Рубрики Огляди

Огляд ноутбука Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) – легкий ультрабук з 4K OLED екраном

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні на огляді модель з неперевершеним Ultra HD OLED екраном. Фотографи та контент-мейкери мріють про такі ноутбуки, та не все так гладко. Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) справді вийшов дуже цікавим, але є кілька нюансів, про які розповімо у детальному огляді.

Технічні характеристики Acer Swift Edge 16 (SFA16-41)

Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) – сучасний і потужний ноутбук середньо-високого класу. 8-ядерний процесор і гарна підсистема пам’яті доповнюється дорогим 4K екраном. На «папері» все виглядає привабливо.

Головні характеристики Acer Swift Edge 16 (SFA16-41)

Екран 16″ 4K OLED 60 Гц
Процесор AMD Ryzen 7 6800U
Оперативна пам’ять LPDDR5 16 ГБ 6400 МГц
Накопичувач 1 ТБ (NVMe SSD)
Відеокарта AMD Radeon Graphics 680M
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси HDMI, 2 х Type-A, 2 х Type-C, 3.5 mm
Блок живлення 65 Вт
Акумулятор 54 Вт*год

Комплектація Acer Swift Edge 16 (SFA16-41)

Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) має базову комплектацію, яка включає ноутбук, зарядний пристрій і паперову документацію. Все скромно запаковано у мінімалістичну картонну коробку без кольорових малюнків.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Блок живлення Type C. Потужність до 65 Вт, підходить для будь-яких девайсів з Type C роз’ємом. Ноутбук від нього заряджається в міру швидко (орієнтовно 90 хв). Кабель від БЖ від’єднати не можна, але той достатньо компактний, щоб поміститись в кишеню. Звісно, можна поповнювати батарею з допомогою павербанку (Power Delivery).

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Корпус зі сплаву магнію, не надто маркий. Конструкція тендітна, але нічого не прогинається, все зібрано щільно. Тонкий (14 мм) і легкий (1.17 кг), його приємно тримати в руках. Це один із найлегших 16-и дюймових ноутбуків сучасності. Великий екран і мізерна вага роблять його справді цікавим девайсом у своїй категорії.

Кришка відкривається напрочуд легко. Механізм шарнірів працює відмінно, як в Apple MacBook. Acer не розчаровують останнім часом. Ігровий Predator та тонкий Swift Edge в цьому плані гарно себе показали.

Набір портів стандартний: зліва роз’єми HDMI, USB Type A і два Type C 4, а з правого боку 3.5 mm і ще один USB Type A. Поруч розмістились світлодіодні індикатори та Noble Lock TZ08T. Позаду тоненький радіатор системи охолодження.

Дисплей, вебкамера, звук

Екран – найсильніша сторона Acer Swift Edge 16 (SFA16-41). Розкішна OLED матриця з роздільною здатністю 3840×2400 пікселів. Частота оновлення 60 ГЦ, а яскравість 400 кд/м2. Контрастність дуже висока, як у всіх OLED дисплеїв. Чорний колір насичений і змусить задуматись над тим, щоб виставити темну тему у всіх програмах та системі.

Покриття глянцеве і чудово відбиває світло. Доводиться виставляти високий рівень яскравості під прямими сонячними променями. Мінімальний рівень підсвічування достатньо комфортний для використання ноутбука в нічну пору.

Щільність пікселів дивовижна – навіть крихітні шрифти виглядають абсолютно гладкими та плавними. Неозброєне людське око не здатне побачити пікселі в текстових документах з будь-якої відстані на цьому екрані. Дисплей прекрасно підходить для дизайнерів і фотографів. Дивитись на нього одне задоволення.

Чого не можна сказати про масштабування програм. Система Windows автоматично запропонувала 250% масштаб, але він працює не всюди. Деякий софт залишається у маленькому віконечку, а шрифти наскільки малі, що їх ледве може прочитати людина зі 100% зором. Це буде неодноразово дражнити потенційного власника.

Перевірили точність колірної палітри з використанням професійного колориметра. Дисплей Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) є одним із найкращих на ринку сучасних ноутбуків: 100% sRGB, 95% NTSC, 97% AdobeRGB, 97% P3.

Звук DTS, досить приємний, але щоб оцінити цілком потрібно бути музикантом. Об’єму і потужності не вистачає для заміни акустичної системи, але звучання справді хороше.

Вебкамера Full HD, як у типового ігрового ноутбука. За денного освітлення якість зображення досить непогана.

Клавіатура і тачпад Acer Swift Edge 16 (SFA16-41)

Клавіатура низька, тиха, приємна на дотик, без цифрового блоку. Стрілки «вгору-вниз» спарені між собою. Лівий Shift повноцінного розміру. Присутнє підсвічування клавіатури, яке має два рівні інтенсивності.

Тачпад в міру великий, чутливий, але має дивну поведінку. Іноді подвійні тапи не спрацьовують з першого разу. Детальніше про цей нюанс в окремому розділі нижче.

Робоча продуктивність

16-и поточний процесор Ryzen 7 6800U зі швидкісною пам’яттю не повинен розчарувати користувачів в робочих завданнях. Він справді непоганий, але втрачає багато потужності в економному режимі.

Crystal Disk Mark

Вбудований накопичувач показує понад 3000 МБ/с. Такий швидкий SSD добре доповнить систему пам’яті.

Geekbench 5

Від акумулятора втрачається багато продуктивності. В режимі економії енергії сильно страждає одноядерна потужність. Це відчувається відразу – усі дії в браузері та системі виконуються з більшою затримкою.

Cinebench R23

Процесор трохи тротлив під час тестування у Cinebench R23. Частоти знижувались, але втрата продуктивності менша, як у CPU Intel H-серії. Все ж, залізо у цьому лептопі вийшло в міру холодним.

CPU-Z

В браузері ноутбук працює відмінно, якщо підключений до мережі. Незрозуміло чому, але Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) надто сильно обмежує однопотокову продуктивність в економному режимі. А це своєю чергою найбільшою мірою гальмує його у браузері та інших типових сценаріях. Результати на рівні мобільних Intel Core i5 11 Gen, іноді слабше.

Speedometer 2.0

Google Octane 2.0

WebXPRT 4

Відеокарта досить продуктивна і показує кращі результати, як Intel Iris XE.

Geekbench Open CL

Geekbench Vulkan

Blender Benchmark

А для рендеру графіки Radeon підходить значно гірше. Процесор AMD Ryzen 7 6800U показав лише трішки гірший результат у Blender, що дивина для ноутбуків. Деякі ігрові моделі показують 20-и кратну різницю між CPU і GPU.

DaVinci Resolve

Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) підходить для творців медіаконтенту. Лептоп обробив 4К відео довжиною 8 хв за 5 хв. Бітрейд досить високий – 60 Мбіт/с, під час рендеру було виставлено профіль Quality.

Вбудоване ПЗ і «плавність»

Окремо варто зауважити «желейність» системи. Потужне залізо ще не означає плавну і швидку роботу. В деяких моментах ноутбук працює з помітними затримками. Наприклад, іноді не спрацьовує тап по тачпаду (механічна клавіша реагує добре). З цим часто можна зіткнутись при подвійному клацанні ярликів на робочому столі чи тек у провіднику.

Баг інтерфейсу (неправильна іконка)

Скролінг також залишає бажати кращого. На ігрових ноутбуках можна побачити рідкісні просадки FPS в анімаціях системи – вина ПЗ, але тут дещо інше. Елементарний скролінг в диспетчері завдань працює з FPS 10-15 (за відчуттями). Така поведінка неабияк псує враження від використання елітного ноутбука.

Баг інтерфейсу (маленька іконка)

В деяких моментах дешеві лептопи з категорії «до 20 000 грн» показують себе не гірше. Звісно, синтетична потужність в робочих програмах в Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) значно краща, але загальна швидкодія системи не відповідає статусу ноутбука.

Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) прямо з коробки має чимало стороннього програмного забезпечення і реклами. Схожа політика уже не є дивиною у світі смартфонів: навіть дорогі флагмани з OS Android показують тони реклами та проплачених програм своїм власникам. Але бачити схоже в ноутбуці на Windows за 70 000 грн – як мінімум дивно.

Антивірус Avast, посилання на сервіс бронювання житла і браузерні ігри. Також користувачу пропонують ігрову платформу Planet9. Найменше претензій до утиліти Acer Care Center.

Ігрова продуктивність Acer Swift Edge 16 (SFA16-41)

Цей ноутбук зовсім не для ігор. Інтегрована відеокарта та 4K екран – це несумісні речі. Та Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) в деяких сценаріях показав гідні результати.

Call of Duty: Warzone 2

Вимоглива гра 2022 року випуску навряд чи буде задоволена інтегрованою відеокартою Radeon 680M на 4K екрані. Виставили кіберспортивні налаштування графіки: текстури високі, фільтрація текстур висока, решта параметрів мінімальні. FSR в режимі продуктивності. Частота кадрів надто низька для комфортної гри.

Опустившись до 1920x1200p стає краще, але цілитись і стріляти все ще важко. Виставивши FSR на середнє значення отримуємо 30-40 FPS з неприємними фрізами. В автономному режимі падіння FPS майже не відчувається.

PUBG

PUBG має нижчі вимоги. Цілком реально зіграти в роздільній здатності 1200p. Налаштування графіки кіберспортивні.

Виставляти 4K немає сенсу – продуктивність надто сильно падає. До того ж у цій забавці немає AMD FSR. Від акумулятора частота кадрів майже така ж сама.

DOTA2

Популярна RPG з мультиплікаційною графікою під силу цьому ноутбуку. Навіть в рідній роздільній здатності отримуємо непогану плавність. Можна впевнено виставляти масштабування FSR на 40%. Побачити погіршення якості зображення неможливо на такій діагоналі.

Від акумулятора гра DOTA2 працює так само, як від мережі. Частота кадрів не просідає. Ігри такого формату цілком під силу Radeon 680M. З 1920х1200p не виникає жодних питань – грати можна в сотні ігор зі схожими вимогами.

Автономність

Ноутбук з таким екраном і вагою дещо більше кілограма навряд чи зможе потішити гарною автономністю. Під час серфінгу в браузері з режимом максимальної економії енергії вдалось отримати наступні результати:

1 година серфінгу в браузері -14%:

Ріст навантаження і висока яскравість екрана змушує заряд батареї танути на очах. Відеоігри садять батарею дуже швидко.

10 хвилин гри -11%:

Акумулятора 54 Вт*год виявляється мало для Acer Swift SFA16-41. З 4K OLED екраном і процесором Ryzen 7 6800U не завадить краща батарея. Цікаво те, що ультра бюджетний Prologix M15-710 з акумулятором 37 Вт*год демонструє майже у 2 рази кращу автономність і ціною швидкодії витримує 14-16 годин економного серфінгу в Інтернеті.

Система охолодження

Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) має відносно енергоефективний процесор (порівняно з Intel H серією). Система охолодження легко справляється зі своєю роботою. Шум вентиляторів присутній, але в межах норми. Після неймовірно шумного Acer Predator Triton 300 він здається тихим. Під час серфінгу в мережі ноутбук більшість часу залишається цілком безшумним.

Стрес-тест прогрів процесор до 95-100 градусів, після чого той скидав частоти. Передня частина корпусу нагрівається слабо. Вдалось зафіксували трохи більш як 40 градусів у найгарячішій точці.

Конкуренти

Серед конкурентів будемо розглядати лише моделі з OLED/AMOLED Ultra HD екранами діагоналлю від 15 до 17 дюймів. Більшість ноутбуків зі схожими дисплеями належать до категорії ігрових і мають потужні GPU. Та це відбивається на товщині, вазі та автономності. Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) є найлегшим ноутбуком в цій категорії. За нього магазини просять від 71 000 грн.

Найдешевшим конкурентом виступить Xiaomi Mi Notebook Pro 15 2021. Ноутбук значно програє за характеристиками, хоча має 4K OLED екран. Удвічі менший SSD, удвічі повільніша оперативна пам’ять, але на борту Xiaomi дискретна відеокарта MX450. Ціна від 45 000 грн.

Dell XPS 15 9510 має дискретну відеокарту RTX 3050 Ti Max-Q і процесор Intel Core i7-11800H. ОЗП також 16 ГБ, але DDR4. Непогана альтернатива, хоча й за більші гроші. Модель продається за ціною від 96 000 грн.

Унікальний Asus Zenbook Pro Duo 15 OLED з двома екранами також можна розглядати як конкурента героя огляду. Всередині слабший процесор Intel 10th Gen, але потужна відеокарта RTX 3070. Ціна від 80 000 грн.

Disqus Comments Loading...