яких перемогу святкував Дональд Трамп. Вона була засуджена до п’яти років і трьох місяців у федеральній в’язниці.

Сюжет «Реаліті» ґрунтується на стенограмі допиту ФБР. Світова прем’єра відбулася у лютому на 73-му Берлінале. Спочатку постановниця Тіна Саттер адаптувала історію у п’єсу під назвою Is This a Room, поставлену на сцені у 2019-му, а пізніше взялася за розробку сценарію вже для фільму. Як і «Під гіпнозом», до українських кінотеатрів фільм добирається з величезним запізненням.

«Нестримні 4» / Expend4bles

Жанр: бойовик
Дата прем’єри: 21 вересня
Реліз: кінотеатри

Спецзагін «Нестримні» повертається та отримує нове завдання — зупинити божевільного терориста Суарто. Він керує злочинною організацією та планує застосувати ядерні боєголовки з ціллю розпалити конфлікт між росією та США.

Сильвестр Сталлоне пообіцяв, що це буде його остання поява у ролі Барні Росса. Фільму повертають дорослий рейтинг R, але з різних причин в ньому не взяли участь зірки минулих частин: Брюс Вілліс, Арнольд Шварценеггер або, наприклад, Жан-Клод Ван Дамм.

Останній неодноразово виражав зацікавленість у зображенні брата поганця з другого фільму Жана Вілена. Та з цим не склалося, бо антагоністом виступить персонаж Іко Ювайса, відомого завдяки видатній файтинг-франшизі «Рейд».

«Репродукція майбутнього» / The Pod Generation

Жанр: науково-фантастична комедія
Дата прем’єри: 21 вересня
Реліз: кінотеатри

Недалеке майбутнє. Штучний інтелект проник у найважливіші сфери людського життя. Пара закоханих, Рейчел та Елві, планують завести дитину. Та одного разу відомий технологічний гігант пропонує їм «виносити» дитину за допомогою новітньої революційної технології. Прихильник застарілих поглядів Елві вступає у конфлікт з Рейчел, котра відкрита для прогресивних ідей.

Новий фільм з Емілією Кларк та Чиветелем Еджіофором у головних ролях прем’єрувався на початку року на кінофестивалі «Санденс» та отримав змішані відгуки критиків.

«Кассандро» / Cassandro

Жанр: біографічна драма
Дата прем’єри: 22 вересня
Реліз: Amazon Prime Video

Початок 80-х. Сауль Армендаріс живе в Ель-Пасо, штат Техас. Він регулярно перетинає кордон із Сьюдад-Хуаресом у Мексиці, щоб брати участь у поєдинках з боротьби луча лібре. Але коли у Сауля з’являється новий тренер, Сабріна, він перетворюється на зовсім іншого бійця, відомого як Кассандро.

«Діти шпигунів: Армагеддон» / Spy Kids: Armageddon

Жанр: шпигунська комедія
Дата прем’єри: 22 вересня
Реліз: Netflix

Коли діти найкрутіших секретних агентів у світі ненароком допомагають одному амбітному розробнику ігор випустити комп’ютерний вірус, це дає змогу лиходію тримати під власним контролем усі технології. Щоб врятувати світ, юні винуватці події самі мають перетворитися на шпигунів.

«Армагеддон» це перезавантаження відомої кінофраншизи Роберта Родрігеса, котра налічує чотири повнометражні фільми та мультсеріал, що виходив на тому ж Netflix. Отакої, поки до нас доповзав попередній фільм Родрігеса «Під гіпнозом», на стримінгу вже виходить його наступна робота.

«Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Жанр: науково-фантастичний горор, психологічний трилер
Дата прем’єри: 22 вересня
Реліз: Hulu

Брінн Адамс — молода дівчина, яка знаходить втіху від самотності у будинку свого дитинства. Та однієї ночі вона чує дивний гуркіт, що, як з’ясовується, надходив від справжніх прибульців. Тож Брінн повинна зібрати усю свою сміливість та дати відсіч ворожим позаземним істотам.

«Творець» / The Creator

Жанр: науково-фантастичний екшн
Дата прем’єри: 28 вересня
Реліз: кінотеатри

У майбутньому, у розпал війни між людством і роботами, досвідчений колишній спецпризначенець Джошуа, що страждає через зникнення дружини, береться виконати надважливе завдання. Йому доручено вистежити і вбити Творця — невловимого архітектора ШІ, який розробив таємничу зброю, здатну покласти край усьому людству. 

Джошуа та його команда елітних оперативників долають ворожі рубежі, проникають у саме серце сховку штучного інтелекту і виявляють, що найбільша небезпека походить від машини в подобі маленької дитини.

Джерелами натхнення режисеру і сценаристу Гарету Едвардсу послужили такі стрічки: «Паперовий місяць» (1979), «Апокаліпсис сьогодні» (1979), «Той, що біжить по лезу» (1982), «Іншопланетянин» (1982), «Удар» (1984), аніме «Акіра» (1988), «Людина дощу» (1988) та документалка «Барака» (1992). 

«Пила Х» / Saw X

Жанр: фільм жахів
Дата прем’єри: 28 вересня
Реліз: кінотеатри

Хворий на рак Джон Крамер вирушає у Мексику, щоб пройти вкрай ризиковану і експериментальну операцію, яка обіцяє неймовірні результати, якщо все пройде добре. Але згодом з’ясовується, що тамтешні лікарі — звичайнісінькі шахраї, що наживаються на відчаї смертельно хворих пацієнтів. Для винахідливого Конструктора з’явилася нова роботка, адже час карати не надто сумлінних горе-цілителів.

Десята частина невмирущої горор-саги є інтерквелом: тобто події відбуваються між першою та другою серіями циклу. Звісно, до нової творці оригінального фільму Лі Воннел та Джеймс Ван не мають ніякого відношення. Після їхнього успіху проєкт було поставлено на конвеєр за принципом «куй залізо, поки гаряче».

Дата українського релізу ще може бути змінена, адже це звична практика для прокатника Adastra Cinema, тому слідкуйте за репертуарами кінотеатрів.

«Ніде» / Nowhere

Жанр: сурвайвл-трилер
Дата прем’єри: 29 вересня
Реліз: Netflix

Вагітна жінка на ім’я Мія опинилася у вкрай важкому становищі. Намагаючись втекти з країни, де панує тоталітарний режим, вона переховується у вантажному контейнері разом з партнером Ніко. Але під час морської подорожі герої розуміють, що лишилися зовсім одні посеред безкрайнього океану.

«Флора та син» / Flora and Son

Жанр: музична комедійна драма
Дата прем’єри: 29 вересня
Реліз: Apple TV+

Мати-одиначка з Дубліна Флора ніяк не може дати раду своєму сину-підлітку Максу. Той був спійманий на дрібних крадіжках. Поліціянти дають пораду Флорі — підібрати хлопцю якесь гарне хобі.

Жінка дослухається до цих слів і знаходить на звалищі стареньку гітару. За допомогою онлайн-вчителя гри на гітарі з Лос-Анджелесу головна героїня усвідомлює, що цей нікому не потрібний музичний інструмент здатен врятувати її сім’ю.

Оригінальні пісні до фільму були написані режисером Джоном Карні та шотландським музикантом Гері Кларком. Особливо тішився своїми новопридбаними музичними навичками Джозеф Гордон-Левітт, який зізнався, що завжди був музикантом у душі.

Disqus Comments Loading...