Рубрики Статті

ПК місяця (листопад) – спецвипуск

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Цього разу для читачів підготували незвичну підбірку ПК. Розглянемо три категорії елегантних моноблоків на прикладі 6 моделей від різних виробників. All-in-one PC – це особлива категорія комп’ютерів. Фотомоделі у світі комп’ютерів – естетичні, красиві пристрої для організації дуже акуратного робочого місця із мінімальною кількістю проводів. Саме за це їх цінують та обирають.

Відношення продуктивності до однієї гривні у таких пристроїв не має великого значення для їх власників, адже їх обирають для роботи. Частіше за все моноблоки використовують на робочих місцях в офісах чи вдома. Вони майже як ноутбуки, але замість автономності дизайнери та інженери зробили упор на зручність. Працювати за 24 дюймовим екраном та безпровідною клавіатурою значно приємніше ніж за будь-яким ноутбуком.

Для тих, хто досі в пошуках класичних комп’ютерів, залишаємо посилання:

Усі ці збірки досі залишаються актуальними. Ціни не сильно змінились (трохи здешевіли відеокарти), тому можете сміло обирати із запропонованого переліку. До таблиці в сьогоднішньому випуску додаємо пункт «Geekbench 5», де вказуємо продуктивність процесора в одно- і багатоядерній продуктивності. Майже увесь робочий софт залежить від потужності однопотоку CPU. Процесор і екран є найважливішими компонентами в таких робочих системах.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Бюджетний моноблок від 18 000 грн

Моноблок “Бюджетний”
ARTLINE Home G40 ARTLINE Business G42
Екран 23.8″ 1920х1080р IPS 23.8″ 1920х1080р IPS
Процесор Intel Pentium G6400 AMD Athlon 3000G
Geekbench Single 910 810
Geekbench Multi 2300 1900
ОЗП 8Гб DDR4 8Гб DDR4
Накопичувач 240 Гб SSD 240 Гб SSD
Відеокарта Intel UHD 610 AMD Radeon Vega 3
Вага 7 кг 7 кг
Ціна 19500 грн 18300 грн

 

Розпочинаємо із найпростіших варіантів. Вдалось підібрати моделі на різних платформах. Intel та AMD боротиметься за свого покупця в нашій регулярній рубриці навіть у цьому сегменті. Один і той же виробник, але протилежні системи.

Характеристики цих моделей дуже схожі. Екрани однакової діагоналі, роздільної здатності та типу матриці. 24 дюйми – сучасний стандарт. Працювати за таким «монітором» зручніше ніж за великим ноутбуком. Жодних проводів, ідеальний порядок на робочому столі – це те, за що усі так люблять моноблоки. Вага та габарити обох Artline’ів співмірні. Так само ідентичний об’єм оперативної пам’яті та SSD накопичувача.

Вибравши ARTLINE Business G42 на базі AMD Athlon 3000G користувач отримає гарну інтегровану графіку Radeon Vega 3. Процесор досі актуальний для офісних завдань. Його одноядерної продуктивності (яка на рівні Intel Core i7-3770k) достатньо для роботи із документами, вебпрограмами тощо.

Процесор Intel Pentium Gold G6400 дещо продуктивніший за усіма параметрами за свого конкурента. Та ARTLINE Home G40 із цим CPU трохи дорожча за AMD-брата. Навіть такі сучасні моноблоки класу «Бюджетний» оснащені безпровідними модулями Wi-Fi та Bluetooth. Це хороші та функціональні моделі для базових потреб за мінімальну вартість.

Оптимальний моноблок від 32 000 грн

Моноблок “Оптимальний”
Lenovo AiO 3 HP 205 G4
Екран 27″ 1920х1080р IPS 23.8″ 1920х1080р IPS
Процесор Intel Core i5-1135G7 AMD Ryzen 5 4500U
Geekbench Single 1250 1100
Geekbench Multi 4100 4200
ОЗП 8Гб DDR4 8Гб DDR4
Накопичувач 256 Гб SSD NVMe 256 Гб SSD NVMe
Відеокарта Intel Iris Xe Graphics AMD Radeon Vega 6
Вага 8,7 кг 5,7 кг
Ціна 33000 грн 32900 грн

 

Середній клас моноблоків пропонує значно кращу начинку. Розглянемо дві конфігурації від Intel/AMD на прикладі моделей від HP і Lenovo. Майже однакові за вартістю, дуже схожі за параметрами, але різні за розмірами. Це гідні конкуренти, що змусять покупця задуматись над вибором.

Lenovo IdeaCentre має значно більший екран 27 дюймів. Роздільна здатність така ж як у його конкурента – Full HD.  Акуратний і стильний моноблок Lenovo IdeaCentre AIO 3 можна розмістити на невеличкому столі. Жодних зайвих кабелів і чисте робоче місце. Для тих, в кого немає Wi-Fi у принтері передбачений зручний колектор кабелів. Він допоможе організувати робочий простір так, щоб був задоволений навіть вимогливий перфекціоніст. Процесора Intel Core i5-1135G7 цілком достатньо для будь-яких офісних програм.

Відеокарта Intel Iris Plus Xe Graphics може конкурувати із представниками Radeon Vega ноутбучного сімейства. 8 Гб ОЗП компенсується швидким накопичувачем SSD на 256 Гб. Такої підсистеми пам’яті достатньо для комфортної роботи. Цей компактний комп’ютер легко дасть фору робочим станціям із минулого, що розміщені у гігантських корпусах, виділяють під 400 Вт тепла і створюють чимало шуму.

Моноблок HP 205 G4 побудовано на базі процесора AMD Ryzen 5 4500U. Досить продуктивний ЦП із хорошою вбудованою графікою. Це дозволяє офісному працівнику гратись у відеоігри поки не бачить начальник (не робіть так). Vega 6 легко потягне безліч онлайн-забавок. ОЗП установлено 8 Гб, накопичувач 256 Гб. Екран невеличкий, лише 21.5 дюймів. За сучасними мірками може бути замало. Для тих, хто звик працювати за ноутбуками, буде непогано. Вага лише 5.7 кг. HP 205 G4 зможе перенести самотужки навіть найтендітніша секретарка.

Модель оснащена екраном із тонкими рамками з двох сторін. Пристрій займає мінімум місця на робочому столі та пропонується за ціною від 30000 грн. Перевага моноблока в тому, що з його установкою впорається навіть людина, яка не знає що таке BIOS, як установити Windows та багато інших речей, що здаються елементарними досвідченим користувачам. Простота – величезна перевага, яка перекриває безліч недоліків відносно стаціонарного ПК, до якого потрібно під’єднати добрий джгут кабелів.

Елітний моноблок від 60 000 грн

Моноблок “Елітний”
Dell Optiplex 5490 Apple iMac M1
Екран 23.8″ 1920х1080р IPS 24″ 4480x2520p Retina
Процесор Intel Core i7-10700T Apple M1
Geekbench Single 1100 1700
Geekbench Multi 5300 7500
ОЗП 16Гб DDR4 8Гб DDR4
Накопичувач 256 Гб SSD NVMe 256 Гб SSD NVMe
Відеокарта Intel UHD Gen 10 M1 8‑core GPU
Вага 5,1 кг 4,48 кг
Ціна 64000 грн 64200 грн

 

Пропонуємо два елітні моноблоки за ціною від 1500 доларів. Цього разу конкурентами будуть Intel та Apple. Процесори яблучної компанії виявились наскільки продуктивними й вдалими, що цілком знищили конкурентів на мобільному ринку. Qualcomm, Mediatek, Tensor, Exynos виглядають динозаврами на фоні Apple Bionic. На ПК ринку Intel значно серйозніший гравець ніж виробники перелічених невдалих ARM чіпів, та навіть тут Apple починає забирати свою частку пирога. Особливо актуально для ноутбуків, міні-ПК та моноблоків.

Недешевий, надійний, продуктивний All-in-one PC від Dell, який порадує усіх любителів класичного, строгого дизайну. Акуратний, але потужний комп’ютер з широкими можливостями. Dell Optiplex 5490 є типовим представником офісних моноблоків високого рівня. В серці машини установлено енергоефективний процесор Intel Core i7 10 покоління. На борту 16 Гб оперативної пам’яті та швидкий NVMe SSD 256 Гб. Екран має стандартний розмір 23.8 дюймів з роздільною здатністю 1920×1080 пікселів.

За таку ціну Dell могли б поставити хоча б 2К (1440р) матрицю. Присутні безпровідні інтерфейси (Wi-Fi, Bluetooth) та вебкамера. До переваг можна віднести велику кількість портів (як для моноблока. Всього виробник розмістив 4 x USB 3.1 і один USB 2.0. Вартість трохи зависока, тому як альтернативу можна поглянути на менш відомі бренди зі схожими характеристиками.

Apple iMac M1 можна вважати найкращим моноблоком у своєму роді завдяки неймовірно якісному 4.5К екрану та вельми потужному процесору. На екрані Retina 24 дюйми з роздільною здатністю 4480x2520p ідеально працювати з графічним контентом. Ця модель ідеально підійде для креативних людей. Одне задоволення роздивлятись кожну деталь малюнка чи фотографії.

Широкий колірний обхват P3 забезпечує реалістичну передачу зображення. Зауважимо, що окремо придбати один лише монітор такого рівня обійдеться досить дорого. А ще системний блок. Чіпи М1 вийшли такими вдалими, що перевернули з ніг на голову відношення до Apple у мільйонів користувачів.

Старіші моделі Apple iMac на Intel мали надто погане співвідношення продуктивності та ціни. M1 легко «затикає за пояс» більшість Intel Core i7, Intel Core i9, AMD Ryzen 7, AMD Ryzen 9 у плані продуктивності та енергоефективності. Наразі усі їхні комп’ютери із цим процесором виглядають досить вигідними та впевнено забирають свою частку ринку. При цьому iMac працює тихо і не перегрівається навіть при дуже високому навантаженні.

Енергоефективність процесора грає чималу роль. Від джерела безперебійного живлення цей iMac здатен працювати значно довше ніж будь-який інший представник сьогоднішньої підбірки. Це заслуга збалансованої взаємодії апаратного і програмного забезпечення. Apple iMac M1 – майже ідеальний, неймовірно красивий, практичний та дуже продуктивний моноблок для дому чи офісу.

Висновки

Звісно, можна зібрати габаритні, шумні, неохайні системні блоки, додати до них дешеві монітори, провідну клавіатуру/мишу, все це під’єднати десятком кабелів і «насолоджуватись» пеклом для перфекціоніста. Моноблоки створені для ідеально впорядкованого робочого місця і дарують насолоду від користування. Не для ігор, а для сфокусованої роботи, навчання, мультимедіа.

Ми запропонували три різні варіанти на будь-який гаманець та смак. Шість моделей: від бюджетних з базовими параметрами до елітних з хорошими екранами, що можуть замінити продуктивний комп’ютер. Усі ці All-in-one PC відрізняються від стаціонарних ПК мізерним споживанням електроенергії та приємним досвідом під час експлуатації. За естетичність і красу доведеться трохи переплатити. Хоча, поглянувши ціни на 4К монітори, деякі моделі (Apple iMac M1) не виглядають надто оверпрайснутими.

Під Новий рік порадуємо читачів новими конфігураціями комп’ютерів. Відеокарти почали дешевіти, у магазини поступають нові покоління процесорів Intel та AMD, тому у наступному місяці (грудні) повертаємось до класичних АТХ збірок.

Disqus Comments Loading...