Рубрики Огляди

Огляд ноутбука Acer Aspire 3 A314-23P. Компактна, холодна та доступна новинка з AMD Ryzen 3 7320U

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

На огляд до ITC потрапила модель Acer із нової серії ноутбуків із доступним процесором AMD останнього покоління. Їй точно буде чим здивувати не лише у робочих завданнях, а й у невибагливих відеоіграх. Перевіримо можливості Acer Aspire 3 A314-23P у типових сценаріях, вимірюємо рівень шуму, нагріву, визначимо сильні та слабкі сторони моделі.

Технічні характеристики Acer Aspire 3 A314-23P

В серці ноутбука сучасний 4 ядерний CPU з підтримкою гіпертредингу. Приємним є чималий розмір (як для бюджетного лептопа) накопичувача і швидка ОЗП LPDDR5 з частотою 5500 МГц.

Технічні характеристики Acer Aspire 3 A314-23P

Екран 14″ FHD IPS
Процесор AMD Ryzen 3 7320U
Оперативна пам’ять LPDDR5 16 ГБ 5500 МГц
Накопичувач 512 ГБ (NVMe SSD)
Відеокарта AMD Radeon Graphics 610M
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси HDMI, 2хUSB A, 1xUSB C, 3.5 mm
Блок живлення 45 Вт
Акумулятор 40 Вт*год

 

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Комплектація Acer Aspire 3 A314-23P

Ноутбук поставляється в мінімалістичному OEM пакуванні. Простенька коробочка, в якій розмістився ноутбук, документація і зарядний пристрій. Сам лептоп додатково запакований в м’який конверт-чохол білого кольору.

Блок живлення має відносно мініатюрні розміри. Потужність до 45 Вт, заряджається ноутбук досить швидко (про це детальніше в кінці огляду). Роз’єм пропрієтарний, що може розчарувати фанатичних власників Type-C кабелів.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Ноутбук виглядає симпатично. На кришці нанесений логотип компанії та серії. Жодних наклейок нижче клавіатури немає, що хоч якось додає солідності продукту. Зовнішній вигляд нагадує класичні MacBook минулих років. Важить Acer Aspire 3 A314-23P 1.4 кг, що цілком нормально для його габаритів.

Якщо схожість з Apple в чомусь є, то точно не в механізмі відкриття. Завіси тугі, ноутбук доводиться притримувати однією рукою, а іншою відкривати. Поруч розміщена система охолодження. Радіатор в міру великий, як для такого економного лептопа.

На нижній панелі можна розгледіти систему охолодження детальніше. Помітні мідні теплові трубки та масивний вентилятор, який майже ніколи не вмикається під час легких завдань.

На боковій панелі розміщений роз’єм USB Type A, 3.5mm jack, світлодіодні індикатори та Kensington Lock. З протилежної сторони встановлений роз’єм живлення, USB Type C, USB Type A і HDMI. Всі USB швидкі, версії 3.2 Gen 1 і Gen 2. Безпровідні інтерфейси також не підводять. Bluetooth 5.1 і Wi-Fi 6 стали звичним набором для будь-яких ноутбуків, навіть, бюджетних.

Дисплей, камера, звук Acer Aspire 3 A314-23P

Діагональ 14 дюймів — золота середина для компактних ноутбуків, а роздільної здатності Full HD достатньо для таких розмірів. Acer Aspire 3 A314-23P оснащений простенькою IPS-матрицею, яка не влаштує хіба що фотографів.

Запас яскравості невеликий, але матове покриття рятує ситуацію. Мінімальне підсвічування комфортне для роботи в темну пору доби (чого не сказати про топові OLED ноутбуки).

Під прямим сонячним світлом ним все ще можна користуватись. Під кутами зображення стає трохи тьмянішим, але викривлення кольорів мінімальні. Як і у всіх недорогих IPS, присутні легкі засвіти по краях. Помітно їх на чорному фоні в темну пору доби. Нижче фото з максимальною і мінімальною яскравістю дисплея в сонячний день.

Виробник заявляє про 45% NTSC. Для впевненості перевірили екран з допомогою колориметра і результати підтвердились. Охоплення з «коробки» досить слабке, але після калібрування зображення стало приємнішим.

Показники лише дещо кращі, як в Thomson Neo 14 з TN HD+ екраном, але тут значно вища роздільна здатність і хороші кути огляду. Не зважаючи на невтішні результати тестів колориметром, екран не можна назвати поганим. Зауважимо, що це один із найкращих представників лінійки. Виробник пропонує й значно простіші версії з роздільною здатністю HD+ і TFT матрицями.

Вебка простенька, 720p, для базових потреб. Топові ноутбуки варто критикувати за таке, але Acer Aspire 3 A314-23P відносно дешева модель, не дивно, що й камера відповідного рівня.

Знизу розміщені два динаміки, яких достатньо для перегляду фільмів, прослуховування музики тощо. Топової якості звучання від них марно очікувати. Це простенька аудіосистема для невимогливих користувачів, а музиканти краще хай дивляться на значно дорожчі ноутбуки. Вбудований мікрофон має систему шумозаглушення.

Клавіатура, тачпад

Відразу впадає в очі гравіювання. На клавіатурі не нанесені українські літери тому, що це тестовий зразок (ноутбук от-от поступить в продаж). Сама ергономіка і якість нічим не дивує. Звичайна клавіатура звичайного ноутбука.

Цифровий блок відсутній, що дозволило з комфортом розмістити всі клавіші без тисняви. Лівий Shift довгий, Enter обрізаний, а стрілки «вверх-вниз» спарені. До цієї клавіатури легко звикнути та працювати за нею досить комфортно.

З тачпадом не все однозначно. Він невеликого розміру і чутливість посередня. Під час користування бували пропуски тапів, але недостатньо часто, щоб робити з цього паніку. Для відеоігор однозначно доведеться підключати мишу.

Робоча продуктивність Acer Aspire 3 A314-23P

Ноутбук працює на свіжому процесорі 2023 року випуску. З великою цікавістю перевірили можливості бюджетного представника нової серії ноутбучних CPU від AMD.

AIDA 64 Memory

Пам’ять працює у двоканальному режимі. Пропускна здатність наче непогана, але затримки високі.

Corona 1.3

Раптом комусь потрібно буде відрендерити щось в дорозі. Такого ноутбука все ще достатньо для не надто важких сцен.

Акумулятор:

Блок живлення:

CPU-Z

Тут отримуємо досить помітну різницю між автономним і стаціонарним режимами.

Акумулятор:

Блок живлення:

Crystal Disk Mark

Хоч SSD великого об’єму, та показники швидкості не вражають. Тестування проводилось на диску з невеликим рівнем наповненості. Втім, цього більш ніж достатньо. Система завантажується швидко, як і більшість програм.

Geekbench 6

Без блока живлення ноутбук працює значно повільніше. Це відчувається неозброєним оком без будь-яких бенчмарків, наприклад, під час вебсерфінгу. Воно не дивно, адже Single Core продуктивність сильно просідає. Схожі пропорції зберігаються в інших бенчмарках.

Акумулятор:

Блок живлення:

Geekbench Open CL

Вбудована відеокарта Radeon 610M мало залежить від режиму живлення. Різниця між акумулятором і БЖ мінімальна. Її продуктивність знаходиться на рівні Radeon Vega 3.

Акумулятор:

Блок живлення:

Geekbench Vulkan

Акумулятор:

Блок живлення:

Speedometer 2.0

В браузері ноутбук працює чудово, але від акумулятора швидкість помітно падає. В деяких бенчмарках різниця майже двократна. На око це також відчувається. 100 балів за Speedometer 2.0 і WebXPRT 4 у 2023 році зовсім небагато. Втім, після моделей з Intel Celeron N4020 цей лептоп доволі швидкий.

Акумулятор:

Блок живлення:

Google Octane 2.0

Акумулятор:

Блок живлення:

WebXPRT 4

Акумулятор:

Блок живлення:

YouTube 4K

Відео отримало кілька пропусків кадрів в перші секунди буферизації. 2160p відтворюється плавно. Не дивно, що Ryzen 3 7320U впорався з таким завданням.

Швидкість Wi-Fi

За 1 метр від роутера ноутбук отримує далеко не топові результати. Дорожчі ноутбуки видають 90-98 Мбіт/с. Тут отримуємо лише 75 Мбіт/с.

Порівняння втрат продуктивності від акумулятора в синтетичних бенчмарках:

Ігрова продуктивність

Acer Aspire 3 A314-23P зовсім не натякає на ігровий характер, але кілька невимогливих забавок все ж вирішили перевірити. Навіть дуже серйозний власник ноутбука скоріш за все щось захоче пограти у вільний час.

Civilization 6

Деталізована і продумана покрокова стратегія Civilization 6 не вимагає високого FPS для комфортної гри. Грати можна і в автономному режимі.

Акумулятор:

Блок живлення:

DOTA 2

Ця гра жанру MOBA має не дуже низькі вимоги до процесора, в деяких моментах впирались саме в нього. Зіграти можна з 40-50 FPS, в залежності від сцени. Під час активних боїв плавність падала, але грати можна. Зверніть увагу на неймовірно низькі температури чіпа та вимкнені вентилятори. Від батареї частота кадрів лише трохи нижча.

Акумулятор:

Блок живлення:

Portal 2

Цю головоломку комфортно грати з високими налаштуваннями графіки в будь-якому режимі. Падіння FPS не відчувається зовсім, геймплей плавний, а картинка при цьому чудова.

Акумулятор:

Блок живлення:

Valorant

Правильна версія «контри» без чітерів працює дуже добре. Біля 100 FPS від акумулятора та блока живлення – відмінний результат.

Акумулятор:

Блок живлення:

Підсумуємо ігрову продуктивність у вигляді діаграми. Як видно, втрати справді мінімальні. Дивно, що синтетичні бенчмарки так сильно просаджували продуктивність від батареї, а в іграх бачимо значно меншу різницю або її відсутність.

Автономність, охолодження, нагрів Acer Aspire 3 A314-23P

Під час відеоігор вентилятори залишались вимкненими, а температури дуже низькими. Абсолютно безшумний ноутбук майже у всіх сценаріях використання. Лише важкі синтетичні стрес-тести змусили вентилятори заворушитись. За 10 хвилин стрес-тесту AIDA 64 температура процесора так і не сягнула відмітки 60 градусів.

Рівень шуму AIDA Stress Test (над клавіатурою):

Рівень шуму AIDA Stress Test (50 см від ноутбука):

Рівень на робочому столі (ноутбук безшумний):

Корпус ноутбука майже не нагрівається. Під час найважчих (нереалістичних) сценаріїв він не здатен нагрітись до 40 градусів. За типових умов він значно холодніший.

Температура корпуса та радіатора AIDA Stress Test:

Заряджається Acer Aspire 3 A314-23P досить швидко. Коли батарея майже «пуста», блок живлення споживає більше ніж 40 Вт.

Енергоспоживання під час заряджання:

Коли акумулятор трохи поповниться, потужність падає до 25-30 Вт.

Енергоспоживання під час заряджання (>50% батареї):

Енергоспоживання AIDA Stress Test:

Швидкість заряджання ноутбука:

Автономність

Автономність Acer Aspire 3 A314-23P наче непогана як для свого класу, але не вражає. За максимально економних (мінімальне підсвічування, режим економії енергії, без звуку) сценаріїв цілком реально досягнути показника 12 годин.

З максимальним рівнем яскравості в сценарії «офісна робота» ноутбук працює до 7 годин. Переглядати 1440p відео на YouTube можна майже 4 години. Така роздільна здатність в YT змушує напружуватись вбудовану відеокарту та трохи навантажує процесор. Орієнтовно схожу автономність можна очікувати в невимогливих відеоіграх.

Програмне забезпечення

Для багатьох ноутбуків Acer вбудоване програмне забезпечення від партнерів компанії стало традицією. Встановлений сторонній антивірус блокував оновлення BIOS (тут він оновлюється прямо з системи звичайним *exe інсталятором). А ще він пожирає багато оперативної пам’яті та блокує роботу вбудованого антивірусу Microsoft.

Крім цього користувач знайде чимало посилань на сайти-партнери, платформу для кіберпортсменів Planet 9, браузерні відеоігри тощо. Неприємно бачити, що світовий виробник ноутбуків йде на такі кроки. Єдина корисна утиліта серед встановленого софту це Acer Care Center.

Також нікуди не подівся баг, який був присутній і на Acer Swift Edge. Його суть полягає в тому, що іконка сайту для бронювання номерів в готелях замінює іконку провідника Windows. Це добре видно в диспетчері завдань. Ймовірно, дана проблема стосується більшою мірою операційної системи, а не виробника.

Конкуренти Acer Aspire 3 A314-23P

На момент виходу огляду Acer Aspire A314-23P лише очікується в Україні, але доступна його більша 15-дюймова версія. Модель Acer Aspire 3 A314-23P має ідентичне начиння, ціну, але екран 15.6 дюймів. Ціни починаються від 18 000 грн за модифікацію 8/512 ГБ. Вартість справді дуже приваблива і конкурентам непросто боротися з новинкою.

15.6 дюймова модель Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 має менший SSD на 256 ГБ, а решта параметрів майже повністю повторюють Acer Aspire 3 A315-24P. Ціни стартують від 14 500 грн.

А якщо принципово важливо отримати 13-14 дюймів екран? Що ринок пропонує в цьому сегменті?

Asus X415FA з 14 дюймовим екраном і Intel Core i3-10110U має значно скромніші характеристики. ОЗП лише 4 ГБ, а вбудований накопичувач 256 ГБ. Ціни від 13 800 грн.

Acer Swift 1 SF114-34 також має 14″ FHD дисплей, але побудований на базі менш Intel Pentium N6000. Версія 8/256 ГБ стартує від 18 500 грн.

Lenovo V14 G2 ITL з Intel Core i3-1115G4 виглядає гідним суперником Acer Aspire A314-23P. Мінусом є матриця TN+film, а в Acer (нехай і дешева) IPS. Ціни від 17 300 грн за версію 8/256 ГБ.

Disqus Comments Loading...