Рубрики Огляди

Огляд ноутбука realme Book Prime 14. Ще один «убивця» MacBook?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Тонкий і легкий ультрабук realme Book Prime 14 позиціонує себе як модель на всі випадки життя. Чи може він зацікавити широку масу покупців і замінити MacBook? Бренд realme досить впевнено себе почуває на ринку смартфонів, але серед лептопів його сприймають як новачка. Перевіримо ноутбук в типових сценаріях використання і порівняємо з численними конкурентами.

Технічні характеристики realme Book Prime 14

Основні арактеристики realme Book Prime 14
Екран 14″ 2K 2160×1440 IPS 60Гц
Процесор Intel Core i5-11320H
Оперативна пам’ять LPDDR4X 16 ГБ
Накопичувач 512 ГБ (NVMe SSD)
Відеокарта Intel Iris Xe Graphics
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11ax
Провідні інтерфейси USB 1 x Type-А, 1 x Type-C (Thunderbolt 4), 1 x Type-C (Gen 2)
Блок живлення 65 Вт
Акумулятор 54 Вт*год

 

Характеристики ноутбука цілком звичні категорії тонких ультрабуків. Гарна підсистема пам’яті, не надто вимогливий до живлення 4-ядерний процесор з інтегрованою відеокартою, середнього розміру батарея і швидкі безпровідні інтерфейси. Фізичних портів мало, що може бути проблемою для деяких користувачів.

Комплектація realme Book Prime 14

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Скромна і мінімалістична комплектація включає ноутбук, зарядний пристрій і документацію. Все акуратно запаковано. Коробка маленька, в ній тісно все розмістилось.

Зарядний пристрій зі штекером USB Type C. Ним можна заряджати все, що завгодно: телефони, планшети, ноутбуки, павербанки. Блок живлення видає на виході напругу від 5 В до 20 В.

Максимальна потужність 65 Вт. Заряджання не надто швидке, але для такого ноутбука цілком достатньо. Зате буде краще зберігатись здоров’я акумулятора. Розміри БЖ дозволяють брати його з собою в кишеню.

Зовнішній вигляд realme Book Prime 14

Apple з серії MacBook започаткували цілу категорію тонких і зручних ноутбуків універсального призначення. Багато виробників старались скопіювати яблучний хіт продажу. Дизайн Realme Book Prime справді дуже нагадує техніку Apple, але всередині це класичний х86 ноутбук з непоганими характеристиками та гарною автономністю.

Тонкий (15мм) і в міру легкий (1.37кг). Його досить зручно носити за собою, можна покласти в будь-яку сумку. Покриття матове, не марке. Корпус металевий, але міцним його не назвати. З цим лептопом краще поводитись акуратно. Притискаючи пальцем біля тачпаду можна побачити як поверхня прогинається. Якість збірки на 3/5.

Відкрити ноутбук однією рукою майже неможливо. Шарніри тугі. «Тест на Макбук» (легке відкриття) він не проходить. Механізм відкриття жорсткий.

Загальні враження від зовнішнього вигляду приємні. Класична оболонка, яка майже не застаріває. Відносно тонкі рамки, стриманий стиль елементів керування, все акуратно дивиться.

Інтерфейси realme Book Prime 14

Портів небагато, як і у більшості ультрабуків: 1x USB A і 2x USB C (один з яких Thunderbolt). Для тих, хто звик використовувати багато провідних девайсів, доведеться докупити USB Hub.

Підтримується зарядка від павербанків з підтримкою Power Delivery. Для любителів провідних навушників виробник залишив роз’єм 3.5 мм. Безпровідний набір комунікацій цілком стандартний: Bluetooth 5.2 і Wi-Fi 802.11ax.

Екран, звук, камера

Глянцевий дисплей відразу впадає в очі. А точніше його не зовсім стандартне співвідношення сторін. Після 16:9 він виглядає дуже високим. Діагональ 14 дюймів, роздільна здатність 2160×1440. Частота оновлення 60Hz. Тип матриці IPS. Екран справді непоганий і має високий PPI 185. Та цього мало. Багато брендів пропонують схожі 2-2.5K матриці, (деякі з них OLED) в цьому ціновому діапазоні.

Для такої діагоналі щільність пікселів більш ніж достатня. В окремих випадках можуть виникати проблеми з масштабуванням інтерфейсу. Доведеться напружувати очі, щоб побачити деякі дрібні шрифти у пропрієтарному софті. Стандартне масштабування Windows виставлене на 150% вирішує більшість проблем з дрібним текстом.

Кольори м’які, кути огляду хороші. Запасу яскравості вистачає для будь-яких умов, але глянець робить свою справу. Глянцеве покриття добре відбиває світло. У сонячні літні дні доведеться добряче викручувати яскравість. Вимкнений екран працює як дзеркало.

Колірна палітра на 96% відповідає sRGB. Виробник перехвалює свій продукт і вказує на офіційному сайті 100%. Все одно це чудовий результат. Багато ноутбуків цього цінового діапазону мають гірші показники. Висока роздільна здатність і хороша матриця роблять його актуальними для фотографів.

Стереозвук DTS досить непоганий. Два динаміки дають відчуття об’єму. Гучність середня. Важко сказати чи підійде realme Book Prime для музикантів, але пересічний користувач точно не буде жалітись на звучання.

Камера HD 720p на рівні тих, що кладуть у найдешевші ноутбуки. За цю вартість варто було б установити Full HD вебку. Для онлайн навчання чи конференцій з робочим колективом вистачить. Принаймні, колеги зможуть упізнати свого напарника.

Клавіатура, тачпад

Клавіші середніх розмірів, до їх ергономіки легко звикнути. Цифрова панель відсутня. Стрілки «вверх» і «вниз» спарені. Присутнє підсвічування нейтрального кольору з двома режимами інтенсивності.

Тачпад досить великий, чутливість відмінна. Жести Windows 11 працюють належним чином. Цілком реально обходитись без використання миші. Завдяки високому екрану корпус має інші пропорції. Саме це дозволило поставити такий великий тачпад.

Робоча продуктивність

Перевірили як себе поводить ноутбук під час синтетичних і прикладних бенчмарків. Процесор належить до середнього класу. Офіційно заявлений TDP до 35W (насправді більше). Лише під час довготривалих стрес тестів результати значно погіршувались (тротлінг).

Geekbench

 

Продуктивність Geekbench 5 CPU від акумулятора і блока живлення відрізняється не сильно. Intel Core i5-11320H втрачає 10% потужності без доступу до розетки. Досить гарний результат. Це правило стосується майже усіх бенчмарків. Невелика втрата на фоні топових Intel Core i9/i7, у яких швидкодія на 30-40% гірша при роботі від батареї.

Geekbench Vulkan

Geekbench Open CL

Cinebench R23

CPU-Z

Blender Benchmark 3.3.0

Crystal Disk Mark

Швидкість SSD хороша, але нестабільна. При заповненні на 60-70% показники падають. Виробник використав звичайний накопичувач стандарту PCI-E 3.0, з середніми характеристиками. Crystal Disk Mark показує наступні результати:

Браузерна швидкодія непогана. Результати цілком адекватні для ноутбука середнього класу. Скрипти на вебсторінках завантажуються швидко. Важко знайти сайт, що змусить i5-11320H страждати через погану оптимізацію.

Speedometer 2.0

Google Octane 2.0

WebXPRT 4

Рендер відео під силу цьому ноутбуку. З роликом довжиною 8 хвилин 45 секунд realme Book Prime впорався за 5 хвилин 47 секунд. Використовували програму DaVinci Resolve. Кодек H.264, роздільна здатність 4K 2160p, формат відео MP4, пресет Quality. Відеокарта працювала майже на 100%. Завантаження CPU було в межах 50-80%.

DaVinci Resolve 2160p Export

Лептоп трохи нагрівся після обробки відео і відмовлявся «засинати» відразу після завершення такої роботи. Ноутбук не реагував на активацію режиму сну і продовжував шуміти вентиляторами. Кілька спроб не змінили ситуацію. Лише після того, як він трохи охолонув, все запрацювало як і має бути.

Ігрова продуктивність

realme Book Prime 14 належить до класу робочих, не ігрових ноутбуків універсального призначення. Інтегрована відеокарта не дозволить запускати потужні ААА проєкти, але щось таки пограти вдасться. Не забуваймо про високу роздільну здатність екрана. Відеокарта отримає додаткове навантаження відносно FHD.

Portal 2

Налаштування графіки максимальні. Роздільна здатність 2160×1440. Від акумулятора FPS 100-170. Під’єднавши до мережі результати майже не міняються. 10% різниця – це дуже мало.

DOTA 2

Налаштування графіки кіберспортивні: текстури ультра, ефекти й тіні середні, все решта вимкнено. Відеокарти Iris XE вистачає без зниження роздільної здатності. Все впирається у можливості процесора. Від акумулятора результати майже ідентичні. FPS від 60 (у важких сценах) до 100.

Fortnite

Налаштування графіки кіберспортивні (режим Performance). Вимоги цієї забавки дуже виросли за останні роки. Процесора Intel Core i5-11320H не вистачає для комфортної гри. Відеокарта не завантажується цілком. Місцями можна побачити 70-100 FPS, але в боях і точках висадки ворогів 30-40 FPS. Грати некомфортно. Все фрізить і підтуплює.

Швидкодії інтегрованої відеокарти достатньо для невимогливих гравців. У онлайн забавках більшою проблемою є процесор, якого не вистачає в більшості проєктів. Цей ноутбук не для забавок і не позиціонує себе як ігровий. Тому ці результати можна вважати справді непоганими. realme Book Prime потягне всі ігри епохи PS3/XBOX360 і деякі сучасні онлайн проєкти з низькими вимогами.

Автономність, нагрів

Акумулятор тримає досить довго. Особливо, якщо економити на всьому. В легкому офлайн режимі (офісні програми) ноутбук втратив 15% за 2 години користування. Можна орієнтуватись на 5-6 повнометражних фільмів або повний робочий день з Wi-Fi. Цілком реально працювати 10-14 годин, в залежності від режиму, яскравості, підключеної периферії та інтенсивності.

За годину роботи в текстовому редакторі -7%:

За 10 хвилин гри DOTA 2 -13%:

Важкий тест Cinebench R23 показує справжню потужність у довготривалій перспективі. Процесор швидко нагрівся до 98 градусів. Після цього він почав активно скидати частоти. Короткотривалі тести в браузері чи бенчмарк Geekbench не змушував CPU так напружуватись. Під навантаженням ноутбук втрачає мінімум 30% потужності. Тротлинг дав про себе знати.

Перевірили температури пірометром. Ноутбук непогано прогрівається в зоні радіатора процесора. Тепло відчувається руками на клавіатурі. Особливо це помітно при роботі від мережі, коли лептоп працює на 100% своїх можливостей. На передній панелі місцями 50°C. Найгарячіша точка задньої частини ноутбука не перевалила за показник 60°C.

Шум системи охолодження не дуже сильний, але він нагадує свист дроселів. При гортанні вебсторінок, роботі з текстовими документами, перегляді фільму ноутбук не завжди залишається безшумним. Навіть завантаження відеоігри з серверів Steam змушує вентилятори обертатись. Звичайний серфінг також супроводжується не гучним свистом кулерів. І це при кімнатній температурі 18°C.

Конкуренти

realme Book Prime 14 приємний в користуванні та міг би стати хітом. Але величезна кількість конкурентів зі схожими характеристиками й ціною ставить під сумнів успіх цієї моделі.

realme Book Prime 14 з 16 ГБ ОЗП продається за ціною 35000 грн у магазині Цитрус. Цікаво, що така ж сама модель realme Book Prime 14 з 8 ГБ ОЗП на цілих 5000 грн дешевша.

Asus Zenbook 14 Ultralight має хороший OLED екран 2560×1200. Характеристики досить схожі, але модель від Asus оснащена Intel Core i5-1240P. Ціна від 38000 грн.

Xiaomi RedmiBook Pro 14 дуже схожий візуально. Екран 14 дюймів, роздільна здатність 2560х1600. Ідентична кількість ОЗП і ПЗП, як у realme. Його відрізняє більша кількість портів USB і потужніший процесор Intel 12-го покоління. Ціна лише трохи вища, як у героя огляду – 36000 грн.

І, звісно ж, Apple MacBook Air M1 13. Це еталонний представник ультрабуків. Один із найкращих легких лептопів сучасності (хоча й не всім підійде), який не потребує додаткового опису. Ціна за мінімальну комплектацію 8/256 ГБ стартує від 35000 грн.

Disqus Comments Loading...