Огляд OPPO Reno12 Pro: неперевершена автономність, штучний інтелект та завищена вартість

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Якби не висока ціна, OPPO Reno12 Pro міг би стати справжнім хітом продажів, адже цей смартфон має непоганий рівень продуктивності, неймовірну автономність, гарний дизайн, гідну камеру. Звісно, не обійшлося без деяких нюансів з ПЗ, але все за порядком.

Технічні характеристики OPPO Reno12 Pro

Технічні характеристики
Дисплей 6.7″ AMOLED HDR10+
2412×1080 394 ppi
120 Гц 600-1200 ніт
Процесор Dimensity 7300
Графіка Mali-G615
ОЗП 12 ГБ
ПЗП 512 ГБ + micro SD
Зв’язок 5G / 4G LTE
Wi-Fi 6
Bluetooth 5.4
NFC
ІЧ-порт
Інтерфейси USB Type C 2.0
Основна камера 50 МП + 8 МП + 50 МП
Передня камера 50 МП
Акумулятор 5000 мАг
Зарядка 80 Вт
Система Android 14
Розміри 161.5×74.8×7.4 мм
Вага 180 грамів

 

Комплектація та паковання

В коробці зі смартфоном знаходиться зарядний пристрій 80 Вт, кабель USB Type C, скріпка для роз’єму SIM-карт, паперова документація. На сам телефон вже наклеєна захисна плівка (не скло). Чохла в комплекті немає.

Онлайн-курс "People Management" від Laba.
Пройдіть шлях від формування відповідальної команди до написання кар'єрної карти для кожного співробітника разом з топменеджеркою з 11-річним досвідом у провідних IT-компаніях.
Детальніше про курс

Дизайн, ергономіка, інтерфейси OPPO Reno12 Pro

Суб’єктивно, герой огляду має чудовий дизайн: невеликі заокруглені рамки, які не врізаються в руку, помірна вага (180 грамів), гарне оформлення задньої панелі, а також приємні на дотик матеріали. Якість збірки висока, відчувається все монолітно (захист IP65) і відразу можна зрозуміти, що це не бюджетний пристрій, навіть, не вмикаючи його. 

Єдиний нюанс ергономіки в тому, що OPPO Reno12 Pro хитається на столі через випирання модулів камер. Втім, ця проблема стосується багатьох сучасних смартфонів.

Знизу виробник розмістив слот для SIM-карт, куди можна покласти дві SIM або одну SIM + micro SD карту пам’яті. Поруч розмістився динамік, мікрофон та роз’єм USB Type C 2.0. На правій стороні кнопка блокування і клавіші регулювання гучності.

Зверху ще один динамік та інфрачервоний порт, яким не вийде перекидати файли на старі телефони Siemens, зате він згодиться для керування технікою, наприклад, телевізором чи кондиціонером. Ліва сторона «чиста» і не містить нічого.

Дисплей

AMOLED екран має гарний запас яскравості 600 ніт (короткочасно до 1200 ніт, як заявляє виробник). Попри діагональ 6.7 дюймів телефон не надто великий, зручно лежить в руці. Кольори реалістичні, приємні, але за умови ручних налаштувань.

З коробки OPPO Reno12 Pro має надто насичені кольори з жовтуватими білими відтінками. На щастя виробник дає можливість змінювати параметри екрана самостійно. Головне, що дисплей має гарні кути огляду, нескінченно чорний колір і не виснажує очі (DC Dimming 2160 Гц).

Частота оновлення 120 Гц, плавність відчувається всюди, крім тих випадків, де підводить програмне забезпечення. Наприклад, деякі фірмові програми мають не дуже плавний скролінг, іноді може підвисати стрічка Google Discovery, чим страждають всі смартфони, включаючи найдорожчі флагмани з цією OS.

Камера OPPO Reno12 Pro

Селфі камера 50 МП f/2.0 робить чіткі знімки вдень і вночі. Портретний режим наче акуратно розмиває задній фон, хоча іноді алгоритми з’їдають краї волосся. 

Основна камера 50 МП f/1.8 в портретному режимі може неправильно розмивати фон. Наприклад, знімок смартфона вийшов поганим: неточно визначені грані об’єкта, розмитий текст на екрані, чергування «мила» та різкості по контуру об’єкта.

Пейзажні фото неоднозначні, іноді кольори надто насичені, іноді реалістичні та приємні. Широкий об’єктив 8 МП f/2.2 робить красиві знімки, але лише у світлу пору доби. Вночі ним краще взагалі не користуватися, бо фотографії виходять нечіткі, мильні. 

Додатково є телеоб’єктив 50 МП f/2.0 з п’ятикратним зближенням. Зображення часто виходить штучним, особливо це помітно на великому екрані. Макро фото також нічим не дивують.

Вночі камера працює швидко, мильні фото виходять рідко, співвідношення вдалих знімків до поганих високе. Зображення стає дуже світлим (значно яскравіше, ніж бачить око людини). На деяких фото можна подумати, що лише починає вечоріти, хоча вони зроблені після 22:00.

Алгоритми витягують сцену як можуть, іноді псуючи реалістичність, хоча виглядає красиво. Для соціальних мереж це те, що треба і всі великі компанії чудово розуміють такі речі, тому агресивно просувають штучне висвітлення нічних фото.

4K 30 FPS відео на великому екрані (комп’ютер чи телевізор) виглядає не дуже добре через погану стабілізацію – зображення наче тремтить при русі. Зі штативом можна знімати гарні ролики, але не при ходьбі. OPPO Reno12 Pro вміє писати уповільнене відео 960 FPS 1280x780p або 480 FPS 1920x1080p.

Підсумовуючи можна сказати, що камера OPPO Reno12 Pro видає красиві знімки, нехай не надто реалістичні, але стабільні, якісні, з мінімальною кількістю невдалих кадрів. Сучасні Android флагмани не втекли далеко від героя огляду, а різниця між бюджетними моделями помітна відразу, особливо вночі.

Робоча продуктивність OPPO Reno12 Pro

Процесор Dimensity 7300 є зразковим рішенням середнього класу. Процесор в міру швидкий, економний, не сильно гріється. В браузері результати на рівні бюджетного ноутбука з Intel Celeron, в Geekbench 6 і Antutu ситуація дещо краща. 

Від рівня заряду акумулятора продуктивність також залежить. Майже повністю розряджений смартфон на 25-30% слабший. Потужність процесора залишається незмінною лише в деяких бюджетних апаратів, тому цілком звично бачити таке просідання.

Сильною стороною OPPO Reno12 Pro є незначний тротлінг, адже лише під кінець стрес-тесту CPU почав скидати частоту. Зауважимо, що бенчмарки проводили в літню спеку з кімнатною температурою до 30 градусів за Цельсієм. Процесор стабільний і гріється менше ніж хвалені флагмани Qualcomm Snapdragon.

Накопичувач об’ємом 512 ГБ показує гарну швидкість (більше ніж 1200 МБ/с) читання/запису при наповненні 120 ГБ. Звісно, результати будуть меншими в міру наповнення сховища, але суть в тому, що забивати його потрібно роками. Місця дуже багато і це приємно, а на додачу є можливість поставити карту пам’яті такого ж об’єму.

Оперативної пам’яті 12 ГБ, програми не вилітають, можна перемикатися між десятками додатків без перезавантаження. Іноді буває, що програма перезавантажується після режиму очікування 10-12 годин, але це не критично, бо «холодний» чи повторний запуск додатків швидкий.

Wi-Fi 6 приймач стабільний, ловить далеко, з Bluetooth з’єднанням немає проблем, а 4G модуль залежить від місцевості (від 1 Мбіт/с за 30 кілометрів від обласного центру). Звук середньої якості, гучності вистачає для всіх сценаріїв, а мікрофон має шумозаглушення.

Ігрова продуктивність

Не варто розраховувати на максимальні налаштування в ААА іграх з таким процесором. Втім, OPPO Reno12 Pro запускає будь-які забавки з адекватною частотою кадрів на низьких чи середніх параметрах графіки.

Наприклад, Genshin Impact видає в середньому 35-40 FPS, Call of Duty Warzone 30-45 FPS, а Call of Duty Mobile завжди тримає 60 FPS з високими налаштуваннями. Asphalt 9 також йде з максимальною графікою в 30-45 FPS.

Отже, OPPO Reno12 Pro дозволить грати геть всі відеоігри для OS Android, навіть, найвибагливіші, а проєкти на кшталт Subway Surfers, Standoff 2, Arena of Valor, Brawl Stars та мільйони інших відеоігор з графікою рівня PlayStation 2 йдуть ідеально плавно.

Програмне забезпечення OPPO Reno12 Pro

Телефон працює на базі Android 14 з фірмовою оболонкою Color OS 14. Прошивка важка, має чимало корисних функцій, але через це виглядає засміченою. З цікавого ПЗ можна відзначити таке:

  • Компас;
  • Інфрачервоний пульт;
  • Ігровий оверлей (як Win+G в системі Windows);
  • Клонування телефона;
  • «Музична вечірка» (синхронізує телефони для програвання музики);
  • Zen Space для концентрації уваги;
  • Relax з розслабляючими звуками моря чи природи;
  • Розумна бічна панель;

Крім цього є фірмовий магазин додатків, який дозволяє завантажувати програми без створення профілю. Це як мінімум доводить, що китайським виробникам Google потрібен лише в якості безкоштовного розробника нової версії операційної системи, бо без їх сервісів телефони себе чудово почувають.

Звісно, європейська версія має Google Play та всі інші улюблені сервіси західної цивілізації. Ніяких проблем з роботою в наших краях телефон не має, в тому числі працює оплата через NFC, добре ловить мережа тощо. Гарантувати все це з дешевшою китайською версією (купленою на Aliexpress) ніхто не буде. 

З недоліків варто виділити величезну кількість запропонованих для завантаження програм і відеоігор. Агресивної реклами в кожному куті системи, як в Xiaomi, тут немає, зате OPPO Reno12 Pro пропонує багато додатків, ярлики яких вже чекають на завантаження. 

Головне випадково не натиснути «Download All», бо це запустить завантаження 12 додатків (скільки плиток на екрані) одночасно. Видалити цю папку рекомендованих програм/ігор неможливо. Деякі ігри вже встановлені «з коробки». 

Також варто відзначити не ідеальний переклад в системі, адже часто зустрічаються деякі пункти меню англійською мовою (добре, що не ієрогліфи). Крім верхньої панелі з налаштуваннями є додатковий робочий екран з віджетами, який вилазить жестом зверху вниз. 

За замовчуванням виробник ставить некрасиві (суб’єктивно) іконки, але їх можна змінити, адаптувати під свій смак. Кілька хвилин маніпуляцій і вдалося отримати щось хоча б трохи схоже на оригінальну OS Android.

Герой огляду просувається маркетологами як смартфон з підтримкою штучного інтелекту. Крім звичних для всіх телефонів алгоритмів камери і асистента для редагування фото, OPPO Reno12 Pro вміє ще багато чого, наприклад перетворювати голосові записки на текст.

Це згодиться для тривалих інтерв’ю, яке смартфон автоматично розшифрує, але з українською мовою виникали деякі труднощі, а точніше воно працює лише з кількома мовами (англійська, китайська, індійська), які є цільовою аудиторією майже всіх Android смартфонів.

Проблема стосується й багатьох інших AI функцій, пов’язаних з мовними моделями. Штучний розум OPPO Reno12 Pro оцінять в Європі, США , Китаї, Індії, але не в Україні. Можливо, якщо китайські концерни повністю захоплять наш ринок, то з часом випустять оновлення таких функцій для невеликої аудиторії носіїв української мови, а поки це гарний функціонал, але не для нас.  

В цілому OPPO Reno12 Pro має непогану прошивку зі своїми нюансами. Вона дещо засмічена, не дуже адаптована під наш ринок, але функціональна, працює стабільно та не дражнить нав’язливою рекламою, як це роблять внутрішні китайські конкуренти відомого в Україні виробника. 

Автономність та швидкість заряджання

Нехай OPPO Reno12 Pro не надто потужний, зате дуже довго тримає заряд. Та перед тим як похвалити героя огляду за автономність, зауважимо один серйозний нюанс. Смартфон погано, неточно визначає рівень заряду акумулятора.

Наприклад, щоб розрядити його зі 100% до 98% пішло майже 50 хвилин активного використання в соціальних мережах та різноманітних додатках з середнім рівнем яскравості. Перші кілька % акумулятора тримають надто довго, що свідчить про неправильну роботу датчиків.

Заряджається він так само з чималою потужністю після досягнення 100% заряду. Іноді пройде ще 5-8 хвилин після повного індикатора заряду до повного вимкнення блока живлення. Цей баг заважав точно протестувати рівень автономності пристрою.

Всього провели чотири тести: три в PC Mark 10 та один ігровий. Зі 100% яскравістю екрана смартфон витримав 8 годин 25 хвилин – екран є головним пожирачем енергії OPPO Reno12 Pro. Через баг зі 100% зарядом PC Mark 10 з 50% яскравістю показав кращий результат (16 годин 55 хвилин), ніж з мінімальною яскравістю екрана (15 годин 58 хвилин), адже в першому випадку батарея була заряджена на «справжні» 100%, а в другому тесті туди можна було засунути ще трохи енергії.

Дивовижно, що в Genshin Impact смартфон зі 100% яскравістю витримав 7 годин 18 хвилин. Це один з найкращих показників серед всіх телефонів на ринку, адже OPPO Reno12 Pro дає при цьому нормальний FPS (35-45) з адекватною графікою та тримає довше, ніж типові флагмани. Золота середина, так би мовити.

Мережевий адаптер 80 Вт не зашкодить OPPO Reno12 Pro, адже телефон вміє регулювати потужність заряджання, спираючись на температуру пристрою. В літню спеку після тривалих стрес-тестів корпус смартфона нагрівся, що цілком нормально, та найцікавіше, що блок живлення видавав лише 15-20 Вт з майже повністю розрядженим акумулятором.

Смартфон трохи охолонув і тоді потужність зросла до 45-50 Вт, через що корпус знову нагрівається, потужність падає до 15-20 Вт і так по колу. Це не дуже зручно, але безпечно для здоров’я акумулятора. Максимально було зафіксовано 82 Вт на початку процесу. 

Якщо увімкнути телефон під час заряджання, то потужність відразу падає до 20-30 Вт. Для повного заряджання в нормальних, відносно прохолодних умовах потрібно приблизно 40 хвилин, хоча ще деякий час телефон буде отримувати заряд після досягнення брехливої позначки 100% з потужністю 5-15 Вт.

Досвід використання OPPO Reno12 Pro

Після бюджетних моделей і старого Android флагмана 2018 року OPPO Reno12 Pro дає помітний контраст під час щоденного використання. Він елегантний, зручний, швидкий та ергономічний, хоча не дотягує до рівня сучасних флагманів, а найвимогливіших фанатів Apple iPhone може розчарувати.

Зате OPPO Reno12 Pro є чемпіоном з автономності, адже тримає батарею під високим навантаженням так, наче це бюджетний смартфон на базі Unisoc Tiger, але продуктивність при цьому у 2-3 рази вища. Як вже згадували, ця модель тримає заряд до семи днів, залежно від використання.

Я особисто заряджав його раз на три-чотири дні, враховуючи активне тестування, знімання фото, відеоігри, серфінг в Інтернеті, вбивство часу за непотрібними соціальними мережами та в інших додатках. Смартфон сподобався, але недостатньо, щоб задуматися над заміною старого флагмана, особливо за таку вартість.

Ціна та конкуренти

Офіційна ціна OPPO Reno12 Pro складає в середньому 25 000 гривень, а «сірі» продаються від 21 500 гривень. Враховуючи його можливості це чимало. В Китаї цей телефон помітно дешевший, а також має потужніший процесор Dimensity 8250. На ринку України йому буде непросто боротися за покупця, адже сильних конкурентів герой огляду має багато.

Apple iPhone 13 досі актуальний і обходить Reno12 Pro за всіма параметрами крім об’єму накопичувача та автономності. Офіційна ціна 27 000 гривень, а «сірі» версії 128 ГБ починаються від 20 000 гривень. 

Realme GT 6T має процесор Snapdragon 7+ Gen 3, менший об’єм пам’яті, а також не вміє записувати уповільнене відео 960 FPS. Компромісний, але все ще вдалий варіант за 23 000 гривень (неофіційно ще менше).  

Motorola Edge 50 Pro – один з найкращих Android смартфонів у своєму класі з зарядкою 125 Вт, 512 ГБ ПЗП та 144 Гц OLED екраном. Офіційна ціна 25 000 гривень.

Google Pixel 8a є зразковим Android смартфоном, хоча має й свої серйозні недоліки перед героєм огляду. Патріотичний варіант для справжніх фанатів чистої OS без оболонок. Ціна за версію 256 ГБ від 20 000 гривень. 

Disqus Comments Loading...