Рубрики Огляди

Огляд MSI Stealth 17 Studio A13VH: продуктивний ноутбук для ігор та роботи на RTX 4080

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Так склалось, що найпотужніші ноутбуки позиціюють себе як ігрові рішення, мають чималу товщину та агресивний геймерський дизайн, але MSI Stealth 17 Studio A13VH зовсім не такий. Це високопродуктивна машина, яка зовні більше схожа на офісний агрегат, хоча всередині має топовий процесор та ігрову відеокарту. Протестуємо цей універсальний лептоп в робочих сценаріях, іграх, перевіримо якість екрана, виміряємо автономність та пошукаємо недоліки.

Технічні характеристики MSI Stealth 17 Studio A13VH

Майже топове начиння в парі з алюмінієвим корпусом, великою батареєю і строгим дизайном робить MSI Stealth 17 Studio A13VH типовим представником високого класу. Начебто збалансований і продуктивний ноутбук «на папері», але найцікавіше перевірити його в реальних умовах використання, про що піде мова нижче.

Технічні характеристики MSI Stealth 17 Studio A13VH
Екран 17,3″ 2560х1440 IPS 240 Гц
Процесор Intel Core i9-13900H
Оперативна пам’ять 32 ГБ DDR5 5200 МГц
Накопичувач 1 ТБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта NVIDIA RTX 4080 105 Вт
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси HDMI, 2х USB A, 2x USB C, 3.5 mm, LAN, SD
Блок живлення 240 Вт
Акумулятор 99 Вт*год
Вага 2,8 кг
Розміри 398x284x21 мм

Комплектація MSI Stealth 17 Studio A13VH

Ноутбук запаковано у дві коробки, ручки для перенесення немає, а згодилася б. Комплектація мінімальна: ноутбук, блок живлення, паперова документація, недорогий чохол, ганчірка для протирання, додаткових аксесуарів немає.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Мережевий адаптер потужністю 240 Вт має пропрієтарний роз’єм, досить масивний, але невеликої товщини. За потреби ноутбук можна зарядити з допомогою Type C зарядки.

Зовнішній вигляд, інтерфейси MSI Stealth 17 Studio A13VH

Дизайнери MSI Stealth 17 Studio A13VH добре попрацювали, лептоп вийшов акуратним і стильним. Він міг би виглядати ще краще, якби не наклейки нижче клавіатури, які виробники ставлять ще з початку 2000-х. Корпус виготовлений з алюмінію, досить міцно зібраний, зазорів немає, як і претензій до якості виконання самого пристрою.

Кришка відкривається легко, механізм завіс працює плавно, нічого не скрипить. Товщина MSI Stealth 17 Studio A13VH невелика, враховуючи чималу діагональ він виглядає досить тонким. Після пластмасового MSI Crosshair цей Stealth відчувається значно дорожчим. Поверхня лептопа матова, легко збирає відбитки пальців і брудниться.

Набір безпровідних інтерфейсів хороший: Bluetooth версії 5.3 і модуль Wi-Fi 6E. Ноутбук добре ловить сигнал від дешевого 5 ГГц роутера, навіть, через дві стіни швидкість все ще непогана.

Виробник додав 2 USB Type C, один з яких Thunderbolt 4, SD-кардридер, RJ-45, два USB Type A, HDMI 2.1 і 3.5 mm jack. Для живлення використовується пропрієтарний роз’єм або Type C з підтримкою Power Delivery.

Клавіатура, тачпад

Клавіатура MSI Stealth 17 Studio стримана і нічим особливим не виділяється. Цифровий блок присутній, клавіші невеликого розміру. На NUM PAD частково вилазять стрілки, та це не проблема. Головне, що виробник не спарював їх.

Ергономіка клавіатури справді непогана, працювати за нею приємно. Воно й не дивно, адже габарити ноутбука не змушували інженерів викручуватись та йти на якісь жертви. Також присутнє підсвічування (індивідуальне для кожної кнопки), яке налаштовується в фірмовому софті MSI або з допомогою гарячих клавіш.

Тачпад в міру великий, чутливість хороша, нарікань на його роботу немає. Можна відзначити відносно тугий механізм натискання, хоча це справа звички. Жести працюють добре, просідань частоти кадрів під час згортання вікон немає, на відміну від деяких інших ігрових ноутбуків, які були недавно на огляді в ITC. Біля тачпаду (трохи правіше) розміщений сканер відбитків пальців.

Дисплей, камера, звук MSI Stealth 17 Studio A13VH

17-дюймовий екран має матове покриття, добре себе поводить на сонці, хоча запас яскравості не вражає. Роздільної здатності з головою вистачає для такої діагоналі. Щільність пікселів висока, в деяких програмах можуть бути проблеми з масштабуванням (наприклад MSI Afterburner), але більшість програмного забезпечення адаптується до такого високого PPI та підтримує масштабування Windows 11.

Частота оновлення 240 Гц сподобається не лише геймерам, а й всім любителям плавних анімацій в інтерфейсі, наприклад, під час прокручування списків. В налаштуваннях можна вибрати режим 60 або 240 Гц, інших опцій немає. Зауважимо, що від акумулятора плавність системи значно знижується і не всюди можна побачити омріяні 240 FPS.

В іграх, звісно, побачити такі високі значення можна лише з використанням блока живлення, й то не у всіх проєктах. У вимогливих іграх стане в пригоді DLSS3 Frame Generation, про який мова піде трохи нижче. В будь-якому випадку, для забавок екран добре підходить. Перш за все його діагональ дає непогане занурення в гру – поставивши ноутбук перед собою за 40-50 см, екран покриває значну частину поля зору.

Носити MSI Stealth 17 Studio A13VH зовсім незручно, але встановивши його на робоче місце, відчуваються всі переваги такої діагоналі. Це стосується не лише конкретної моделі, а будь-яких 17-дюймових ноутбуків.

Провели вимірювання з допомогою професійного колориметра Datacolor SpyderX Elite й отримали хороші результати. Дисплей дещо не дотягує до ідеальних значень, та показники все ще на гідному рівні. Фотографів та 3D-модельєрів такий екран точно влаштує, а геймерів тим більше.

Камера має роздільну здатність Full HD, якість середня, для конференцій цілком згодиться. В ідеальних умовах (денне освітлення) немає нарікань на якість картинки. Приємний «сюрприз», особливо після того, що бачили у флагмані MSI TITAN – там встановлена жахлива 720p камера. Вебку можна використовувати для розблокування, як і сканер відбитків пальців.

MSI Stealth 17 Studio A13VH оснастили акустикою Dynaudio, яка складається з шести динаміків. Звук приємний, об’ємний, чистий. Потрібно бути меломаном, щоб оцінити (а можливо розкритикувати) його повною мірою, та для звичайного споживача він справді хороший, жалітись немає на що.

Робоча продуктивність MSI Stealth 17 Studio A13VH

Начинка ноутбука дозволяє йому змагатись з сучасними десктопними комп’ютерами: Intel Core i9-13900H, 32 ГБ швидкісної (за мірками ноутбуків) 5200 МГц DDR5 пам’яті, накопичувач NVMe PCI-E 4.0 та відеокарта NVIDIA RTX 4080 Laptop 12 ГБ 105 Вт. Такий лептоп може все, буквально – він підходить для обробки 3D графіки, рендеру відео, роботи з нейронними мережами, важкими математичними обчисленнями тощо.

В браузері ноутбук неймовірно швидкий і мало втрачає в автономному режимі. Від акумулятора результати все ще дуже високі, моментами кращі, як в хороших десктопних систем.

Процесор Intel Core i9-13900H демонструє результати близькі до Intel Core i7-13700HX, який недавно тестували в іншому ігровому ноутбуці, але є одна важлива відмінність. Від акумулятора MSI Stealth 17 Studio A13VH втрачає значно менше. В Predator Helios 16 падіння продуктивності складало до 50%, а тут лише 25-30%.

Окремої уваги заслуговує відеокарта RTX 4080 Laptop. Звісно, вона програє десктопному брату, адже має значно менший TDP і 12 ГБ відеопам’яті, та це не заважає їй обходити RTX 3080 і RX 7900 XTX в Blender Benchmark. Порівняно з RTX 4080 в ASUS ROG SCAR 16, в MSI Stealth вона дещо слабша при роботі від мережі, але краще себе показує від акумулятора.

Інтегрована відеокарта Intel також непогана. Її достатньо для обробки фото, вона допомагає з кодуванням відео при перегляді на YouTube і буде економити заряд батареї в легких завданнях. Серед iGPU вона справді продуктивна, хоча власники «Стелсу» не звертатимуть на неї увагу.

Вбудований накопичувач від Samsung показує хорошу швидкість читання/запису при наповненості 90%. Типовий SSD NVMe PCI-E 4.0 високого класу, який майже не втрачає швидкісних показників. Оперативна пам’ять також демонструє добрі результати з досить низькими (як для лептопа) затримками.

Ігрова продуктивність MSI Stealth 17 Studio A13VH

Хоч в назві ноутбука фігурує «Студіо», та було б неправильно проігнорувати відеоігри з таким начинням. Це такий собі універсальний комбайн, який замінює потужний комп’ютер для роботи та ігрову консоль.

Начинка достатньо сильна, щоб бавитись у вимогливі відеоігри, навіть, з трасуванням променів. Особливо згодиться технологія DLSS 3 Frame Generation в однокористувацьких проєктах, а кіберспортивні забавки й так під силу Intel Core i9-13900H + RTX 4080. Генерація кадрів неабияк допомагає у вимогливих проєктах і дозволяє отримати додаткові 30-40 FPS.

Тестування проводилось в роздільній здатності Quad HD, в деяких іграх вмикали DLSS Quality або FSR Quality, але не нижчі профілі. Налаштування графіки максимальні, за винятком APEX Legends, де використали «професійні» параметри.

Кіберспортивні ігри, як APEX Legends можна з комфортом грати без підключення до розетки, а забавка Diablo IV від акумулятора працювала нестабільно, тому не виводили показники FPS в діаграми. Саме в цій грі FPS міг просідати до 10-15, що є аномальним, ймовірно, це проблема програмного характеру. Від блока живлення будь-які ігри під силу цьому ноутбуку, хоча рівень шуму не дозволить комфортно слухати кроки противників в онлайн шутерах.

Приємним подарунком для геймерів стане 1 місяць передплати XBOX Game Pass. Навряд чи це вплинуло на вартість ноутбука, чого не сказати про ліцензійну OS Windows 11, яка вже встановлена.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Ноутбук досить шумний, як для свого класу – тонкий корпус і елегантний дизайн дає про себе знати. Показники шуму знаходяться в межах 50-52 дБ над клавіатурою і 45 дБ за пів метра від пристрою. Це не є критичне значення, але на ринку можна знайти чимало тихіших моделей з кращою системою охолодження.

Також неприємно бачити активність вентиляторів під час простою. Під час перегляду відео, роботи з документами чи перегляду картинки на робочому столі вентилятори працюють, що розчаровує. MSI Bravo під час відеоігор тихіший за MSI Stealth під час перегляду відео.

Ще одним цікавим моментом став стрес-тест AIDA 64. При активації стрес-тесту на всі компоненти  програма вилітає. Процесор миттєво прогрівається до 90+ градусів, а корпус над клавіатурою до 35-44, радіатори до 51-53 градусів.

Без дискретної GPU ноутбук споживав в стрес-тесті майже 120 Вт електроенергії. Коли рівень акумулятора менше ніж 80% адаптер показував споживання 110 Вт, а після поповнення батареї на 80% лише 33 Вт. Процес заряджання досить довгий, для цього потрібно майже 3 години, що повільно на фоні конкурентів.

Ціни та конкуренти

MSI Stealth 17 Studio A13VH продається за ціною від 153 999 грн в офіційних магазинах-партнерах MSI. Звісно, в такій ціновій категорії знайдеться чимало конкурентів, про яких піде мова.

Унікальний Asus ROG Zephyrus Duo 16 2023 GX650PZ з двома екранами добре підійде для роботи, особливо творчим спеціальностям. Цікавий і сильний конкурент з схожим начинням, але сам лептоп дорожчий – офіційна ціна від 165 999 грн.

Внутрішній конкурент MSI Raider GE78HX 13VH пропонує дещо сильніший процесор, дещо більшу масу та екран 16:10. Ціна не «сірого» ноутбука від 165 999 грн.

Пластмасовий аналог Dream Machines RX4080-17 GM7PX8N має схожі характеристики, як в героя огляду, але коштує значно дешевше. Ціна від 135 999 грн.

Потужна ігрова машина Acer Predator Helios 16 PH16-71 з дещо дешевшим корпусом, але кращим охолодженням. Компромісний варіант для тих, кого більшою мірою цікавлять відеоігри. Ціна від 154 999 грн.

Disqus Comments Loading...