Огляд Apple iPad Pro 11 2024: найкращий планшет сучасності

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Чергове продовження легендарної серії не розчарувало – Apple iPad Pro 11 2024 з новим процесором M4 побив всі рекорди швидкодії та відправив в глибокий «Single Core нокаут» не лише найкращі рішення Qualcomm, а й найпотужніші десктопні комп’ютери сучасності. Та що робити з такою шаленою продуктивністю на планшеті? Відповідь неоднозначна, так само як сценарії використання цього надтонкого монстра, але про все за порядком.

Технічні характеристики Apple iPad Pro 11 2024

Технічні характеристики Apple iPad Pro 11 2024
Екран 11″ 2420×1668 пікселів
OLED Ultra Retina XDR
120 Гц 1000 ніт HDR10
Процесор Apple Silicon M4 9 Cores
Оперативна пам’ять 8 ГБ
Накопичувач 256 ГБ
Камера 12 МП f/1.8 + ToF Lidar + 12 МП f/2.4
Відео 2160p60, 1080p240, 1080p60
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3
Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси USB 4 Type C
Акумулятор 31 Вт*год
Акустика Dolby Atmos 4 динаміки
Додатково Сканер обличчя
Барометр
Apple Pencil Pro
Матеріали корпуса Метал
Розміри 249.7×177.5×5.3 мм
Вага 444 г
Операційна система iPad OS

Дизайн, корпус, інтерфейси

Новий Apple iPad Pro 2024 отримав товщину лише 5.3 мм (13 дюймовий ще тонший), що робить його найтоншим планшетом на ринку. Попередня версія з процесором M2 має 5.9 мм, як і найближчі конкуренти Samsung Galaxy Tab S9. Такий великий, тонкий, металевий планшет за заокругленими краями в руках відчувається незвично та приємно.

Якість збирання на високому рівні – корпус без жодних нюансів та найменших недоліків. Екран має рамки середніх розмірів, займаючи 82% площі. Передня панель, як не дивно, глянсова, легко брудниться відбитками пальців, але так само легко очищається, а задня частина матова. По центру знаходиться логотип компанії, а в куті блок камер зі спалахом. 

Онлайн-курс "Управління фінансами у бізнесі" від Laba.
Розробіть фінансову стратегію для досягнення більшого прибутку.Досвід і фідбек від лектора з 11-річним досвідом у фінансовому управлінні в N-iX, SoftServe та Nestlé.
Детальніше про курс

Нижче на задній панелі розміщено магнітний конектор для клавіатури. По боках знаходяться чотири динаміки, зліва клавіша блокування, справа по центру роз’єм USB Type C, зверху клавіші регулювання гучністю та місце для Apple Pencil Pro, де стилус кріпиться і заряджається.

Дисплей Apple iPad Pro 11 2024

Планшети Apple iPad завжди славилися якісними дисплеями, але динамічні 10-120 Гц OLED матриці стали масовими не так давно. Від попередників Pro серії цей відрізняється майже вдвічі вищою яскравістю (1000 ніт проти 600 ніт у версії 2022 року) та оновленою матрицею Ultra Retina XDR.

Виробник заявляє про пікове значення до 1600 ніт при роботі з HDR контентом. Отримати таку яскравість вдалося завдяки двом «спареним» OLED дисплеям в одному. Ще одним бонусом є стійкість до вигорання, хоча перевірити це зможе лише власник через кілька років використання. Найдорожчі версії iPad Pro 2024 мають матове нанопокриття, що згодиться хіба що для художників, адже воно несе й свої недоліки.

Не менш важливо й те, що це один з небагатьох OLED екранів з надвисокою яскравістю, який зовсім не втомлює очі. Через популяризацію дешевих смартфонів з таким типом матриць в населення складається негативний стереотип про органічні матриці, тому багато хто досі віддає перевагу IPS.

За тиждень використання Apple iPad Pro 11 2024 екран можна коротко схарактеризувати так:

  • Насичені та одночасно реалістичні, точні, справжні, природні кольори;
  • Високий рівень яскравості, але очі не болять від тривалого використання;
  • Бездоганні кути огляду без зміни кольору, без потемніння в будь-яких умовах освітлення;
  • Ідеальна плавність всього (і всюди), що відбувається на екрані – анімації «пливуть» в 120 FPS;

Наразі це дисплей №1 серед всіх планшетів такої діагоналі – 13-дюймова версія iPad Pro 2024 має вищу роздільну здатність і додаткове ядро процесора, хоча все решта ідентичне. На загальне сприйняття екрана чималий вплив має програмне забезпечення і плавність системи.

Паралельно з Apple iPad Pro 11 2024 тестували топову модель від Samsung, яка також має відмінну, дійсно якісну матрицю, але 120 Гц там можна побачити далеко не всюди, виною чому є Android, який зрідка «тішить» око рваними анімаціями.

Камера, звук

Звісно, з топовими смартфонами Apple iPhone Pro / Pro Max цей iPad не зрівняється в плані фото, зате серед планшетів тут дійсно гарна камера. Скоріш за все, власник Apple iPad Pro 11 2024 має на чому робити професійні фотосесії, а в прикру годину згодиться гарна вбудована камера.

Face ID працює так добре, що стає очевидним, чому компанія відмовилася від сканера відбитків пальців. Камера розпізнає обличчя миттєво, безпомилково та в будь-яких умовах. В повній темряві без жодних джерел світла в кімнаті з мінімальним рівнем підсвічування екрана за метр планшет відразу ж розблоковується.

Камера має вбудований сканер документів, які перетворює знімки в PDF файл. Це дозволяє створити PDF документ з друкованої книги за кілька хвилин. Звук з чотирьох динаміків об’ємний та чистий, та головне не слухати музику через жахливий YouTube з його доріжкою 128 Кбіт/с. Наприклад, в Apple Music якість треків значно вища. 

Робоча продуктивність

Насправді звання найпотужнішого планшетного комп’ютера належить версії Apple iPad Pro 2024 з 13 дюймовим екраном та накопичувачем 2 ТБ, адже вона має 10 CPU ядер, а не дев’ять, а також 16 ГБ ОЗП. Попри це одноядерна продуктивність не змінюється, тому Apple iPad Pro 11 2024 з M4 з неймовірною легкістю обходить всіх конкурентів на OS Android, а також затикає за пояс чимало потужних x86 ноутбуків.

Герой огляду став новим королем тесту Speedometer 3.0, адже 34 бали це більше, ніж в топових ПК, не кажучи про ноутбуки, телефони, планшети. Snapdragon 8 Gen 3 вийшов дійсно вдалим, але навіть він майже в три рази повільніший при роботі з web-додатками.

Single Core продуктивність в Geekbench перевищує 3700 балів, що непомірно багато на фоні інших ARM гравців на ринку. В багатоядерному тесті M4 має двократний відрив від конкурентів Qualcomm, а відносно попередника M2 результат кращий на 35%.

Apple iPad Pro 11 2024 вийшов таким сильним, що рівняти його потрібно з дорожчими пристроями, елітними ноутбуками, флагманами x86 архітектури, бо Snapdragon 8 Gen 3 наразі виглядає посміховиськом на його фоні. Єдина надія на Snapdragon X Elite, але поки його немає у вільному доступі, порівняємо M4 з найкращими рішеннями Intel.

Windows ноутбуки з Intel Core Ultra начебто показують непогано себе, але достатньо витягнути кабель з розетки, як швидкодія падає в рази. Дивно бачити, як тонкий 1000$ планшет «знищує» найпотужніші 2000-3000$ ноутбуки.

Десктопні процесори дещо ближче до M4 – Intel Core i9-14900K все ще не дотягує в Single Core тесті, зате вибиває в Multi Core незрівнянно більше. Та не забуваймо, що це отримуємо ціною високого енергоспоживання. 

Навіть, AMD Ryzen 9 7900 (найефективніший AM5 процесор) має жахливе співвідношення потужності до одиниці споживаної енергії. Очевидно, що ARM процесори в майбутньому стануть домінантними, адже дають в рази більше обчислювальної потужності на 1 Вт.

Вбудована графіка не така вражаюча і демонструє результати на рівні AMD Radeon RX 580. Ноутбуки з Apple M1 Pro на 20% продуктивніші в Metal API, хоча не можна судити надто строго. Як-не-як, це планшет товщиною трохи більше ніж 5 мм, пасивним охолодженням і акумулятором 31 Вт*год, а найближчий конкурент (Adreno 750) в три рази слабший.

Прикладних програм для роботи з графікою вистачає. Платний Final Cut вважається найкращим ПЗ серед всіх платформ, але для тестів провели бенчмарк в Da Vinci Resolve і Adobe Premiere Rush. Тестовим файлом виступив фільм розміром майже 10 ГБ, формат *mp4, роздільна здатність Full HD.

iPad завершив експорт за 7 хвилин 22 секунди в Da Vinci Resolve. В Adobe Rush кодування дещо повільніше, хоча фінальна якість відмінна.

Комп’ютер на базі 12-ядерного процесора AMD Ryzen 9 7900 з відеокартою AMD Radeon RX 7900 XTX та 32 ГБ DDR5 пам’яті обробляє файл повільніше за планшет товщиною 5 мм.

Ігрова продуктивність

Тисячі забавок, які ідеально працюють на iPhone 7, розглядати не будемо, натомість візьмемо до уваги найвимогливіші хіти, які займають десятки гігабайтів дискового простору. 

Call of Duty Warzone працює на максимальних налаштуваннях графіки з підтримкою 120 FPS. Деякі Android телефони/планшети також підтримують таку високу частоту, але зі слабшою графікою. Це не дивно, адже поки немає прямого конкурента Apple M1, M2 чи M4 в планшетах iPad.  

Одночасно з Apple iPad Pro 11 2024 тестували Samsung Galaxy Tab S9 з Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 і виявляється, що потужності вдвічі дешевого планшета вистачає для 100+ FPS (з легким тротлінгом) у Warzone, але різниця в якості картинки надто велика. 

Попри те, що виставили на обох пристроях максимально можливі параметри графіки, на iPad гра виглядає краще, має вищу роздільну здатність та якісніші текстури. Вочевидь, версії гри для iOS/Android добряче відрізняються графічно.

Genshin Impact також підтримує 120 FPS з ультра графікою. Гра попереджає про сильне енергоспоживання і нагрів, якщо виставляти такі налаштування. Роздільна здатність висока, картинка чітка та ідеально плавна. Ситуація з графікою аналогічна до Warzone – iPad дозволяє отримати дещо кращу картинку, як на Android, але різниця тут не така велика.

Call of Duty Mobile після Warzone відчувається жахливо. Не дивно, адже гра використовує примітивний мобільний двигун, як PUBG Mobile та інші низькоякісні шутери для азійського, африканського та латиноамериканського ринків.

Максимальні налаштування графіки і 120 FPS забезпечено в будь-яких умовах без просадок. Хоча грати це на такому планшеті захочуть лише істинні фанати мобільних відеоігор, яким важливо вбити якомога більше ботів в королівській битві.

FC2024 працює ідеально на ультра налаштуваннях, але кому цікаво грати футбол, де 80% часу гравець відкриває картки з бонусами, а на полі ганяє м’яч 20% часу?

Отже, з іграми все просто: майже всі забавки працюють ідеально плавно з 60-120 FPS, залежно від того, яку частоту кадрів дозволяє розробник. Хітові Asphalt 9, PUBG Mobile, Candy Crush Saga (о так!) та все інше найпопулярніше з App Store йде без проблем, але планшет підтримує й справжні консольні хіти, такі як Resident Evil Village та Death Stranding. 

Крім цього недавно анонсували великий список AAA ігор, які з’являться на iOS:

  • Assassin’s Creed Shadows
  • Dead Island 2
  • Sniper Elite 4
  • Control
  • Wuthering Waves
  • Prince of Persia: Lost Crown
  • Pal World
  • Resident Evil 7
  • Riven
  • Frostpunk 2
  • Resident Evil 2
  • RoboCop
  • Valheim
  • World of Warcraft: The War Within

В компанії Apple зрозуміли, що випустили занадто потужні SoC для того, що знаходиться в магазині App Store. Такий анонс — справжнє свято для спільноти iOS, та сльози розчарування для любителів OS Android, на яку AAA розробники й дивитися не хочуть за рідкісними винятками.

Якщо список якісних проєктів дійде до 25-50 ігор, то Apple iPad Pro 2024 можна буде впевнено назвати універсальним замінником повноцінної ігрової консолі, а наразі це компромісний варіант для відеоігор, пріоритетно мобільних.

Автономність, нагрів

Під навантаженням Apple iPad Pro 11 2024 не холодний. В типових сценаріях використання задня кришка більше нагрівається від рук людини, ніж від процесора, але у надважких іграх та під час рендеру відео корпус гріє руки. Пірометром можна з легкістю знайти місця з 40-45 °C. Попри нагрів процесор не тротлить, показуючи ідентичні результати в повторних тестах. 

Найважчі ігри в 120 FPS садять акумулятор швидко – менше ніж чотири години і батарея виснажена. В режимі 30-60 FPS та не з максимальною яскравістю екрана можна отримати значно кращі результати, та навряд чи вийде перетнути межу восьми годин. 

Інтенсивне «змішане» використання (завантаження програм, тестування ігор, проходження бенчмарків, передавання файлів) садить акумулятор за сім годин. Перегляд 4K YouTube відео можливий протягом 9 годин «з гаком» годин зі 100% яскравістю. 

Економне (мінімальне підсвічування екрана) використання в офісних програмах та як електронну книгу майже не розряджає планшет. В такому режимі Apple iPad Pro 11 2024 тримає 22 години з підключеним Wi-Fi. Немалу роль в цьому відіграв дисплей з динамічною частотою оновлення, яка падає до 10 Гц при статичному зображенні.

Отже, виробник залишив акумулятор такої ж ємності, як в iPad Pro 2022, але зменшив товщину корпуса. Важко сказати наскільки правильне це рішення, адже під сильним навантаженням батарея тримає недовго, особливо в іграх зі 120 FPS та 100% яскравістю.

Програмне забезпечення Apple iPad Pro 11 2024

Apple iPad Pro 11 2024 працює на базі iPad OS 17. Це майже те саме, що й iOS з відмінностями в графічному інтерфейсі та оптимізованими версіями популярних програм. Система зразкова, швидка, плавна, стабільна, з гарним візуальним оформленням – користуватися нею одне задоволення.

Підтримується робота з кількома програмами одночасно на екрані, а з допомогою опції «постановник» можна пересувати вікна, наче на Mac OS. Користувацький досвід дещо відрізняється від класичних десктопів. 

Після Android/Windows до цього iPad OS звикнути легко –  достатньо двох годин знайомства з пристроєм і користувач вже почуває себе «як вдома». Все інтуїтивно просте, розумно розміщене, а клавіатура така продумана, що після неї відразу з’являються зауваження до Gboard в Android OS.

Окремо варто відзначити відмінний RAM менеджмент. Оперативної пам’яті тут 8 ГБ, що дозволяє запустити десятки програм без повторного перезавантаження. Наприклад, можна бавитися у вимогливі ігри, перемикаючись між ними кожні кілька хвилин. У фоні гра не навантажує планшет, тому акумулятор не виснажується.

Під час проведення тестів на автономність в фоні висіла гра Genshin Impact, але це не вплинуло на кінцевий результат. Через 14 годин після запуску гри поновлюємо її і через секунду продовжуємо з того самого місця, де зупинилися останнього разу.

Не виключено, що запуск кількох AAA відеоігор консольного рівня змусить їх перезавантажуватися при циклічному перемиканні між ними, але це вузький сценарій, який перевірити зможуть істинні геймери з Apple iPad Pro 11 2024. 

Попри всі переваги iPad OS ця система є примітивною, як для такого потужного начиння. Дійсно вимогливих ігор/додатків мало, тому в більшості випадків Apple iPad Pro 11 2024 все ще залишається звичайнісіньким планшетом для серфінгу в Інтернеті чи перегляду відео. 

Шкода, що Apple принципово відмовляється переносити сюди популярне ПЗ з Mac OS або ж якимось чином «об’єднати» ці системи, адже пристрої й так працюють на процесорах одної архітектури. Втім це не заважає отримувати задоволення від використання Apple iPad Pro 11 2024, адже станом на зараз це планшет №1 у всьому, окрім вартості та міцності (Dell Rugged, як варіант).

Досвід використання Apple iPad Pro 11 2024

Apple iPad Pro 11 2024 приніс море позитивних вражень, здивував своєю продуктивністю, а ще він всебічно збалансований (корпус, звук, екран, процесор, система). Попри це все в діжці меду знайшлася своя ложка дьогтю, невеличка, але неприємна.

Під час тестування і вивчення пристрою стався дивний баг зі спливаючим вікном для дозволу сповіщень. Після запуску додаток «Дім» запитав чи можна йому виводити сповіщення. Потрібно погодитися з цим або ж заборонити, але натискання на будь-який пункт нічого не давало. 

Вікно нікуди не дівалося, а ще воно не дозволяє робити хоч щось в системі. Довелося силоміць перезавантажити пристрій через комбінацію клавіш. Все ж, навіть, «ідеальна» iPad OS не дає 100% гарантій, що подібного не станеться. Крім цього багу за тиждень використання не виявили інших нюансів

Інтерфейс працює ідеально плавно, наче яхта пливе прозорими водами серед коралових рифів в повний штиль, чого не сказати про Android/Windows пристрої з екранами 120, 144 чи 240 Гц. Все зроблено на висоті: якісно намальований інтерфейс, гарні анімації та найголовніше – блискавична швидкодія. Планшет «літає» у всьому, що можна на ньому запустити. 

Ціна та конкуренти

 

За версію Apple iPad Pro 11 2024 256 ГБ без LTE модуля доведеться віддати 47 400 гривень, а більший Apple iPad Pro 13 2024 256 ГБ коштує 60 900 гривень. Є й модифікації на 2 ТБ, але там ціни перевалюють далеко за 100 тисяч гривень. 

Нелегально ввезений попередник Apple iPad Pro 11 2022 128 ГБ з процесором M2 можна знайти за 32 000 гривень. Досі актуальна модель, яка добряче скинула в ціні.

В Apple iPad Pro 11 2024 немає жодних конкурентів інших виробників, які хоча б спробували наблизитися за швидкодією до M4. Це однозначний лідер, який змагається лише всередині компанії з іншими продуктами Apple. 

Єдиним компромісним варіантом може стати серія Samsung Tab, але Samsung Galaxy Tab S9 Ultra має у два рази слабше начиння. Очевидно, що корейський флагман не може «тягатися» з новим iPad Pro M4.

Зате базові версії беруть ціною, наявністю слота для карт пам’яті, режимом Dex та простою інтеграцією з екосистемами Google/Microsoft. Особливо приємні «сірі» планшети за приємними неофіційними цінами – Samsung Galaxy Tab S9 8/128 ГБ коштує лише 23 000 гривень.

Disqus Comments Loading...