Рубрики Огляди

Огляд iPhone 14 Pro Max: Dynamic Island, Always-On та оновлені камери

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді флагманський смартфон від Apple, який не потребує представлення. Новинка отримала розширені можливості для фото та відеозйомки, новий виріз на дисплеї Dynamic Island, Always-On Display та фіолетовий колір. Розглянемо особливості новинки, специфіку доданих функцій та відмінних рис, а також розповімо про досвід експлуатації девайсу.

Пакування та комплектація

Упакований новий iPhone вже звичним чином, а саме в білу картонну коробку з фактурним зображенням моделі та мізерним комплектом, що складається з:

  • Кабелю USB-C to Lightning
  • Скріпки для вилучення SIM картки
  • Наклейки та документації

Дизайн та ергономіка

iPhone 14 Pro Max виглядає приголомшливо. Я не фанат плаского дизайну останніх років, але заперечувати той факт, що смартфони від Apple є еталоном зовнішнього вигляду для всієї індустрії безглуздо. Все зібрано та підігнано ідеально, по збірці та зовнішньому вигляду нарікань немає. Новий фіолетовий колір має добрий вигляд. Він змінюється від темно-фіолетового до темно-сірого в залежності від освітлення.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Принаймні доти, поки ваш новенький iPhone не заляпається — з глянцевих сталевих рамок практично неможливо відтерти всі відбитки, не залишивши нові, що однозначно дратуватиме перфекціоністів, не кажучи вже про те, що подібний матеріал покриється подряпинами за лічені дні. Так що тут без змін – вам доведеться використовувати Прошку в захисному чохлі, інакше його зовнішній вигляд дуже скоро зміниться на гірше. Також із проблемних ділянок не можна не згадати камери, проміжки між якими будуть весь час забиті пилом, як би ви не намагалися підтримувати їх у чистоті. Це не так помітно, як відбитки та бруд на глянсових гранях, але все ж таки може дратувати.

Ергономічно новий iPhone став трохи важчим і з ще більшим перекосом ваги у бік блоку камер, що логічно з огляду на збільшення розмірів об’єктивів. Мені, як фанату компактних смартфонів, такий формфактор здається абсолютно незручним; дійшло до того, що я неусвідомлено став ставити смартфон на будь-які поверхні при використанні однією рукою, щоб не так сильно втомлювався зап’ясток. Але для фанатів великих девайсів це буде саме те; після 12 Pro Max та 13 Pro Max зміни не видадуться значними.

Плоскі грані та блок камер, що випирають, роблять iPhone впізнаваними, але не надто зручними без чохла, так що, крім захисної функції, вони допомагають і в експлуатації девайса.

Дисплей, Dynamic Island та Always-On Display

Якість картинки фантастична і без нарікань, що вже звично для флагманів бренду – це один із найкращих дисплеїв на ринку на сьогодні, як візуально, так і щодо характеристик. Контрастний 6,7-дюймовий OLED дисплей з роздільною здатністю 2796х1290 пікселів і щільністю пікселів 460 PPI. Пікова яскравість у приміщенні становить 1600 ніт, але на вулиці під сонцем яскравість дисплея може підвищуватись до 2000 ніт. Смартфоном дійсно комфортно користуватися навіть під прямим сонячним промінням, так що запас яскравості максимальний з того, що зараз може надати Apple.

Dynamic Island

Apple змогли зробити так, щоб їх смартфони знову були максимально впізнаваними, навіть з боку дисплея, і їм вдалося перетворити недолік на перевагу. Це справді гідна ідея, попри те, що це не можна назвати інновацією чи чимось феноменальним. Багато блогерів, слідом за яблучною компанією, називають Dynamic Island «новим досвідом взаємодії зі смартфоном» і це дійсно щось свіже, але взаємодія з вирізом не робить використання iPhone зручнішим або простішим, хіба що у вас з’являється опція для прямого відкриття деяких активних програм.

Це геніальне розв’язання проблеми  дисплея, яким вони пишаються і роблять це не дарма, тому що користувач перестає сприймати виріз як недолік, і він стає частиною інтерфейсу, з яким постійно взаємодієш. Повторити успіх Apple навряд чи вийде у когось ще – навіть у всього 2 моделей нових iPhone зустрічаються суттєві лаги в роботі Dynamic Island, а як красиво та грамотно оптимізувати таке ж рішення для смартфонів на Android поки що залишається загадкою. У результаті ми отримали нову особливість смартфонів Apple, яка виправляє їх недолік, акцентуючи на ньому увагу, за що залишається тільки похвалити дизайнерів компанії.

Always-On Display

А ось із новою фішкою, що стосується Always-On, все не так гладко. Apple мали якось виділитися, щоб можна було сказати, що вони перевинайшли технологію, яка вже багато років є на Android-смартфонах. Always-On Display на нових iPhone Pro (а працює нова функція тільки на Прошках) реалізована таким чином, що підсвічування йде на весь дисплей і, до того ж воно кольорове. Швидкість оновлення картинки знижується до 1 Гц, а яскравість падає до мінімуму – таке ж рішення було застосовано раніше в Apple Watch, тому технологія обкатана.

Але є кілька особливостей: завжди включений дисплей все ж таки трохи впливає на швидкість розряду акумулятора смартфона, теоретично дисплей вигорає швидше і багато користувачів все ж таки хотіли б мати можливість кастомізувати його, наприклад, залишаючи тільки текст або час, як це реалізовано на Android. І якщо остання проблема суб’єктивна, то перші дві можуть виявитися більш суттєвими з часом, так що подивимося, як себе поведе дисплей нового iPhone через рік використання. Зараз Always-On Display можна або просто вимкнути, або залишити повністю увімкненим, так що залишається чекати розвитку цієї технології.

Звук

Стереозвук якісний, розбірливий і гучний – на максимальній гучності створюється враження, що використовуєш невелику колонку Bluetooth. Але басів та насиченості від такого великого та дорогого смартфона чекаєш більше. Новинка трохи голосніше за iPhone 12 Pro Max.

Камери

У iPhone 14 Pro Max вперше за останні кілька поколінь представлені камери з великою кількістю мегапікселів. Характеристики камер такі:

  • Основна: 48 Мп, 24 мм, діафрагма ƒ/1,78, оновлена ​​оптична стабілізація зі зсувом сенсора
  • Надширококутна: 12 Мп, 13 мм, діафрагма ƒ/2,2 та поле зору 120°, шестилінзовий об’єктив
  • Телефото 2х: 12 Мп 48 мм, діафрагма ƒ/1,78, оптична стабілізація; телефото 3x: 12 Мп 77 мм, діафрагма ƒ/2,8, оптична стабілізація
  • Фронтальна камера: 12 Мп, діафрагма ƒ/1,9

Якість фото можна оцінити за прикладами нижче, вони скажуть більше, ніж будь-який текстовий опис. Приклади фото при світлі дня:

Варто відзначити виконану роботу над артефактами під час нічного знімання – їх чудово видно, але на готовому фото від них не залишається й сліду. Приклади нічних світлин:

Порівняння світлин на фронтальну камеру та на основний об’єктив (фронтальна ввечері, фронтальна вдень, фронтальна вдень з портретним режимом, основний об’єктив, фронтальна у разі поганого освітлення):

Двох і трикратний зум працює чудово в умовах гарного освітлення та на великих дистанціях. При спробі сфотографувати об’єкт, розташований поблизу, можуть виникнути істотні шуми, які не прибираються софтверно. Для таких фото краще фізично наблизити смартфон до предмета знімання.

Продуктивність, ПЗ та ігри

За час тестування не було жодної програми, яка змогла б навантажити новий iPhone або змусити лагати, включаючи ігри на максимальних налаштуваннях графіки. Троттлінг відсутній, але після стрес-тестів або години гри в вимогливі тайтли смартфон істотно скидає яскравість дисплея приблизно до 40% яскравості.

На сьогодні основні програми оптимізовані для роботи з Dynamic Island і з часом кількість програм, що використовують новий елемент управління, буде тільки збільшуватися. Але поки що зустрічаються пригальмовування анімацій та рідкісні зависання, які не допустимі у смартфоні цього цінового сегмента, попри те, що це свіжа технологія.

Результати синтетичних тестів такі:

  • Geekbench: 5339 багатопотоковий і 1874 однопотоковий; Metal Score 15633 балів
  •     3DMark:
  • AnTuTu Benchmark:

Автономність

iPhone 14 Pro Max живе критично мало від одного заряду за умов агресивного використання. У перші дні він постійно грівся і, судячи зі зниженої швидкості закачування у всіх додатках, щось паралельно завантажував у фоні. Так що в перші дні тестування смартфон сідав у нуль приблизно до 4 години дня (тобто працював з 7:00 до 16:00-17:00).

Але це в умовах стрес-тестів, постійного знімання фото та відео, ігор та фонових процесів. Коли всі основні тести були зроблені та смартфон почав використовуватися спокійніше – він без проблем доживав до обіду наступного дня, тобто. давати близько півтори доби батареї, що дуже непогано враховуючи розміри дисплея і постійно працює Always-On.

Disqus Comments Loading...