Огляд Acer Predator Helios Neo 16: кіберспортивний чемпіон з Intel Core i7-14650HX

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Для гарного ігрового ноутбука процесор завжди мав більше значення, ніж відеокарта й Acer Predator Helios Neo 16 яскраве тому підтвердження. Любителям технічних характеристик на папері може здатися, що ця модель має явний перекіс продуктивності на користь CPU, але реальні тести підтверджують, що саме така комбінація з FHD екраном є збалансованою. Перевірили новинку в ААА та кіберспортивних іграх, робочих програмах різних видів, оцінили можливості дисплея, виміряли автономність та багато іншого.

Технічні характеристики Acer Predator Helios Neo 16

Технічні характеристики Acer Predator Helios Neo 16
Екран 16″ 1920×1200 IPS 165 Гц
400 ніт, 3 мс, 100% sRGB
Процесор Intel Core i7-14650HX
Оперативна пам’ять 32 ГБ DDR5 5600 МГц
Накопичувач 1 ТБ  PCI-E 4.0 NVMe SSD + 1 слот
Відеокарта NVIDIA RTX 4060 8 ГБ 140 Вт
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E Killer
Роз’єми HDMI 2.1
2 x USB A 3.2 gen1
1 x USB A 2.0
2 x Thunderbolt V4
3.5 mm jack
RJ-45 Ethernet 2.5 Гбіт/с
Micro SD ридер
Камера Full HD 1080p
Аудіо DTS X Ultra, 2 динаміки
Блок живлення 330 Вт
Акумулятор 90 Вт*год
Матеріал корпуса алюміній/пластик
Вага 2.8 кг
Розміри 358х279х28 мм
Операційна система MS DOS

Комплектація

Ноутбук запаковано у дві коробки. Перша виготовлена з переробленого картону. Всередині менша коробка з ручкою для перенесення містить сам ноутбук, перекладений поролоновою рамкою, паперову документацію та блок живлення. Операційної системи Windows немає, зате є MS DOS. Комплектація пристрою скромна, що дозволило встановити адекватний цінник.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Зовнішній вигляд, інтерфейси Acer Predator Helios Neo 16

Ноутбук має класичний ігровий вигляд з чималою товщиною корпуса. Більша частина пристрою пластикова. Якість збирання гарна, за винятком скрипучих завіс. Вони щоразу видають неприємний звук.  Проте так званий «тест на MacBook» Acer Predator Helios Neo 16 проходить без проблем.

Інтерфейси – сильна сторона героя огляду. Виробник встановив все, що лише можна було уявити. Всього маємо 3 USB Type A, два з яких швидкого стандарту, два USB Type C Thunderbolt 4 (з підтримкою Power Delivery), один HDMI 2.1, роз’єм для карт пам’яті micro SD, 3.5 мм роз’єм для навушників/мікрофону, а також RJ-45 для провідного підключення до Інтернету.

Модуль Wi-Fi 6E достатньо хороший, щоб впиратися в можливості домашнього маршрутизатора. Під час передавання файлів локальною мережею в Steam можна було побачити до 800 Мбіт/с. Для приєднання периферії є Bluetooth 5.3

Клавіатура, тачпад

На клавіші нанесено англійські, російські та українські літери. Ергономіка клавіатури не викликає претензій. Присутній цифровий блок та RGB підсвічування клавіш в чотирьох зонах. Кольори та режим світіння можна налаштувати під свої вподобання. Класична клавіатура класичного ігрового ноутбука.

Тачпад великий, приємний на дотик, працює без нарікань. Завдяки чималому розміру можна комфортно користуватись ноутбуком без миші, за винятком відеоігор.

Дисплей, камера, звук Acer Predator Helios Neo 16

Екран має співвідношення сторін 16:10 та роздільну здатність 1920x1200p. Частота оновлення 165 Гц, а відгук обіцяють на рівні 3 мс. Покриття матове, добре себе поводить на сонці, а яскравості 400 ніт тим більше вистачає. Для діагоналі 16 дюймів роздільної здатності також з запасом. Кути огляду чудові, зображення не втрачає насиченості.

Тестування колориметром підтверджує інформацію, вказану виробником. Екран реалістично передає кольори та покриває весь кольоровий простір sRGB. Звісно, показники NTSC, P3, AdobeRGB далекі від 100%, але для ігрової моделі й такий екран це дуже добре. Яскравість зафіксували на рівні 384 кандел, що лише трохи не дійшло до офіційно заявлених значень.

Динаміків пара, звук суб’єктивно плоский, не відчувається низьких частот. На ринку є значно дешевші не ігрові моделі, як Acer Swift Go 14, де якість звучання на принципово вищому рівні. Камера Full HD, середньої якості, без захисної шторки. За денного освітлення зображення досить гарне. На фоні деяких ігрових ноутбуків з 720p вебками тут усе дуже непогано.

Робоча продуктивність

Бенчмарк / Режим роботи АКБ БЖ
Geekbench 6 Single/Multi 2774/11398 2730/16640
Speedometer 3 24,3 25,5
Google Octane 2.0 101561 103229
Corona 1.3 130s 123s
WebXPRT 323 337
CPU-Z Single/Multi 514/5716 819/9626
OpenCL i7 4264 4302
Vulkan i7 4801 4895
Cinebench 2024 GPU/Single/Multi 6769/113/631 10377/114/1099
Blender RTX 1601 3529
Blender i7 166 261
Vulkan RTX 68251 94055
OpenCL RTX 43858 97117

Тестували ноутбук, як і всі інші, від акумулятора та блока живлення, щоб наочно показати різницю продуктивності залежно від сценаріїв використання. Падіння продуктивності не таке значне, як очікувалося.

Acer Predator Helios Neo 16 не соромиться брати енергію з батареї, тому просадки потужності незначні, принаймні для процесора. Він видає відмінні результати в Geekbench, CPU-Z та інших бенчмарках, не надто сильно просаджуючи результати. Відеокарта страждає від енергетичного голоду трохи сильніше.

В більшості тестів, які залежні від потужності одного ядра, падіння швидкодії мінімальні. Наприклад, в браузері отримали чудові результати, іноді кращі як на десктопних флагманських комп’ютерах. Speedometer 3.0, Google Octane 2.0, WebXPRT 4 даються Acer Predator Helios Neo 16 напрочуд легко. Немає сумнівів, що цьому ноутбуку під силу комфортна робота з тисячами сторінок у Figma чи інших вебпрограмах.

Потужність GPU падає у 2 рази, якщо витягнути кабель з розетки. Це наочно видно під час рендеру в Blender чи Cinebench. З іншого боку, результати мобільної RTX 4060 не поступаються тим, які отримали в десктопній версії. Щобільше, Acer Predator Helios Neo 16 рендерить майже з такою швидкістю, як флагманська AMD Radeon RX 7900 XTX в стаціонарному ПК.

Обробляти графіку можна й на процесорі Intel Core i7-14650HX, але швидкість буде нижчою в рази, а деколи в десятки разів. Легку сцену в Corona 1.3 вдалося обробити трохи більше як за дві хвилини. Від акумулятора різниця мінімальна – лише на декілька секунд довше.

Інтегрована графіка відносно слабка, показуючи себе в синтетиці слабше за рішення від AMD, але це не має значення в цьому ноутбуці. Intel iGPU слугує для апаратного прискорення в браузері та економії енергії, а мобільна RTX 4060 8 ГБ відповідає за ігри та важке робоче навантаження.

Acer Predator Helios Neo 16  добре працює з нейронними мережами завдяки дискретній відеокарті. Локальна нейронка Easy Diffusion дозволяє генерувати 5 фото зі стандартними налаштуваннями лише за 38 секунд. Апскейл 8 Full HD знімків в 6 разів працює дещо повільніше.

Оперативна пам’ять швидка, маючи середні, як для ноутбука, затримки. Показники ОЗП гарні, чого не сказати про накопичувач. На перший погляд, він напрочуд швидкий і демонструє показники на рівні хорошого PCI-E 4.0 диску, але при наповненні швидкість запису різко знижується, іноді в рази. Ще один роз’єм для накопичувача вільний.

Ігрова продуктивність Acer Predator Helios Neo 16

Девайс добре себе поводить в різних іграх, а в кіберспортивних проєктах можна отримати кілька сотень кадрів за секунду. З іншого боку, від акумулятора онлайн ігри мають серйозні втрати продуктивності, а в деяких можна зустріти неприємні просідання FPS, нестабільний відеоряд.

Найвимогливіші ААА забавки працюють добре, попри далеко не топову відеокарту. RTX 4060 з великими лімітами енергоспоживання в ігрових сценаріях мало чим програє значно дорожчим RTX 4070, 4080, а іноді 4090 в ноутбуках, де їх TDP сильно обмежений, наприклад, до 60-80 Вт.

Умовні позначення:

  • COMP – кіберспортивні налаштування графіки;
  • HIGH – високі налаштування графіки (максимальні для Alan Wake 2);
  • ULTRA – максимальні налаштування графіки;
  • EXT – максимальні налаштування графіки для Forza Horizon 5;
  • DQ – DLSS в режимі Quality;
  • DP – DLSS в режимі Performance;
  • RT – трасування променів Ray Tracing;
  • RTL – трасування променів в режимі Low;
  • RTH – трасування променів в режимі High;
  • PT – трасування шляху Path Tracing;
  • FG – генерація кадрів NVIDIA/AMD;

Alan Wake 2 прекрасно себе показує з найвищими налаштуваннями. Є невеличкий запас для активації трасування променів. Звісно, FPS падає і відчуваються затримки вводу від генератора кадрів, але пройти гру можна.

Apex Legends працює ідеально плавно, але лише від БЖ. В автономному режимі можна побачити неприємні фрізи, хоча середній FPS достатньо високий.

A Plague Tale Requiem з ультра графікою змушує відеокарту добряче напружитися. Бавитися в таку вимогливу ААА гру краще від БЖ, а з генератором кадрів отримуємо майже сотню FPS.

Battlefield 2042 тестували в найважчих умовах, а саме в режимі на 128 гравців. Топова графіка, якісні механіки, велика кількість гравців на одній карті та високий FPS – що ще треба любителю онлайн шутерів?

Cyberpunk 2077 тестували з максимально можливим трасуванням променів, а саме трасуванням шляху Path Tracing. За таких умов з FG геймплей не назвати комфортним, тому краще опуститися до звичайного Ray Tracing.

Forza Horizon 5 з ультра графікою можна грати від акумулятора з 60+ FPS. Толку від генератора кадрів в цій грі мало, адже отримуємо менше 10% приросту.

Starfield підтримує Frame Generation від NVIDIA та AMD, тому було цікаво порівняти ці технології. Генератор FSR3 нічим не поступається, даючи незначне збільшення затримок з відсутністю графічних артефактів.

Valorant з кіберспортивними налаштуваннями графіки дає 500+ FPS в реальних матчах. Плавно і приємно грати на 165 Гц екрані, зате від акумулятора частота кадрів падає в 3 рази.

Автономність, охолодження, енергоспоживання, шум

Ноутбук отримав середній рівень автономності, як для ігрової моделі. Особливо добрі результати у важких іграх. Alan Wake 2 можна впевнено бавитися понад годину часу, а переглядати YouTube в 4K з максимальною яскравістю дисплея до 3.5 годин.

В текстових редакторах цілком реально отримати 5-6 годин автономності, якщо не використовувати максимальну яскравість дисплея. Заряджається лептоп за 70 хв до 90%. Потім потужність блока живлення сильно падає, тому для поповнення останніх 10% потрібно чекати ще пів години.

Блок живлення має неймовірний запас, адже в стрес-тесті Aida 64 вдавалося побачити не більше 186 Вт. Коли акумулятор розряджено повністю, адаптер споживає 160 Вт, а після 80% заряду потужність падає до 50-60 Вт.

Turbo

Рівень шуму середній, якщо не вмикати турбо режим, від якого немає сенсу. В грі Starfield отримали +2 FPS, але в кімнаті стало значно гучніше. В легких режимах роботи отримуємо в середньому 30 дБ, а у відеоіграх близько 45-50 дБ, залежно від відстані до слухача. Турбо  режим підіймає цей показник до 58 дБ, додаючи 1-2% продуктивності.

Пірометром фіксували 40 °C над клавіатурою та 65 °C на радіаторах. Датчики в Aida 64 показали нагрів відеокарти до 94 °C, а Hotspot був 101 °C. Це при тому, що TDP обмежився до 80 Вт. Система охолодження справляється зі своєю роботою в натяжку.  Виробник заявляє про використання рідкого металу для процесора, але не для GPU, звідси й маємо сильний нагрів відеокарти.

Річ у тім, що при 100% завантаженості процесора та відеокарти остання отримує менше енергії задля балансу температур. Саме тому в іграх можна було побачити дещо більший TDP графічного прискорювача. Загалом система охолодження більш менш адекватна, хоча в літню спеку слід очікувати на тротлінг.

Програмне забезпечення

Ноутбук продається без операційної системи Windows, тому покупцю доведеться подбати про це самому. Звісно, це впливає на вартість і дозволяє трохи зекономити при покупці. MS-DOS є скоріше перевагою для цільової аудиторії, просто потрібно бути готовим до того, що героя огляду доведеться налаштовувати після розпакування, а не відразу завантажувати всі ігри.

Фірмове програмне забезпечення Acer Predator Sense дозволяє вибирати режими живлення, показує статистику всієї системи, має вбудовані тести для ОЗП і ПЗП та багато іншого. В цілому утиліта непогана, іноді корисна, хоча не є життєво необхідною. Найтиповіше її використання це зміна режиму продуктивності чи оновлення драйверів.

Досвід використання

Acer Predator Helios Neo 16 однозначно не розчарує свою цільову аудиторію. Щоб зрозуміти цю модель, потрібно бути любителям онлай ігор, адже саме в такому сценарії ноутбук показує себе найкраще. Це продуктивна машина з кількома компромісами, які обов’язково будуть в цій ціновій категорії.

За тиждень використання та тестування герой огляду дивував і розчаровував. Непотрібний турбо режим виявився надто шумним, а за економного використання акумулятор тримає більше ніж 5 годин (якщо працювати з документами), що є гарним результатом для ігрового ноутбука. При роботі від акумулятора швидкість роботи майже не падає в більшості програм, зате це відразу відчувається в онлайн іграх, де частота кадрів може знизитися в три рази.

Екран приємно здивував реалістичним зображенням і частотою оновлення, а якість акустики залишає бажати кращого. Потенційний власник Acer Predator Helios Neo 16 має бути готовим до того, що ця модель не може дати все й відразу, тому заздалегідь доведеться розставляти пріоритети.

Ціна та конкуренти Acer Predator Helios Neo 16

Офіційна вартість Acer Predator Helios Neo 16 складає 79 000 грн. На перший погляд, немало, як для ноутбука з RTX 4060, але тут маємо продуктивний процесор останнього покоління, гарний (за мірками ігрових ноутбуків) екран та 32/1024 ГБ пам’яті. Розглянемо максимально схожі аналоги інших виробників, хоча вони продаються неофіційно (сіро ввезені), а значить їх цінник буде нижчим через це. Героя огляду можна придбати офіційно та легально і доступний він в популярних магазинах.

HP OMEN 17-cm2000 на базі Intel Core i7-13700HX та RTX 4070 8 ГБ є компромісним конкурентом з більшим екраном та ліцензійною Windows 11. Ціна від 70 000 грн.

Asus ROG Strix G16 2023 G614JV оснащений Intel Core i9-13980HX і має Quad HD дисплей 240 Гц з яскравістю 500 ніт, слабеньку 720р камеру та меншу вагу. Ціна від 69 000 грн.

Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 працює на процесорі цього ж покоління, що й герой огляду, оснащений екраном з вищою роздільною здатністю та вважається прямим конкурентом. Ціна від 71 000 грн.

 

Disqus Comments Loading...