Огляд монітора MSI MPG 491CQP: 49 дюймів щастя в ультраширокому форматі

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

«Ширше, ще ширше!» – монітор для тих, кому завжди мало екранного простору по горизонталі, а ще це одна з найдешевших 32:9 OLED моделей на ринку України. В цьому огляді розберемось з актуальністю ультра широких моніторів для повсякденного використання і готові поділитися враженнями (яких назбиралось чимало). 

Технічні характеристики MSI MPG 491CQP

Технічні характеристики
Діагональ 49″
Тип панелі QD-OLED
Кут огляду 178°/ 178°
Крок пікселя 0.23 мм
Радіус кривизни 1800R
Роздільна здатність 5120×1440
Яскравість (типова) 250 кд/м²
Контраст 1 500 000 : 1
Глибина кольору 10 біт
Час відгуку GtG 0,03 мс
Частота оновлення 144 Гц
Підтримка HDR DisplayHDR 400 True Black
Аудіосистема
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Відеороз’єми 1 x DisplayPort 1.4
2 x HDMI 2.1
1 x USB Type C Display Port Alt Mode
Роз’єми USB 1 x USB Type A
1 x USB Type B
1 x USB Type C 90 Вт
Інше KVM-перемикач
Picture by Picture
Flicker-Free
Кріплення VESA
Приціл
Таймер
Лічильник FPS
Розміри 1195x410x328 мм
Вага (з підставкою) 10,3 кг

 

Комплектація та паковання

Коробка MSI MPG 491CQP вельми товста, низька і дуже широка. Через вигнутий дизайн довелося зробити паковання товстішим, як в рівних моніторів. Величезна кількість пінопласту захищає пристрій під час перевезення. 

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Hillel IT School.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Крім MSI MPG 491CQP всередині знаходимо підставку, ніжку, гвинти для кріплення, кабель HDMI, USB Type B, кабель живлення, паперову документацію. Блок живлення вбудований в корпусі.

Дизайн, ергономіка MSI MPG 491CQP

Опора виготовлена у вигляді «курячої ніжки», має величезні габарити. Завдяки такій ширині опори монітор досить стійкий. Ніжка регулюється по висоті та нахилу. Встановлюється монітор за кілька секунд на ніжку без гвинтів, використовуючи лише пластмасове кріплення.

Спочатку були сумніви щодо надійності цієї конструкції, але тримається воно на диво добре. Міцною чоловічою рукою можна легко нести одинадцятикілограмовий монітор, тримаючи за ніжку, хоча IT спеціалістам і тендітним жінкам буде непросто його перенести.

Рамки навколо екрана середніх розмірів, поверхня глянцева, надзвичайно легко брудниться, але так само легко очищається. На чорному фоні добре видно своє відображення, але викривлене через гнутий дизайн. 

Інтерфейси, елементи керування

MSI MPG 491CQP має два HDMI 2.1, та один DisplayPort 1.4. Для підключення до ПК використовується роз’єм USB Type B. Універсальний USB Type C використовується як для заряджання ноутбука (потужність до 90 Вт), а також виводу відео.

Додатково є один USB Type A, 3.5 мм роз’єм для навушників/мікрофона. Вбудованих колонок немає, хоча більшість конкурентів мають акустику (деякі до 30 Вт). Джойстик і кнопки для керування можна й не використовувати, бо є підключення через USB та фірмова утиліта, хоча відносно деяких інших моделей MSI тут все працює швидко.

В попередніх оглядах згадували, що чимало моніторів цього виробника мають надто повільну роботу меню, тобто після кожного натиску джойстиком є незначна затримка. MSI MPG 491CQP такої проблеми немає, все працює начебто швидко, хоча повзунок зміни яскравості все ще досить повільний.

Дисплей MSI MPG 491CQP

Роздільна здатність 5120×1440 дозволяє працювати з двома вікнами одночасно, наче це повноцінні Quad HD монітори стоять поруч. Надзвичайно важливим є округлість 1800R, адже відстань від очей до всіх точок на моніторі приблизно однакова. Для ультра широких екранів це буквально обов’язково.

Яскравість 250 ніт, що начебто небагато, але з OLED матрицею вона відчувається не так, як на IPS. Не зважаючи на скромні цифри в таблиці характеристик, дисплей яскравий, кольори насичені, а з HDR тим більше. Виробник заявляє про яскравість 400 ніт для режиму HDR. 

Не менш важливо, що мінімальна яскравість досить низька. Це дозволяє комфортно працювати в темну пору доби, а бонусом економить електроенергію. 

Кути огляду розкішні, білий колір сліпуче білий, а чорний абсолютно чорний, як і має бути в OLED матриць. Текст плавний, щільності пікселів вистачає з головою для роботи з дрібним текстом (якщо не сидіти за 30 см від екрана), наприклад, для розробника програмного забезпечення. Підсвічування рівномірне, ніяких засвічувань, сірих зон, жодних битих пікселів не було виявлено. 

Максимальна частота 144 Гц, а також є можливість вибрати 120 Гц, 100 Гц, 60 Гц. Глибина кольору залежить від вибраного графічного прискорювача. Наприклад, з AMD Radeon RX 7900 XTX система показує 10 біт, а з Intel UHD 730 лише 8 біт.

Монітор підтримує консолі, але поки незрозуміло як будуть виглядати ігри в співвідношенні 32:9 з ігровими приставками, адже перевіряли монітор з комп’ютером і ноутбуком.

Тестування колориметром проводити кілька разів з готовими профілями, які пропонує MSI. Перевірили рівень охоплення кольорового простору sRGB, Adobe RGB, P3, NTSC в різних режимах:

Режим Office:

Режим sRGB:

Режим Adobe RGB:

Режим Display P3:

Програмне забезпечення

Як і всі інші моделі MSI з кабелем USB Type B, MSI MPG 491CQP підтримує керування з допомогою програми MSI Gaming Intelligence. Утиліта повторює класичну панель налаштувань і навіть більше. 

Тут користувач може вибирати готові профілі для відеоігор, роботи з офісними документами, фотографіями, іграми тощо. Також є економний режим і можливість налаштувати все під свої потреби.

Наприклад, можна змінити режим HDR, яскравість, контраст, різкість, колірну температуру. Для захисту OLED панелі є функція MSI OLED Care, яка обіцяє захистити дисплей від вигорання.

Для деяких відеоігор згодиться функція прицілу, таймер, режим Picture in Picture чи Picture by Picture. Такі режими дозволяють виводити зображення з кількох джерел. Наприклад, з ноутбука на одній половині, а з ПК на іншій, або ж в маленькому віконечку

Керувати всім цим можна одним комплектом клавіатура + миша, адже тут є KVM перемикач. Проблема лише в обмеженій кількості портів, тому USB Hub доведеться докупити. Найголовніше, що керується це все з комп’ютера, а не з допомогою навігаційного джойстика.

Енергоспоживання MSI MPG 491CQP

Як у всіх OLED моделей, енергоспоживання сильно залежить від обраної теми. На білому фоні з максимальним рівнем підсвічування MSI MPG 491CQP споживає 125 Вт. На чорному фоні це значення падає до 40 Вт. 

В динамічних іграх в середньому можна побачити 55-60 Вт. Режим економії енергії дозволяє знизити значення до 37-45 Вт. З мінімальним рівнем підсвічування на чорному фоні (робоче середовище розробника ПЗ) MSI MPG 491CQP споживає лише 30 Вт.

Теоретичне енергоспоживання героя огляду може перевищувати 200 Вт, якщо підключити ноутбук до роз’єму USB Type C для заряджання (потужність до 90 Вт). Для економії енергії достатньо використовувати чорні теми всюди, де лише можна.

Досвід використання

MSI MPG 491CQP приніс приємні враження за час використання. За ним зручно, працювати з багатьма вікнами, а грати в ігри тим більше (особливо від першої особи). Монітор майже не має недоліків і підходить для всього, хоча є кілька нюансів, пов’язаних з його співвідношенням сторін.

Не всі відеоігри (часто старі) працюють з таким форматом, а також не вийде поглянути фільми у повний екран, адже вони мають співвідношення 21:9, та найбільше проблем з відеохостингом YouTube. 

Наприклад, на YouHub хтось залив відео 21:9 в співвідношенні 16:9, тобто саме відео вже має рамки знизу/зверху. На MSI MPG 491CQP це виглядає погано –  наче 22 дюймовий дисплей по центру 49 дюймового:

Для розробників це гарний варіант, адже дозволяє розмістити величезну кількість стовпців коду, а також ідеально підходить для чорного фону. OLED екрани люблять майже всі програмісти, а тут маємо два 16:9 монітори «спарені» без рамок. Ось як виглядає Visual Studio Code на цьому моніторі: 

Як власник AMD Radeon RX 7900 XTX я навряд чи залишив би собі цей монітор, попри те, що він мені надзвичайно сподобався, буквально влюбив в себе. Крім вартості є ще одна перепона у вигляді високого енергоспоживання відеокарти. 

З деякими моніторами (з меншою роздільною здатністю) RX 7900 XTX бере 7-10 Вт в простої, а з цим 50 Вт, якщо частота не більше ніж 100 Гц, або 95 Вт при частоті 144 Гц. Завищена частота VRAM в простої поки залишається невирішеною проблемою. 

Власники відеокарт Nvidia RTX про це можуть не хвилюватися, але мені було неприємно, що ПК споживає не 90 Вт, а 140-180 Вт «просто так». Крім цього пам’ять відеокарти добряче нагрівається (в простої до 80-85 °C), що може вплинути на довговічність.

Вирішилася ця проблема зміною частоти оновлення на нестандартну. Такий баг тягнеться ще з AMD Radeon RX 5000 і виправляється досить просто. Достатньо в AMD Adrenaline задати нетипове значення для параметрів екрана. 

Вручну MSI MPG 491CQP дозволив встановити максимум 121 Гц з рідною роздільною здатністю. Енергоспоживання відеокарти в простої зменшилося в п’ять разів, хоча іноді частота VRAM піднімалася до 900 МГц на короткий час. 

Конкуренти та ціна MSI MPG 491CQP

Офіційна вартість MSI MPG 491CQP складає 51 400 гривень. «Сірі» лише трохи дешевші, різниця не більше 10%. Моделей зі співвідношенням сторін 32:9 мало, а OLED ще менше. Як виявилось, більшість конкурентів дорожчі за героя огляду, навіть, неофіційно ввезені. 

Samsung Odyssey OLED G9 G95SC 49 має вищу частоту оновлення 240 Гц, більше USB роз’ємів і вбудовані динаміки 2 х 5 Вт. Ціна 57 000 гривень.

Philips Evnia 49M2C8900 – розкішний QD-OLED 240 Гц монітор з щедрим набором інтерфейсів та неймовірно потужною акустикою аж на 30 Вт. Неофіційна вартість від 57 000 гривень.

Asus ROG Swift PG49WCD має схожі характеристики, за винятком більшої кількості USB портів. Начебто прямий конкурент героя огляду, але ціна 76 000 гривень.

Gigabyte Aorus CO49DQ оснащений вбудованими колонками на 10 Вт, але Power Delivery обмежується потужністю 18 Вт. Решта параметрів досить схожі, як і ціна 55 000 гривень. 

Disqus Comments Loading...