Огляд Lenovo Legion R27q-30: майже ідеальний ігровий монітор

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Добре збалансовані монітори часто стають хітами продажів, тому в Lenovo Legion R27q-30 є всі шанси на шалений успіх. Ця модель хоч і не може «тягатися» з флагманськими Quad HD моніторами, але у своїй ціновій категорії є одним з найкращих варіантів на ринку України. Попри гарне зображення герой огляду має кілька дрібних нюансів, про які піде мова нижче. 

Технічні характеристики Lenovo Legion R27q-30

Технічні характеристики
Діагональ 27″
Тип панелі IPS
Кут огляду 178°/ 178°
Крок пікселя 0.23 мм
Роздільна здатність 2560×1440
Яскравість (типова) 350 кд/м²
Контраст 1000 до 1
Глибина кольору 10 біт
Час відгуку GtG 1 мс (5 мс)
Частота оновлення 165 Гц (180 Гц)
Підтримка HDR HDR 400
Аудіосистема 2 x 3 Вт
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Display Port 1 x DP 1.4
HDMI 2 x HDMI
USB
Інше AMD FreeSync Premium
Регулювання по висоті
Портретний режим
Енергоспоживання 15-40 Вт
Розміри 614x527x259 мм
Вага (з підставкою) 5.8 кг

Комплектація та паковання

Lenovo Legion R27q-30 має максимально екологічне паковання: коробка без кольорових написів та наліпок, а всередині ніякого поролону чи пінопласту. Виробник зумів надійно запакувати монітор використовуючи картон. Візуально вийшло непогано і такий підхід до екології тішить.

Всередині сам монітор, ніжка, підставка, гвинти для кріплення, кабель Displayport, кабель живлення, паперова документація. Блок живлення вбудований в корпус. 

Курс UI/UX designer від Mate academy.
Хочете навчитись створювати зручні сайти та застосунки? Навчайтесь на курсі UI/UX designer та вже через 8 місяців ви зможете почати працювати.
Отримати знижку на курс

Дизайн, ергономіка Lenovo Legion R27q-30

Монітор має рамки середнього розміру з чималим підборіддям знизу, де красується цілий ряд рекламних наліпок. Виробник всіяв панель технічними характеристиками та перевагами пристрою, як це часто роблять на ігрових ноутбуках.

Монітор середньої товщини, має нічим не примітний дизайн, а от опора виділяється – вона зроблена в індустріальному стилі, наче елементи металевого мосту. Ніжка регулюється по висоті та нахилу, має спеціальний отвір для кращого кабель-менеджменту.

За необхідності Lenovo Legion R27q-30 можна повернути на 90 градусів, але доведеться відкручувати гвинти та кріпити його заново. Спереду знизу розмістився індикатор живлення, а справа заді знаходяться елементи керування: джойстик і кілька клавіш.

Їх розміщення вдале, немає до чого причепитися, але сам джойстик має величезний холостий хід. Тобто він хитається ще задовго до того, як натиснути в потрібному напрямку, наче розбитий після тисяч годин використання джойстик в телефоні Siemens CX70 чи знищений геймпад Xbox 360. На роботу це не впливає, але перфекціоністів, напевно, буде бісити.

Приємним бонусом є вбудована акустика на 6 Вт. Звук не для меломанів, але потужності вистачає, щоб подивитися фільм, послухати музику тощо. Геймери будуть задоволені, бо й так зазвичай грають в навушниках, а додаткові колонки, наприклад, для перегляду відео ставити вже не буде потреби. А якщо є власна акустика високого класу, то можна підключити її через 3.5 mm jack. 

Інтерфейси

Lenovo Legion R27q-30 має базовий набір провідних інтерфейсів: два HDMI, Display Port, 3.5 mm jack, роз’єм живлення. Жодного USB немає, хоча наглість хотіти USB Hub за ці гроші.

При використанні HDMI можна отримати 8 біт 144 Гц, а з допомогою Display Port 10 біт 165 Гц. Для розрекламованих 180 Гц доведеться вмикати розгін, який доступний лише на 30 хвилин, а потім монітор повертається до стандартних 165 Гц.

Дисплей Lenovo Legion R27q-30

Екран має діагональ 27 дюймів, матриця IPS, зображення не виснажує очі, а матове покриття гарно себе поводить в сонячні дні. Частота оновлення може сягати 180 Гц, але не на постійній основі, лише тимчасово. Виробник вказує про затримки не більше як 5 мс, хоча не надто точна утиліта TFTTEST фіксує 6 мс.

Колориметр показує повне охоплення sRGB та гарні результати в інших кольорових просторах. Тестували монітор в режимі sRGB та P3. За Lenovo Legion R27q-30 можна не лише бавитися, а й займатися обробкою фото, бо зображення реалістичне.

Щільності пікселів з головою вистачає, якщо не сидіти перед монітором за 15 сантиметрів, як це роблять кіберспортсмени. На білому фоні яскравість доходить до 370 ніт, а HDR контент виглядає гарно.

Кути огляду непогані, але вночі стає помітним сіризна, незначна тьмяність. Засвічування по краях мінімальне.

Програмне забезпечення

Система щось запідозрила при підключенні монітора і запропонувала встановити фірмове ПЗ, але інсталяція завершується не почавшись. Через помилку не вдалося встановити утиліту, хоча модель монітора у всіх програмах визначається правильно. Винити ПК в цьому не можна, адже з ігровим ноутбуком Lenovo Legion при підключенні було те саме.

Меню налаштувань вельми компромісне, адже має як сильні, так і слабкі сторони. Якщо відкинути розхитаний джойстик, то навігація в меню швидка, без затримок, як в деяких конкурентів. Приємно, що є українська мова, більшість пунктів перекладені.

Користувач може регулювати яскравість, контраст, колірну температуру, рівень звуку та змінювати багато інших параметрів. Корисною є функція підсилення чорних тонів, яка допомагає боротися з засвічуванням по кутах, для IPS матриць актуально.

Lenovo Legion R27q-30 має кілька готових режимів для відеоігор різних жанрів, але хотілося б більше профілів. Наприклад, офісний чи режим максимальної економії енергії. Популярні конкуренти мають більше профілів «з коробки».

Енергоспоживання Lenovo Legion R27q-30

Герой огляду в режимі максимальної економії енергії споживає 15-16 Вт. Під час відеоігор з 50% яскравості показник виростає до 25-27 Вт. З увімкненим HDR та максимальним рівнем підсвічування Lenovo Legion R27q-30 бере 32-33 Вт без роботи колонок.

В теорії можна «добити» цей показник до 40 Вт, якщо увімкнути звук на 100%, активувати режим 180 Гц та грати в динамічні відеоігри. Енергоспоживання цілком адекватне, особливо гарне співвідношення витраченої енергії на яскравість.

Досвід використання

Lenovo Legion R27q-30 приємно користуватися для роботи чи просто грати у відеоігри. Цей той випадок, коли важко до чогось причепитися, бо пристрій надто збалансований, але особисто мене дражнив нестійкий джойстик. 

Так сам монітор не надто стійкий. Якщо по-батьківськи вдарити по столі кулаком (після того, як не перестрибнув яму в Super Mario), то Lenovo Legion R27q-30 трясеться наче холодець. Також при перенесенні монітор добряче скрипить пластмасою.

Звісно, це все дрібниці, бо герой огляду не є флагманом за всі гроші світу, а типовим середняком, який відповідає своїй вартості. Суб’єктивно, власник Lenovo Legion R27q-30 точно не пожаліє про покупку, якщо він не найбільш відданий перфекціоніст.

Конкуренти та ціна Lenovo Legion R27q-30

Офіційна вартість Lenovo Legion R27q-30 складає 11 000 гривень. Цікаво й те, що ця модель є найпопулярнішою серед моніторів Lenovo в Україні, згідно з E-Katalog. Конкурентів з Quad HD матрицями багато, але ми відсіємо їх, додаючи в порівняльну таблицю лише IPS моделі з рівними, не вигнутими екранами діагоналлю 27 дюймів.

Asus TUF Gaming VG27AQ3A – доступна альтернатива з малофункціональною підставкою. Ця модель також має вбудовані колонки (2 х 2 Вт), але яскравість на 100 ніт нижча. Офіційна ціна лише 10 000 гривень. 

MSI Optix G274QPF може похвалитися яскравістю 400 ніт та роз’ємом USB Type C. Сильний конкурент героя огляду за 10 700 гривень. 

Dell G2724D – яскравий, елегантний, продуманий монітор для геймерів з підтримкою NVIDIA G-Sync Compatible та повним кольоровим охопленням sRGB. За нього просять 14 000 гривень, а «сірі» версії на 1500 гривень доступніші.

Gigabyte M27Q є ще одним аналогом оглянутого монітора, але з перевагою у вигляді USB хаба. Вбудованих колонок немає, зате є KVM перемикач. Ціна 13 000 гривень.

Acer Predator XB273UV3 має підставку з унікальним, футуристичним дизайном та приємне співвідношення можливостей до вартості. За нього просять лише 10 600 гривень.

Disqus Comments Loading...