Огляд смартфона HMD Pulse Pro: бюджетне селфі по-фінськи

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Останній європейський виробник смартфонів випустив нову лінійку доступних камерафонів Pulse, Pulse+ та Pulse Pro. Cьогодні поглянемо на старшу модель – HMD Pulse Pro. Цей смартфон обіцяє гарні фото, але крім камери протестували ще й продуктивність процесора, виміряли автономність та готові поділитися досвідом використання.

Технічні характеристики HMD Pulse Pro

Технічні характеристики
Дисплей 6.65″ IPS
1612х720 265 ppi
90 Гц 480-600 ніт
Процесор Unisoc Tiger T606
Графіка Mali-G57
ОЗП 6 ГБ
ПЗП 128 ГБ + micro SD
Зв’язок 4G LTE
Wi-Fi 5
Bluetooth 5.0
NFC
Інтерфейси 3.5 mm jack
USB Type C 2.0
Основна камера 50 МП + 2 МП
Передня камера 50 МП
Акумулятор 5000 мАг
Зарядка 20 Вт
Система Android 14
Розміри 163x75x8.6 мм
Вага 196 грамів

Комплектація та паковання

HMD Pulse Pro має мінімальну комплектацію з кабелем USB Type C, скріпкою для відкривання роз’єму SIM-карт та паперовою документацією. Зарядного пристрою та чохла в комплекті немає, чим можуть похвалитися майже всі китайські виробники.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Дизайн, ергономіка, інтерфейси HMD Pulse Pro

Візуально HMD Pulse Pro нічим не виділяється крім задньої панелі. Блок камер все ще такий некрасивий, як в більшості смартфонів цієї цінової категорії, але сама панель нагадує Apple iPhone 8. Пластмасовий корпус зроблений «під скло». Поверхня працює як дзеркальце і виглядає значно краще за матовий пластик.

Сюди б маленький, акуратний, компактний блок камер і HMD Pulse Pro мав би розкішний вигляд, адже ті декоративні кільця розміром з монету нікому не здалися. Рамки навколо екрана великі, виріз камери розміщений по центру, а габарити самого телефона значні. Смартфон й так не дуже  тонкий, а з чохлом HMD Pulse Pro буде ще товстішим. Втім, рідко який бюджетник має корпус товщиною менше ніж 8 мм. 

Одним з головних недоліків стала якість збирання. В нижній частині біля Type C роз’єму відчутно скрип, якщо притиснути смартфон з самого низу екрана. На лівій стороні ледь помітний дефект корпуса у вигляді двох мініатюрних цяток, які відчуваються на дотик. Можливо, це одиничний випадок, але його вистачає, щоб зіпсувати враження про бренд.

Нижня панель має роз’єм 3.5 мм для навушників, USB Type C та динамік. Він тут один, тому звук плаский, без басів, хоча гучності вистачає. Справа знаходиться кнопка блокування з вбудованим сканером відбитків пальців. Сканер не швидкий (має затримку кілька сотень мс), але ніколи не помиляється, навіть зі спітнілими руками. Вище клавіші регулювання гучності. З протилежного блоку роз’єм для двох SIM-карт та карти пам’яті.

Безпровідний модуль 4G LTE адекватно ловить сигнал. Швидкість зв’язку сильно залежить від покриття Vodafone (тестували з цим оператором), тому коливається від 100 Кбіт/с до 90 Мбіт/с в Івано-Франківській області.

Також є Wi-Fi версії 5.0, як і Bluetooth 5.0 та FM-радіо. Без навушників радіо за 30 кілометрів від обласного центру ловить погано, але з ними можна зловити до 10 радіостанцій. Корисна опція з безкоштовною музикою і новинами, коли Інтернет не ловить зовсім. 

Дисплей

Екран HMD Pulse Pro має діагональ 6.65 дюймів та роздільну здатність 1612×720 пікселів. Виробник заявляє про пікову яскравість до 600 ніт. Під прямим сонячним промінням він себе на диво адекватно поводить. 

Головною проблемою екрана є кути огляду, адже дивлячись знизу/зверху зображення сильно втрачає яскравість. Кольори не викривляються, але все стає блідим. З боків ситуація значно краща. 

Частота оновлення 90 Гц, плавність інтерфейсу відчувається, але не всюди. Бувають затупи через повільний процесор, падіння FPS при скролінгу тощо, хоча в загальному це краще, ніж 60 Гц, тому вимикати режим заради фантомної економії енергії 90 Гц немає сенсу.

Камера HMD Pulse Pro

В рекламних матеріалах виробник акцентує на фото можливостях HMD Pulse Pro не просто так. Смартфон має 50 МП широкий модуль та 2 МП модуль глибини. Камера справді непогано фотографує, як для свого класу, але є декілька нюансів, про які поговоримо.

Перш за все варто згадати про жести для селфі камери 50 МП. HMD Pulse Pro автоматично фотографує, якщо показати сердечко, великий палець вгору, помахати рукою тощо. Телефон майже не помиляється і кожен жест реєструє, якщо стояти не далі трьох метрів.

Камера має декілька режимів, в тому числі портрет, нічний, уповільнене відео, фото 50 МП, інтервальна зйомка, серійна зйомка. Особливо цікавим виявився режим штатива, з яким HMD Pulse Pro видає непогані нічні фотографії. 

HMD Pulse Pro погано знімає макро фото і пише слабке відео без стабілізації. Кадрів в секунду лише 30, а роздільна здатність 1080p. Вдень ще більш-менш дивитися можна, але вночі краще не знімати.

Спалах показав себе не з найкращої сторони. З ним фото робляться повільно, діод має надто теплу колірну температуру (через що фото віддають жовтизною) і недалеко світить.

Портретний режим працює посередньо. Часто трапляються неправильно розмиті шматки фону. Простіше зробити звичайне фото, а потім в редакторі розмивати фон, адже так завжди виходить краще. Вночі можна робити селфі завдяки білому підсвічуванню екрана по краях, якість передньої камери вельми непогана.

HMD Pulse Pro варто похвалити за правильне передавання кольорів та гарну роботу з HDR. Лише деякі фото виходять з засвіченим небом, а кольори виглядають приблизно так, як наживо бачить людина. Немає властивих кислотних зелених відтінків, якими так полюбляють грішити азійські виробники смартфонів.

Вночі HMD Pulse Pro зі штативом видає дійсно гарні фото, але надто світлі. Надворі вже темніло, а фото виглядають наче в ясний день. Нічний режим працює нормально, а зі штативом чудово, але тут з’являється серйозний нюанс. Не завжди під рукою є штатив та й фотографувати людей це не найкращий варіант через величезну витримку.

Попри бюджетні модулі камер не сказати, що герой огляду розчарував. Розробники витиснули максимум з цього апаратного забезпечення, використавши гарне ПЗ. Камера в HMD Pulse Pro точно не сподобається власникам флагманів, але в цілому фотографує більш ніж адекватно. 

Ще один незручний момент — HMD Pulse Pro під час знімання фото завжди викручує яскравість екрана на максимум, навіть, вночі. Хотілося б відповідний пункт в налаштуваннях, який можна вимкнути, бо крім нічного селфі воно лише дратує. 

Робоча продуктивність HMD Pulse Pro

Процесор Unisoc Tiger T606 не може похвалитися гарною продуктивністю. Цей недорогий чип часто кладуть в ТБ-приставки та бюджетні телефони. Єдиною перевагою процесора є майже нульовий тротлінг та повна незалежність від режиму живлення. 

Наприклад, процесор показує ідентичні результати у звичайних умовах, коли телефон покласти на палюче сонце, з увімкненим режимом економії енергії чи з 5% заряду акумулятора – результат завжди однаковий, хоча й слабкий.

Вбудований накопичувач на 128 ГБ показує непоганий результат швидкості/запису (, але ці показники помітно падають в міру наповнення ПЗП. Якщо не забивати пам’ять на 90+%, то швидкодія (до 1 ГБ/с) накопичувача HMD Pulse Pro гарна.  6 ГБ оперативної пам’яті вистачає для одночасно запущених ледь не всіх базових програм. Лише великі ігри та десятки вкладок на важких сайтах можуть перевантажуватися.  

Ігрова продуктивність

Вимогливі відеоігри, такі як Call of Duty Warzone чи Genshin Impact запускаються, але працюють в режимі «слайд-шоу». Грати неможливо через низький FPS (не більше 15 кадрів за секунду) та низьку якість картинки (наче 144p на YouTube). 

Оптимізовані мобільні відеоігри працюють без проблем на низьких або середніх налаштуваннях. Call of Duty Mobile можна грати онлайн проти гравців, а на найменших картах маємо аж до 90 FPS з низькими параметрами графіки. 

Казуальні проєкти для «вбивства часу» працюють добре, на що й розрахований HMD Pulse Pro. Наприклад, можна пограти якусь вічну класику, перенесену зі старих Nokia: Bounce, Space Impact, Snake тощо. Цей телефон точно не про круті ігри, але зайняти себе буде чим, було б лише бажання.

Програмне забезпечення HMD Pulse Pro

Телефон працює на базі операційної системи Android 14. Виробник обіцяє два роки оновлень системи та три роки оновлень безпеки. Оболонка легка, чиста, в «незайманому» вигляді. Система займає лише 10 ГБ місця (дуже мало після 53 ГБ в Galaxy S23 Ultra).  

Виробник Motorola також випускає свої смартфони на чистому Android, але за замовчуванням ставить фірмові квадратні іконки. HMD Pulse Pro нічого не змінює, залишає форму ярликів такою, як її задумала компанія Google, хоча є одна фірмова тема з чорно-білими іконками. 

Реклами в прошивці, як в китайських телефонів немає, але встановлено кілька додатків від партнерів (Booking, LinkedIn тощо). Добре, що їх можна видалити. Партнерських ігор встановлено не було.

Автономність

Смартфон добре тримає заряд, особливо з мінімальним рівнем підсвічування екрана. Якщо економити, то вийде отримати аж 19 годин автономності. Тест PCMark 10 показує вісім годин з максимальною яскравістю та 12 годин з середньою яскравістю (50%). В найвимогливіших іграх (які виснуть на цьому телефоні) герой огляду тримається 5-6 годин.  

HMD Pulse Pro має режим екстремальної економії енергії, в якому користувачу дозволяють працювати лише з обмеженим переліком програм. Подібну технологію реалізували давно в смартфонах Samsung, вона справді допомагає економити батарею, адже менше відволікає. На постійній основі користуватися цим режимом немає сенсу.

Задня кришка в окремих місцях нагрівається до 40 °C в найважчих стрес-тестах в літню спеку. В середньому температура доходила до 35-37 °C, не більше. Це не є низький показник, та головне, що сам процесор не скидає частоти, працюючи однаково в різних умовах. В наш час рідко попадаються повністю «зелені» графіки в CPU Throttling Test.

Досвід використання HMD Pulse Pro

Смартфон залишив двоякі враження від використання. З одного боку це симпатичний бюджетник з гарною задньою панеллю, а з іншого якість корпуса залишає бажати кращого. Проте чого очікувати від бюджетника?

HMD Pulse Pro типовий бюджетний смартфон. В нього чудове ПЗ та посередній чип, зручні жести для камери та слабке відео, яскравий екран, але кути огляду могли бути кращими. А ще тут добре реалізований режим штатива, який рідко кому згодиться.

Приємним бонусом стало FM-радіо, яке добре працює під час відключень світла та повільного Інтернету 4G або його повної відсутності. Також сподобалася автономність, особливо відносно власного Motorola Moto Z3 з товщиною 6.8 мм.

Суб’єктивно, особисто я б не міняв пенсіонера Z3 на HMD Pulse Pro через якість корпуса, матеріали, габарити, хоча в багатьох аспектах сучасні бюджетні смартфони кладуть на лопатки старі флагмани.

Ціна та конкуренти

HMD Pulse Pro продається офіційно за 5500 гривень, що на 1500 гривень менше, як на релізі. На початку продажів герой огляду був справді оверпрайсом, але зараз він впевнено конкурує з моделями інших виробників. Версія з 8/256 ГБ пам’яті на 1000 гривень дорожча. 

Nokia G42 має значно кращий процесор Snapdragon 480+, сучасніші безпровідні інтерфейси та три модулі камер. Ціна за версію 6/128 ГБ складає 6500 гривень.

Nokia G22 може похвалитися високим рівнем ремонтопридатності та працює на такому ж процесорі, що й герой огляду. За версію 6/256 ГБ просять 5000 гривень. 

Motorola Moto G24 приваблює своєю ціною 4800 гривень та гарним зарядним пристроєм в комплекті. Крім цього в Україні є неофіційна версія на 8 ГБ оперативної пам’яті.

Motorola Moto G24 Power оснащений великим акумулятором та чималим об’ємом пам’яті. Чемпіон автономності лише трохи дорожчий за HMD Pulse Pro, тому виглядає вельми вигідною покупкою. Офіційна ціна 6000 гривень.

Також на ринку є безліч моделей Samsung, Remdi, Poco, Realme, Oppo, Nubia, які працюють з фірмовими оболонками, не на чистому Android. Багато з них вигідніші та пропонують дещо краще співвідношення характеристик до вартості, але в межах здорової конкуренції.

Один з десятків прикладів, Poco C65 також має HD екран, ідентичний за потужністю процесор, однаковий об’єм пам’яті та в цілому схоже начиння за 4700 гривень. Щоб отримати щось принципово краще доведеться перейти межу 6000-7000 гривень.

Disqus Comments Loading...