Рубрики Огляди

Огляд Acer Predator Triton 300 SE: компактний ігровий ноутбук з потужною начинкою

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні на огляд до редакції ITC завітав нетиповий ігровий ноутбук. На ринку представлено небагато 14-ти дюймових моделей з потужними відеокартами та екранами з підвищеною частотою оновлення. Поглянемо на можливості цікавого Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) з точки зору професіонала, геймера чи казуального користувача. Лептоп неординарний і однозначно заслуговує, щоб розповісти про нього детальніше.

Технічні характеристики

Серія ноутбуків ACER Predator налічує чимало моделей. В найменуваннях можна легко заплутатись. Герой сьогоднішнього огляду Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) належить до елітного класу і має одну із найкращих конфігурацій серед ряду «хижих тритонів».

Конкретно ця конфігурація досить рідкісна і її може бути непросто знайти на полицях магазинів в Україні. Є моделі з ідентичними характеристиками, але OLED екранами, меншими SSD тощо.

Основні характеристики Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s)
Екран 14″ 2.5K WQXGA IPS 165Гц
Процесор Intel Core i7-12700H
Оперативна пам’ять LPDDR5 16 ГБ
Накопичувач 1 ТБ (NVMe SSD)
Відеокарта 1 Intel Iris Xe Graphics
Відеокарта 2 NVIDIA GeForce RTX 3060
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси Thunderbolt, HDMI, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1 x USB 3.2 Type C
Блок живлення 180 Вт
Акумулятор 76 Вт*год

 

14-ти ядерний процесор і 14-ти дюймовий екран. Потужний блок живлення, ігрова відеокарта, великий накопичувач, сучасні інтерфейси. Все наче дуже красиво, але хороші характеристики та компактний форм-фактор натякають на проблеми з охолодженням.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Чи так це, ми переконаємось трохи нижче, провівши кілька стрес-тестів. Забігаючи наперед, процесор надто потужний для такого компактного ноутбука. Потужний в сенсі енергоспоживання.

Комплектація

Ноутбук запакований в просту картонну коробку, але це лише на перший погляд.

Всередині знаходиться ще одна коробочка, значно менша та елегантно виконана. Вона вміщує в собі лише ноутбук і натякає на преміальний статус продукту.

В іншій секції знаходимо документацію і блок живлення з кабелем 220 В. БЖ досить потужний. 180 Вт достатньо для забезпечення енергією Intel Core i7 + RTX 3060. Ноутбук підтримує заряджання з допомогою USB Type C, але на це піде значно більше часу. Комплектний БЖ здатен цілком зарядити лептоп трохи більше як за півтори години.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Виробник не клав серветку в комплектацію не просто так. Покриття ноутбука не збирає відбитки пальців. Металевий корпус відчувається приємно. Матовий, не слизький, зовсім трішки шершавий. Пластику мінімум, але не варто думати, що конструкція міцна.

Зовні він не справляє враження захищеного ноутбука, тому поводитись з ним краще акуратно. Кришка досить тендітна. Важить лептоп 1.7 кг. «Тест на Макбук» Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) успішно проходить, що для ігрових моделей нетипово.

«Тест на Макбук» – перевірка шарнірів ноутбука. Якщо кришку (екран) можна підняти з закритого стану у відкритий однією рукою, не притримуючи лептоп, тоді тест пройдено успішно. Саме так відкриваються усі Apple MacBook. Приблизно 80-90% сучасних ноутбуків від інших виробників (навіть преміальних і дорогих) не проходять цей тест.

Пристрій оснастили сучасними дротовими та бездротовими інтерфейсами. На бокових панелях розміщені Thunderbolt, HDMI, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1 x USB 3.2 Type C. Ноутбук можна заряджати з допомогою Type C-кабелю. Також є роз’єм для замку безпеки «keningston lock».

Дисплей, вебкамера, звук

Розкішний матовий екран з роздільною здатністю WQXGA дивує щільністю пікселів, яка часто здається збитковою. Шрифти дуже плавні й м’які, як і анімації на цьому дисплеї. Не дивно, адже 165 Гц не помітити неможливо. Враження не такі, як від великих діагоналей. На малих екранах підвищена частота оновлення не дає такого ефекту, як на великих 27″моніторах.

Курсор рухається плавно і красиво, але є нюанси. Не всі анімації Windows добре відточені. Ситуація схожа як із Samsung Galaxy S22 Ultra зі світу телефонів. Топовий екран з 120+ Гц не рятує від рваних анімацій і випадкових фрізів. Жодних претензій до виробника.

Вся вина лежить на плечах розробників ПЗ Microsoft Windows і Google Android. Також не всі програми готові до роздільної здатності 2560×1600 на 14″. Головна панель MSI Afterburner виглядає такою крихітною, що буквально доводиться тикати носом в екран.

У відеоіграх екран проявляє себе двояко. Шутери та перегони справді відчуваються чудово. Грати приємно і легко, але мала діагональ змушує ставити його дуже близько до органів зору. Проблеми інтерфейсу залишаються актуальними й для відеоігор. Якщо забавка не підтримує масштабування інтерфейсу, тоді доведеться опускатись до Full HD для того, щоб мати якусь змогу прочитати текст не напружуючи очі.

Цей ноутбук не можна назвати суто ігровим. Такий екран знадобиться фотографам чи будь-кому, хто працює з медіаконтентом. Запас яскравості хороший. Цілком реально користуватись мінімально виставленим значенням більшість часу. Вночі найнижчий рівень здається дещо зависоким.

Чорний колір досить насичений і глибокий, підсвічування рівномірне. Екран справляє гарне враження при першому знайомстві. Перевірили точність передавання колірної палітри з допомогою професійного колориметра Datacolor SpyderX Elite та отримали бездоганні результати.

Охоплення sRGB складає 100%. Це один із найкращих екранів серед ноутбуків, що тестувала редакція ITC. Після 60-70% sRGB моделей ця матриця справжня знахідка для фотографів.

Камера Full HD. Знімає досить непогано за хорошого освітлення. Рідкість для ігрових моделей. У більшості ноутбуків цього класу вебка гіршої якості.

Динаміки не надто гучні, але звук чудовий і природній. DTS X:Ultra Audio порадує меломанів. Звучання об’ємне і м’яке. Виробник не пожалів коштів на хорошу звукову карту.

Клавіатура і тачпад

Клавіатура виконана у класичному вигляді. Відсутня цифрова панель, що не сподобається економістам, бухгалтерам і всім, хто звик використовувати ті клавіші. Самі кнопки в міру великі, не надто шумні, ергономіка цілком непогана. Працювати за ним зручно. Порадували великі стрілки. Для геймерів може згодитись.

Тачпад невеликий. Після ультрабуків Apple чи аналогів виглядає не дуже габаритним. Відчувається також не ідеально, він наче сковує рухи та жести. Тим, хто звик до великої площі тачпаду, однозначно буде незвично. Присутній сканер відбитків пальців. Непогана опція, якої часто не вистачає багатьом професіоналам, яким потрібно захистити інформацію.

Робоча продуктивність

Перевірили можливості ноутбука в популярних прикладних і синтетичних програмах. Деякі бенчмарки слабо залежать від подачі живлення з мережі, а інші навпаки. Почнемо з Geekbench 5. Протестували лептоп в режимі «батарея», «мережа» і «турбо».

Geekbench 5

Від акумулятора непоганий результат, але могло б бути й краще. Процесор значно знижує робочі частоти для економії енергії. Отримуємо менше ніж 1000 балів Single Core. Підключення блоку живлення до розетки покращує показники на 30-40%. А увімкнення режиму Turbo майже подвоює результат. Шум системи охолодження дає про себе знати. Детальніше опишемо проблеми пов’язані з ним трохи нижче.

Від акумулятора:

Від мережі:

Від мережі + Turbo:

В браузері люди проводять більшість часу, тому перевірили популярні бенчмарки Speedometer 2.0, Google Octane і WebXPRT 4. Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) відкриває сторінки миттєво. Важкі скрипти й тони рекламних оголошень завантажуються швидко. Ноутбук не буде дражнити свого власника повільною роботою в мережі Інтернет. Результати кращі, як у деяких сучасних десктопних систем високого класу.

Speedometer 2.0

Google Octane 2.0

WebXPRT 4

 

Перейдемо до тестування відеокарти. Ноутбук має два адаптери, але нас в першу чергу цікавить дискретна NVIDIA RTX 3060.

Open CL

Blender Benchmark

В Blender Benchmark 3.3.0 перевірили процесор і відеокарту. Графічний чип до десяти разів швидше обробляє сцену. Невже досі залишаються ті, хто продовжує рендерити на процесорі? Результат у відеокарти відмінний. Ноутбук підійде для тих, хто працює у сфері дизайну і потребує хорошої обчислювальної потужності для своїх робочих потреб.

Перевірили накопичувач у Crystal Disk Mark. Звичайний SSD NVMe PCI-E 4.0. Швидкість майже 7 ГБ/с. Диск був заповнений на 20% під час тесту. При заповненості 80+% слід очікувати падіння швидкості запису і зчитування.

Ігрова продуктивність

Швидкодія Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) в ААА відеоіграх залежить від режиму використання. Для тесту взяли забавки різного типу. Усі вимогливі та актуальні, 2022 року випуску. Якщо впорається з ними, тоді легко подужає будь-які інші. Не забуваймо, що у ноутбука 2.5K роздільна здатність. Кількість пікселів близька до Ultra Wide 3440×1440 моніторів.

Навантаження на відеокарту значне, а діагональ крихітна. Активація DLSS/FSR без перебільшень не впливає на візуальне сприйняття. Можна впевнено виставляти профіль Balanced/Performance і доведеться з лупою шукати відмінності на 14-inch матриці аби побачити різницю. Детальніше про FSR/DLSS у сучасних відеоіграх описали в окремому матеріалі:

Огляд AMD FSR 2.2/2.1 у F1 2022 та The Callisto Protocol. Гідна альтернатива NVIDIA DLSS?

F1 2022

Налаштування графіки у F1 2022 вибирали різні. Налаштування мішані: ультра текстури, трасування променів вимкнено, решта налаштувань середні, DLSS Balance. Добились оптимального співвідношення візуальної складової та частоти кадрів. 100-160 FPS – ідеально для 165 Гц екрана. З Full HD FPS виростає до 150-180. Грати приємно і плавно. DLSS справді рятує ситуацію.

The Callisto Protocol

У грі The Callisto Protocol вирішили перевірити можливості ноутбука в режимі Turbo. Шум вентиляторів наскільки значний, що використовувати цю чарівну клавішу відпадає бажання. Приріст склав кілька FPS відносно звичайного режиму. Від батареї продуктивність падає у 2 рази. Налаштування середньо-високі з ультра текстурами, FSR Balance, RT OFF.

Call of Duty: Warzone 2.0

Стрілялка Warzone 2 в жанрі Battleroyale має високі вимоги до процесорної складової. При роботі від акумулятора FPS знижується майже в 3 рази. Turbo кнопка додає +5-10% FPS. Використали кіберспортивні налаштування: текстури і фільтрація на ультра, решта мінімальні, DLSS Balance.

Автономність

Акумулятор ємністю 76 Вт*год повинен забезпечити енергією надовго. Але не забуваймо про неймовірно потужний і вимогливий до живлення процесор, не надто економну відеокарту середнього рівня і 165 Гц екран. За умов економії його вистачить на цілий робочий день. Переглядати відео і просто серфити в Інтернеті вийде до 10 годин.

60 хвилин перегляду відео на Youtube -15% заряду:

Для такої великої батареї це далеко не найкращий результат. На оглядах у редакції були значно автономніші моделі від менш відомих брендів з економними процесорами Intel Pentium і Core i3 10th Gen. Для такої потужної начинки, як в Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) – це все ще в межах норми.

За умов звичайного використання батарея живе майже весь день. Достатньо запустити відеогру чи інший важкий сценарій і акумулятор тане як квітневий сніг. Усі ігрові ноутбуки швидко втрачають заряд, це цілком нормально. Економнішим Gaming пристроєм виявиться хіба що Steam Deck.

20 хвилин гри The Callisto Ptorocol -24% заряду:

Та не все так погано. У невимогливі ігри як DOTA2, Valorant, Project Cars, PES 2020, Porta 2 можна зіграти виставивши обмеження у 60 FPS, використавши інтегровану Intel Iris XE. Потужності iGPU достатньо для таких забавок, а енергії піде значно менше. В таких умовах вийде пограти в кілька разів довше (до 3 годин).

Система охолодження

Система охолодження ноутбука Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) справді вартує уваги та справедливої критики. Під час легких сценаріїв вентилятор майже не шумить. Він може вмикатись, але дискомфорту не викликає.

Цікавою є клавіша Turbo, про яку писали трохи вище. Вона активує профіль максимальної продуктивності. Шум неймовірний. Використовувати цей режим можна хіба що під час рендеру відео чи інших важких сценаріїв, які не потребують безпосереднього перебування біля комп’ютера. Його краще залишити, адже сидіти поруч з ним неприємно. Але й продуктивність виростає на неймовірні 30%.

А відносно автономного режиму результат майже подвоюється. Для ноутбука 13 500 балів у Geekbench це хороший результат, хоча й ціною неймовірно шумної роботи.

Не допомагають навіть навушники. Не вийде повноцінно насолоджуватись відеоіграми в Turbo режимі, використовуючи вбудований динамік. Acer Predator Triton 300 SE (PT314-52s) не для любителів тиші.

Та чи можна винити таку компактну модель за це? Ми тестували максимальні можливості цього ноутбука, тому вмикали цей режим. В реальних умовах він навряд чи знадобиться. Від акумулятора вентилятори цілком адекватно себе поводять.

При роботі від мережі енергоспоживання процесора Intel Core i7-12700H легко перевалює за 40-45 Вт. Це ж стосується і відеокарти NVIDIA RTX 3060. Компоненти досить вимогливі й продуктивні, а корпус маленький. Температури CPU в іграх доходять до 90 °C.

Стрес-тести змушують грітись ЦП до 100+ °C і скидати частоти. Можна виставити економніший профіль енергоспоживання, втратити FPS, отримати значно менші температури та тихішу роботу.

Температури на корпусі переходили позначку 40-45 градусів. Руками на клавіатурі відчувається тепло під час вимогливих ігор. Металевий корпус добре проводить теплову енергію. Шумить і сушить повітря, гріє руки – цей ноутбук має широкий спектр застосувань.

Конкуренти

Компактні ігрові ноутбуки – це велика рідкість. Більшість аналогів за характеристиками мають великі розміри, їх порівнювати не зовсім доречно. Після 15.6 дюймових моделей цей «Хижак» здається справді мініатюрним.

На ринку України мало потужних і збалансованих ігрових ноутбуків таких розмірів. Основний асортимент з відеокартами NVIDIA RTX 3060 складає продукція Asus і Acer. Моделей з RTX 3050 трохи більше.

До конкурентів цієї моделі віднесемо представників усієї серії 14-ти дюймових Predator. Комусь можуть сподобатись конфігурації з OLED екранами, але меншим SSD. Майже всі вони на основі 12-го покоління Intel і мають відеокарту RTX. Модельний ряд Acer Predator Triton 300 доступний від 47000 грн.

ASUS ROG Zephyrus G14 GA401QM має простіший екран FHD і процесор від AMD. Ціна від 67000 гривень. Решта характеристик досить схожі, включаючи ємність акумулятора, кількість оперативної пам’яті та об’єм накопичувача.

Lenovo Slim 7 ProX 14ARH7 має компактні розміри та 14″ екран з високою роздільною здатністю. Всередині  потужний процесор AMD Ryzen 9 6900HX і 32 ГБ ОЗП. Але відеокарта значно слабша – RTX 3050. Ціна від 74000 грн.

Dell Inspiron 14 Plus 7420 оснащений процесором Intel Core i7-12700H, екраном WVA 2240×1400 14″ і відеокартою RTX 3050. Підсистема пам’яті 16/512 ГБ. Ціна від 67000 грн.

Disqus Comments Loading...