Огляд Gigabyte Z790 AORUS MASTER: флагманська материнська плата для найпотужніших процесорів

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сегмент преміальних материнських плат все ще популярний серед ентузіастів, тому сьогодні поглянемо на Gigabyte Z790 AORUS MASTER – ультимативне рішення для вимогливих геймерів і професіоналів. Розглянемо технічні характеристики материнки, протестуємо її в стрес-тестах, спробуємо розігнати процесор і оперативну пам’ять, виміряємо нагрів радіаторів під навантаженням, а також пошукаємо переваги та недоліки.

Технічні характеристики Gigabyte Z790 AORUS MASTER

Технічні характеристики Gigabyte Z790 AORUS MASTER
Формат E-ATX
Сокет LGA 1700
Чипсет Z790
Тип пам’яті DDR5
Роз’ємів ОЗП 4 шт
Макс. об’єм ОЗП 192 ГБ
Макс. частота ОЗП 8000 МГц
Версія PCI-E x16 5.0
Роз’ємів PCI-E x16 3 шт
Роз’ємів М2 5 шт
Роз’ємів SATA 4 шт
Безпровідні інтерфейси Wi-Fi 6E AX1690
Bluetooth 5.3
LAN контролер 10 Гбіт/с  AQtion AQC113C
Звук 5.1 Realtek ALC1220-VB
Всього USB 19 шт
Живлення процесора 8+8 pin
Живлення кулерів 10 шт
Розміри 305×260 мм

Материнська плата пропонує все за останнім писком комп’ютерної моди та вимог комп’ютерних ентузіастів. Масивна плата E-ATX формату з чималими розмірами 305×260 мм має багато простору для того, щоб помістити потрібні роз’єми.

На платі розміщено три слоти для відеокарт PCI-E x16, один з яких працює в режимі PCI-E 5.0. Роз’ємів для накопичувачів не пожаліли – 5 шт M2, три з яких працюють від чипсета, а також чотири SATA, хоча навряд чи хтось буде ними активно користуватись, коли є така кількість сучасних слотів. Звісно, є підтримка RAID 0, 1, 5 та 10 для обох типів накопичувачів.

Найголовніше, що плата має неймовірно потужне живлення на 23 фази (20+1+2) і величезні радіатори, які покривають майже всю поверхню материнки з обох боків. Живлення  для процесора 8+8 pin обіцяє розкрити потенціал топових Intel Core i9, в чому переконалися під час тестів.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Комплектація

Плата має стандартний комплект, до якого входить зовнішня антена, SATA кабелі, роз’єм-перехідник для підключення передньої панелі (дуже зручна фішка), датчики шуму і температури, подовжувач для RGB підсвічування, паперова документація.

Датчики температури мають достатню довжину, щоб помістити їх в будь-які точки корпуса. Хоча це не саме стосується датчика шуму, який значно коротший, не до кінця зрозуміло навіщо ставити його всередину корпуса.

Деякі виробники преміальних материнок ставлять в комплект ще й флеш накопичувачі та різні подарунки, які не стосуються самої плати, а тут все строго і по ділу.

Окремо варто додати кілька слів за перехідник для передньої панелі. Новачки і професіонали не люблять підключати ті крихітні штекери від передньої панелі корпуса до материнської плати, адже всі вони окремі. Насаджувати їх вкрай незручно, особливо, коли материнська плата великого розміру і вже впирається в низ корпуса.

Цей перехідник дозволяє під’єднати проводку передньої панелі корпуса, а вже потім одним рухом насадити всі кабелі на материнську плату. Давно пора зробити подібне рішення стандартом, адже виробнику ця фішка обійшлася в кілька центів, а користувачам зекономила багато нервів і часу.

Тестовий стенд

Плату перевіряли з найпотужнішим процесором для LGA 1700, а саме Intel Core i9-14900K. На додачу повітря в корпусі нагрівала топова 375 Вт відеокарта AMD Radeon RX 7900 XTX.

Характеристики ПК:

Провідні та безпровідні інтерфейси Gigabyte Z790 AORUS MASTER

Окремо розглянемо набір інтерфейсів материнської плати. Портів USB наскільки багато, що важко уявити сценарій їх повної утилізації. Виробник не пожалів USB для передньої панелі та додав дюжину на задній. Всі роз’єми швидкісні, стандартів USB 3.2 gen1 та gen2.

Роз’єми Gigabyte Z790 AORUS MASTER
Роз’єми на задній панелі USB A 3.2 gen1 x 4 шт
USB A 3.2 gen2 x 7 шт
USB С 3.2 gen1 x 1 шт
USBC 3.2 gen2 x 2 шт
RJ-45 LAN х 1 шт
Антена SMA x 2 шт
S/PDIF х 1 шт
Audio 3.5 mm x 2 шт
Display Port 1.2 x 1 шт
Роз’єми на платі USB A 2.0 х 2 шт
USB A 3.2 gen1 х 2 шт
USB C 3.2 gen2x2 х1 шт
ARGB LED х 2 шт
RGB LED х2 шт

Для виводу зображення з інтегрованої відеокарти слугуватиме Display Port 1.2. Начебто скромно, але одночасно раціонально. Мало кому знадобиться більше відео виходів на материнській платі такого класу, адже власник, ймовірно, знайде кошти на топову відеокарту, яка відповідатиме рівню Gigabyte Z790 AORUS MASTER.

Безпровідні модулі Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3 не розчарували. Intel Killer Wi-Fi 6E AX1690 не є рекордсменом з дальності приймання сигналу (без додаткової антени), але швидкість хороша. Навіть з 2/5 поділок Wi-Fi отримуємо швидкість Інтернету, впираючись в можливості тарифного плану.

Достатньо додати зовнішню антену і проблему з якістю сигналу вирішено. Провід досить довгий і дозволяє поставити антену в найбільш вдале місце. З безпровідними навушниками можна ходити по цілому будинку (100 м2) без ризику відключення. Звісно, для цього краще використовувати режим 5 ГГц Wi-Fi, щоб уникнути конфліктів частот.

Для любителів провідного підключення до Інтернету є Marvell® AQtion AQC113C 10GbE LAN chip – швидкісний контролер на 10 Гбіт/с. Не в кожному місті України доступний гігабітний Інтернет, а тут цілих десять. Хоча, для створення надшвидкісної локальної мережі може згодитися.

Набір провідних і безпровідних інтерфейсів відповідає рівню материнської плати – тут є все, чого може захотіти вимогливий власник топового ПК. Портів багато, всі вони сучасні, швидкі, як і безпровідні модулі.

Програмне забезпечення

Все, що було описано вище виглядає дуже привабливо, та материнська плата Gigabyte Z790 AORUS MASTER не така ідеальна, як здається. Утиліта Gigabyte Control Center отримала мінімальний функціонал. Ця програма не є непотрібною зовсім, адже вміє регулювати частоту обертання вентиляторів, переглядати інформацію про систему і керувати підсвічуванням.

Конкуренти мають значно краще ПЗ, на фоні якого цей софт виглядає «пустим». Програма має потенціал, але потребує кращого наповнення. Щоб довести її до рівня MSI Center (де всього аж надто багато) потрібно чимало часу і старань зі сторони Gigabyte. Єдине, в чому GCC була корисною – це оновлення BIOS. Завантажуємо файл напряму з під системи, перезавантажуємо ПК і BIOS автоматично оновиться.

Якщо раптом власник самотужки залив неправильний (від іншої плати, наприклад чи щось таке) BIOS, його можна відновити навіть з «неробочою» платою, приєднавши флешку з правильним файлом до відповідного роз’єму на задній панелі. Втім, це не новина, майже всі сучасні материнки таке вміють.

Другим розчаруванням став час завантаження BIOS. Операційна система завантажується швидко (з Kingston KC3000), але від натиску кнопки до початку завантаження Windows проходить багато часу, іноді до 30-40 секунд. Це неприпустимо багато, тому відразу занурились в BIOS, щоб спробувати знайти причину і заодно дослідити функціонал мікропрограми.

Інтерфейс мікропрограми інтуїтивний, в ньому легко орієнтуватися, присутній пошук. Української мови, звісно, немає, зате є російська і ще десяток інших мов. Плата дозволяє в кілька кліків налаштовувати режим роботи процесора та ОЗП. Натискаємо одну кнопку і процесор Intel Core i9-14900K вже працює з частотою 6 ГГц, натискаємо ще одну і ОЗП працює з частотою 7200 МГц.

Хоча не все так гладко. Оперативка завелася не з першого разу, та перепробували різні налаштування і все ж змусили модулі працювати на частоті, про яку заявив виробник Corsair. Плата скидала частоту до 4800 МГц, причому не видавала помилку про неприйнятні налаштування тощо, а просто завантажувала Windows з низькою частотою пам’яті.

BIOS Gigabyte Z790 AORUS MASTER сподобається новачкам і професіоналам, адже з одного боку є досить простим, а з іншого має безліч ручних налаштувань. Для казуалів є готові профілі Gigabyte PerfDrive, які готують процесор до певних робочих умов.

Профі залізуть в налаштування значно далі. У вкладці Tweaker можна вручну виставляти таймінги оперативної пам’яті та підіймати частоту до 8000 МГц, керувати напругою процесора, вимикати енергоефективні ядра, розганяти процесор за множником і шиною та багато чого іншого.

Під час тестування впиралися в можливості системи рідинного охолодження MSI MEG S360, тому більше ніж 6 ГГц на Intel Core i9-14900K не виставляли. При необмеженому TDP (4 кВт) процесор бустив себе поки не досягав позначки 99-100 градусів, а тоді знижував частоту.

BIOS Gigabyte Z790 AORUS MASTER дає можливість вручну налаштувати криву обертання вентиляторів на всіх роз’ємах (яких тут 10 шт). Система показує температуру, частоту обертання і, навіть, потужність повітряного потоку в літрах/хв.

Плата оснащена величезною кількістю датчиків. Моніторинг відображає температурні показники на підсистемі живлення, роз’ємах PCI-E, процесорі, а також виносних датчиках, які можна приєднати до будь-яких інших компонентів в ПК, наприклад до БЖ.

Синтетика та нагрівання Gigabyte Z790 AORUS MASTER

Тестували Gigabyte Z790 AORUS MASTER з процесором Intel Core i9-14900K в Cinebench 2024, Blender Benchmark 4.0, а також AIDA 64. CPU нагрівався до 95+ градусів, а материнська плата при цьому залишалася холодною.

Пірометром вдалося зафіксувати 40 градусів на конденсаторах біля системи живлення, решта радіаторів ледь перевищувала позначку в 35 градусів, що мало, для такої системи. Процесор працює на 300+ Вт, а Gigabyte Z790 AORUS MASTER наче відпочиває на курорті – хіба не чудо?

Під час відеоігор відеокарта неабияк нагріватиме повітря в корпусі, як наслідок самі радіатори, хоча й навантаження на процесор буде аж ніяк не 300 Вт. В Starfield під час тестів вдавалося побачити до 180 Вт навантаження на процесор і 300-350 Вт на відеокарту.

Оперативна пам’ять Corsair Dominator Platinum RGB 2×16ГБ 7200CL34  приємно здивувала. Тест AIDA показав більше ніж 100 ГБ/с – швидкість висока, затримки в межах норми. Те саме стосується накопичувача Kingston KC3000, який працював в режимі PCI-E 4.0, але не дотягнув до заявлених виробником 7000 МБ/с, адже був наповнений на 75+%.

Величезний радіатор для SSD розрахований на значно швидші моделі PCI-E 5.0, яким властиве значне нагрівання. Такому середняку, як KC3000 було досить прохолодно під будь-яким навантаженням. Для прикладу, в материнській платі MSI B650 Carbon Wi-Fi його середні температури вищі на 5-10 градусів.

Ціни та конкуренти Gigabyte Z790 AORUS MASTER

Вартість Gigabyte Z790 AORUS MASTER складає трохи понад 20 000 грн. Це далеко не найдорожча, але одна з топових плат для LGA 1700, якої вистачить для будь-яких процесорів. Враховуючи, що нові CPU для цього сокету випускатися не будуть, а Intel Core i9-14900K їй під силу, як виявилось, без жодних труднощів, то її впевнено можна брати під найпотужніші ЦП актуального покоління. Конкурентів в героя огляду вистачає, більшість з них дорожчі.

Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO має схожі характеристики та виносну антену Wi-Fi, хоча USB роз’ємів дещо менше. Збалансоване і потужне рішення з незначними компромісами. Ціна 27 000 грн.

ASRock Z790 Taichi Carrara – симпатичний конкурент в білих тонах має живлення на 27 фаз і 8 роз’ємів SATA, одночасно програючи герою огляду в інших параметрах. Ціна від 20 000 грн.

MSI MEG Z790 ACE – флагманське рішення від MSI зі щедрим набором портів і надпотужним живленням на 27 фаз. Не зважаючи на вищий цінник, ця плата програє Z790 AORUS MASTER за кількома параметрами. Ціна від 30 000 грн.

Disqus Comments Loading...