Огляд Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3HT): ноутбук здорової людини

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Для багатьох комп’ютерних користувачів Acer Chromebook Plus 514 стане справжнім спасінням після ноутбуків з надокучливою операційною системою Windows, яка попри свої значні переваги має серйозні недоліки відносно Chrome OS. На відміну від більшості моделей з цією ОС, герой огляду відрізняється значно потужнішим начинням. Такий собі хромбук на максималках.

Технічні характеристики Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT

Технічні характеристики
Екран 14″ IPS 1920×1200 60 Гц
Процесор AMD Ryzen 5 7520C 15 Вт
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR5 5500 МГц
Накопичувач 512 ГБ PCI-E 3.0 x4
Відеокарта AMD Radeon 610M
Безпровідні інтерфейси Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1
Відеороз’єм HDMI 1.4
USB роз’єми 2 x Type C 3.2 gen1
1 x Type A 3.2 gen1
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Камера HD 720p
Аудіо DTS 2 динаміка
Блок живлення 65 Вт
Акумулятор 53 Вт*год
Додатково Шторка камери
Kensington / noble замок
Матеріал корпуса Матовий пластик
Вага 1.42 кг
Розміри 319x227x20 мм
Операційна система Chrome OS

Комплектація та паковання

Компанія Acer останнім часом почала використовувати все більше екологічних матеріалів в упаковках до своїх ноутбуків. Acer Chromebook Plus 514 не став винятком. Всередині коробки ущільнювачі та все решта також з дружніх до екології матеріалів.

Блок живлення 65 Вт з роз’ємом USB Type C, кабель живлення 220 В модульний. Ноутбук можна заряджати з допомогою інших зарядних пристроїв чи павербанків з відповідною напругою на виході. Додаткових аксесуарів в комплектації немає.

Курс UI/UX designer від Mate academy.
Хочете навчитись створювати зручні сайти та застосунки? Навчайтесь на курсі UI/UX designer та вже через 8 місяців ви зможете почати працювати.
Отримати знижку на курс

Дизайн, ергономіка, інтерфейси

Герой огляду нічим особливим не виділяється, пропонуючи скромний, стриманий дизайн. Попри недорогий пластмасовий корпус він зібраний якісно. В руках нічого не скрипить, не розвалюється, претензій до якості збирання немає.

Ноутбук відповідає стандарту MIL-STD 810H, тобто в теорії має бути надійним в повсякденному, не надто акуратному використанні. Не дарма хромбуки купують в школи, щоб ними користувалися неохайні діти.

Поверхня матова, не збирає відбитки пальців, забруднити її непросто. На передній панелі знаходиться лише одна наклейка з деякими характеристиками пристрою, на які робить акцент виробник. Візуально Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT сприймається як звичайний офісний ноутбук для вічно зайнятих людей, а не тих, хто хоче виділятися.

Кришка відкривається однією рукою, хоча нижня частина лептопа дещо піднімається. Екран можна відкинути на 180 градусів, що знижує ризик поломки для тих, хто вдома має неслухняних дітей.

Ноутбук має два USB Type C 3.2 Gen 1 та один Type A, також швидкісного стандарту. Справа розмістився роз’єм 3.5 мм для аудіотехніки, а зліва HDMI. Присутній не дуже важливий роз’єм для замка Kensington. Слота для карт пам’яті немає. 

Клавіатура, тачпад Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT

Acer Chromebook Plus 514 має класичну для свого класу клавіатуру без цифрового блоку. Набір клавіш дещо відрізняється від класичних Windows ноутбуків, але до ергономіки Chrome OS легко звикнути. Головне вивчити клавіатурні скорочення, яких тут чимало.

Лівий Shift довгий, на місці Caps Lock знаходиться клавіша запуску головного меню, а кнопки Windows просто немає. Через це довгими стали кнопки Ctrl та Alt. Ергономіка відмінна, хоча декому не сподобаються спарені стрілки, відсутність Num Pad та деяких інших кнопок. 

Acer Chromebook Plus 514 не має російської розкладки на клавіатурі, лише українська та англійська. Звісно, присутня буква Ґ, яку багатьом доводиться шукати в Інтернеті, щоб скопіювати і вставити або для цього використовувати клавіатурні скорочення.

Тачпад великих розмірів, чутливий, приємний на дотик. Його проблемою є програмна реалізація в операційній системі Chrome OS. Складається враження, що курсор миші рухається з дуже низькою частотою кадрів, а також за замовчуванням має інерційне прискорення, що неабияк бісить. Про це поговоримо трохи нижче в окремомі розділі про програмне забезпечення.

Екран, звук, камера

Acer Chromebook Plus 514 має 14-дюймовий сенсорний екран з роздільною здатністю 1920х1080 пікселів. Співвідношення сторін 16:10 йде лише на користь, адже дає більше вертикального огляду. Матриця IPS, має м’яке зображення зі слабким кольоровим охопленням (NTSC 45% зі слів виробника) і гарний діапазон яскравості.

Гарний в тому плані, що дуже низький мінімальний рівень, але максимальна яскравість вже не вражає. Рятує хоча б те, що поверхня матова, тому адекватно себе поводить на сонці. Незадоволеними будуть хіба що агрономи, які цілий день працюють під палючим сонцем, та навряд чи їм потрібен саме такий ноутбук.

Кути огляду слабкі. Зображення втрачає насиченість, особливо це стосується білого кольору. Підтримка сенсорного вводу це добре, але практичних сценаріїв використання сенсора небагато. Поверхня матова, тому очищати її буде складніше, як у випадку з глянцевими дисплеями.

Звук середньої гучності, непоганої якості, хоча низьких частот не вистачає, як і об’ємності. Для перегляду фільмів перед сном цілком згодиться, але меломанів не влаштує.

Фронтальна камера низької якості, максимальна роздільна здатність фото HD (1.2 МП). За ідеального денного освітлення можна проводити онлайн конференції, але вночі зі штучним освітленням її краще не вмикати. Єдиною перевагою вебки є вбудована механічна шторка для тих, хто боїться за свою конфіденційність.

Робоча продуктивність Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT

Оскільки операційна система Chrome OS не має великої кількості професійного програмного забезпечення, в цьому розділі приділимо головну увагу браузерній швидкодії.  Вебпереглядач став головною програмою для всіх користувачів, не зважаючи на рід діяльності, тому це чи не найголовніший бенчмарк серед всіх можливих.

В Speedometer 3.0. Google Octane 2.0, WebXPRT 4 отримали результати, властиві типовим бюджетним ноутбукам. Головною відмінністю Acer Chromebook Plus 514 є легка ОС, яка не забирає ресурс комп’ютера, як це любить робити Windows зі своїми оновленнями. 

Від акумулятора є втрати продуктивності Speedometer 3.0, але не дуже великі. Зниження швидкодії на 25-30% це ще непоганий результат для x86 процесора, але такі пропорції не всюди. В тесті WebXPRT 4 різниця стає величезною. На практиці ноутбук відчутно швидший від блока живлення.

В цілому хромбук працює швидко і стабільно, якщо використовувати його за призначенням. Великі вебдодатки даються непросто, можуть бути легкі підвисання інтерфейсу, але працювати це не заважає. Добре оптимізовані сайти завантажуються миттєво. Під час перегляду YouTube немає жодного пропуску кадрів 4K відео, чим іноді можуть згрішити топові ноутбуки на базі Windows 11.

Оперативної пам’яті аж 16 ГБ, що багато, як для Chrome OS. Можна впевнено запускати сотні вкладок, працювати з десятками документів одночасно і не перейматися за дефіцит ОЗП. Типові хромбуки мають вдвічі менше пам’яті, тому герой відповідає за свою назву з приставкою Plus. 

Acer Chromebook Plus 514 покриває потреби всіх професій, які залежать в основному від вебдодатків, а не пропрієтарного софту, а тепер таких більшість, як не дивно. Серед своїх побратимів хромбуків герой огляду є одним з найпотужніших, але за ці гроші є кращі моделі без операційної системи в комплекті (а точніше з MS-DOS).

Ігрова продуктивність

Єдиним варіантом пограти якісні ААА ігри на Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT залишається хмарний геймінг. В усіх інших випадках доведеться обмежуватися тим, що пропонує сучасний Інтернет в браузері, або ж грати в деякі ігри з магазину Play Market.

З операційної системи Android працюють далеко не всі ігри, багато з них просто немає в списку підтримуваних, деякі не працюють в повний екран, не відображають текстури, вилітають тощо. 

Для зручного керування розробники передбачили емуляцію віртуальних натисків клавіатурою. Ці скорочення можна налаштувати майже для кожної гри, якщо не хочеться грати на сенсорному екрані.

Якщо зняти обмеження та перейти в режим розробника, то відкриваються додаткові ігрові можливості, як для типової Linux машини. З коробки Acer Chromebook Plus 514 є максимально не ігровим рішенням для тих, кого не цікавлять намальовані на екрані чоловічки (читай ігри).

Автономність, нагрів, шум

В офісному режимі з низьким навантаженням на процесор Acer Chromebook Plus 514 здатний тримати заряд 12-15 годин. Цей показник буде сильно залежати від таких факторів, як яскравість екрана, рівень підсвічування клавіатури та звуку, підключена периферія тощо. 

Ноутбук буквально неможливо нагріти і він шумить лише в окремих сценаріях. В 90% випадків вентилятори вимкнені, тому Acer Chromebook Plus 514 безшумний, але відчувається свист дроселів, якщо прикласти вухо до клавіатури.

Окремо варто виділити гарний контролер живлення. Ноутбук заряджається відносно швидко, а блок живлення видає 66-68 Вт на початку процесу. Після того, як акумулятор поповниться до 80+% потужність знижується, але це все одно дозволяє зарядити Acer Chromebook Plus 514 з нуля до 100% трохи більше як за годину.

Програмне забезпечення Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT

Система легка, швидка та зручна, але після першого запуску займає на диво багато місця на диску. Незрозуміло чим зайнято так багато простору. Chrome OS має як свої серйозні переваги, так і дрібні недоліки. В огляді іншого хромбука Acer вже встигли похвалити цю операційну систему, але є й трохи нюансів, про які поговоримо.

За замовчуванням Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT має інерційне прискорення курсора тачпада і миші. Здавалося б, це дрібниця, але насправді проблема має величезний масштаб. Пояснимо це на простому прикладі.

За роки використання людина звикає до тачпада/миші так сильно, що на інтуїтивному рівні відчуває на скільки міліметрів потрібно посунути палець, щоб курсор змістився на певну кількість пікселів на екрані. 

Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT повністю ламає цю концепцію, адже спочатку курсор рухається повільно, а потім прискорюється. Найгірше, що це налаштування стоїть за замовчуванням і змусить страждати всіх власників ноутбука.

Лептоп підтримує роботу з програмами для Android, але далеко не всіма. Просунуті користувачі можуть використовувати Linux програми, перейшовши в режим розробника. Втім, для базових потреб вистачає стандартних додатків і розширень для браузера з офіційного магазину.

В цілому Acer Chromebook Plus 514 має відмінне програмне забезпечення, яке не стане перевіряти нервову систему свого власника. Простота це запорука успіху, що чудово знають в компанії Google, тому спростили все так сильно, як це тільки можна було.

Достатньо зайти під своїм профілем, підключити особистий телефон безпровідним з’єднанням і маємо повноцінну екосистему, де документи, фото і файли повністю синхронізовані. Звісно, це стосується в першу чергу власників смартфонів на OS Android.

Досвід використання

Acer Chromebook Plus 514 для умовного диванного журналіста є гарним вибором. З таким ноутбуком та неякісними нейронними мережами копірайтер легко впорається зі своєю роботою, адже ноутбук має зручну клавіатуру та величезний тачпад з одним, вже згаданим нюансом.

Якщо до клавіатурних скорочень можна швидко звикнути, то інерційність тачпада неймовірно бісить. Важко повірити, що розробники додумалися поставити цю непотрібну галочку за замовчуванням. Шкода тих користувачів, які не знайдуть цей пункт в налаштуваннях.

В цілому Acer Chromebook Plus 514 давав приємний досвід: автономний, в міру швидкий, заряджається від павербанка та стабільно працює без надокучливих оновлень Windows з примусовим перезавантаженням. 

Ціна та конкуренти Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT

Вартість Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT складає 27 200 гривень і це головна перепона до вдалих продажів. За ці гроші в героя огляду є сильні конкуренти на базі Windows 11 або без OS. Важливо зауважити, що ця модель продається офіційно, а більшість конкурентів неофіційні. 

Також можна додати лише 4000-5000 гривень і отримати MacBook Air M1, який кращий у всьому крім об’єму пам’яті. Ціна версії 8/256 ГБ від 30 000 гривень.

HP Pavilion Plus 14-ey0000 з AMD Ryzen 5 7540U, 16 ГБ ОЗП та 512 ГБ ПЗП пропонує кращий (але не сенсорний) Quad HD 120 Гц екран та більшу ємність акумулятора. Операційна система Windows 11 в комплекті. Ціна від 27 000 гривень.

Lenovo ThinkPad L14 Gen 4 на базі Intel Core i3-1315U не має в комплекті операційної системи та працює з DDR4 пам’яттю, але ціна приємна. Версія 16/512 ГБ обійдеться у 23 200 гривень.

Disqus Comments Loading...