Рубрики Статті

Плагіат електроніки срср: копії та підробки західної техніки

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Від людей поважного віку можна іноді почути фразу: «Техніка за союзу була якісніша і краща ніж зараз». Це пов’язано із тим, що люди на той час не мали з чим рівняти. Більшість громадян радянського союзу не підозрювали про те, що майже уся ця електроніка була чистим плагіатом закордонних зразків. Канал «Про Україну!» підготував список побутових приладів та електроніки, які були скопійовані інженерами тодішнього срср.

Ми пропонуємо читачам текстову версію «викраденої» електроніки, якою так гордились її власники ще кілька десятків років тому. Ті, хто народився в срср знають, що усюди був дефіцит товарів. Обмежена торгівля із розвинутими країнами впливала на добробут людей та розвиток економіки держави. Радянська влада не хотіла, щоб громадяни звикали до західної техніки, тому копіювали все, що лише можна було скопіювати.

Телевізори

Телевізійний приймач Ленінград 1 створили на основі німецької моделі Efu T-1.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Радянський телевізор КВН-49 копіював американський RCA 621TS. Зовнішній вигляд трохи відрізнявся, але компонентна база була максимально схожою.

Телевізор Старт 3 випущений у 60-з роках був створений на основі британського телевізора GEC BT2253 17. Оригінал був створений на кілька років раніше.

Плеєри та аудіо/відеотехніка

Магнітофон Мелодія МГ-56 скопійований із німецької моделі Grundig TK820. У радянських розробників навіть не вистачило креативу для зміни дизайну. Точна копія.

Те ж саме стосується Авангарду і Grundig TK-5. У радянському союзі не соромились напряму копіювати техніку. Точно як тепер  роблять копії iPhone з OS Android.

Касетний магнітофон Десна скопіювали із голландського Philips EL 3302. Різниця в моделях складає 6 років. Саме скільки часу знадобилось інженерам для «розробки» власного.

Електропрогравач Електроніка Б1-01 був копією німецького, на 2 роки старшого Thorens TD-125.

Магнітофон Електрон 52Д досить точно скопіював японський Tinico All Transistor.

Касетний магнітофон Електроніка 301 зовнішньо та внутрішньо був створений на основі Grundig C100. Майже уся побутова електроніка такого класу базувалась на основі європейських, японських та американських моделей.

Синтезатор Електроніка ІМ-46 є плагіатом на 15 років старішого японського Casio VL-1.

Ще один магнітофон Орель 101-1 Стерео «розробили» завдяки японській моделі Toshiba Aurex D15. Дизайнери додумались трохи змінити зовнішній вигляд, але внутрішнє начиння було дуже схожим.

Диктофон Яхта 1М був підробкою швейцарського Nagra SNST.

Касетна модель диктофона Електроніка М332C вкрала дизайн і технології у японського Sony TCS-310.

Ці навушники важко було відрізняти. Електроніка ТДС-5 вкрали дизайн і технологію у японських Yamaha YH-1.

Вініловий програвач Електроніка Б1-04 є копією Beogram 4002 (Данія).

Ще одна вінілова модель Естонія 010. Її скопіювали із Sharp Optonica RP-7100 японського виробництва.

Японський касетний програвач SONY TC-80 став в основу радянської «оригінальної» розробки Воронеж 403.

Відеомагнітофон Електроніка 508 скопіювали із голландського Philips LPD-1000.

Інженери срср слідкували за тенденцією і встигали розробляти (копіювати) нові моделі відеопрогравачів. Електроніка ВМ-12 максимально точно повторює Panasonic NV-2000.

Ще за радянського союзу компанії копіювали Samsung, як зараз копіюють «третьосортні» виробники смартфонів. Електроніка ВМЦ-8220 є точною копією Samsung VX-8220. Навіть цифри у назві моделі не додумались змінити.

Фотоапарати

Фотоапарат Комсомолець випущений через 14 років після виходу німецького Voigtlander Brillant. Схожий дизайн, схоже начиння. Техніка в срср розроблялась в міру того як інженери отримували оригінали для копіювання.

Фотоапарат ФЕД скопійований із німецького Leica II. Коментарі зайві. Можна подумати, що це один і той же пристрій одного виробника.

Ще один приклад плагіату фототехніки. Репортер створений на основі німецького Plaubel Makina II. Різниця між оригіналом та копією складає 4 роки.

Зоркий-3 є точним плагіатом Leica IIIa. Компанії навіть лінь було придумувати нові числа для нумерації моделей і копіювали все, включаючи назву.

Москва-2 розробили на основі німецького Zeiss Super Ikonta. Майже ідентичний вигляд і внутрішня будова. Ще один приклад того як переможець у війні копіював розробки держави, що програла. Різниця у віці цих моделей складає 11 років.

Ультракомпактний фотоапарат Ліліпут скопійований з німецького Sida.

Забрати надписи та можна було б не відрізнити фотоапарат Київ 2 і німецький оригінал Contax II.

Інженери радянського союзу вміло встигали за тенденціями й випустили оновлену модель Київ 3, цілком скопіювавши Contax III.

Салют скопіювали зі шведського «аналогу» Hassenblad 1000F. Лише незначні зовнішні відмінності видають копію.

Фотоапарат Іскра створений завдяки німецькому Agfa Super Isolette. Копія максимально точна.

Мініатюрний фотоапарат Київ-Вега є підробкою японського Minolta-16.

Київ 60 копіював німецький Pentacon Six TL. Найбільше вражає те, що радянський вийшов у 1984 році, а оригінальний у 1956. Ось наскільки відставав технічний прогрес. Хоча, навіть більше. Адже всі ці «розробки» срср були лише плагіатом.

Начинку та дизайн Зеніт 4 вкрали у німецького Voigtlander Bessamatic.

Фотоапарат Зоркий 10 (1964) є точною копією японського Ricoh Ricohmatic 35 (1960).

Фотоапарат ФЕД Мікрон є підробкою японського Konica EYE.

Продовжили цю тенденцію та у другій версії ФЕД Мікрон 2, що став копією Konica C35. Хоча б не назвали «ФЕД Мікрон C35».

Ще один представник краденої фототехніки. Елікон Автофокус є підробкою японського Konica C35 AF.

Елікон 1 є копією японського Olympus XA. Дизайн, кнопки, шторка об’єктива – все дуже нагадує оригінал.

Ломо ЛК-А краде дизайн і начинку японського Cosina CX-1. Різниця у них складає понад 3 роки.

Фотоапарат Київ 35 зробили завдяки моделі Minox 35GT німецького виробництва.

Обчислювальна електроніка

Убога копія комп’ютера Apple II отримала назву Агат. Цікаво було б зараз глянути на розробки російських інженерів, що намагаються копіювати Apple Silicon.

Неохайна на вигляд Електроніка ДД є копією більш естетичного японського калькулятора Sharp Compet CS-30A.

Ще один калькулятор Електроніка Т3-16, що копіював Hewlett Packard HP-9100B. Тоді «комп’ютери» HP виглядали приблизно так.

Електроніка Б3-04 майже цілком відтворює японський оригінал Sharp El-805.

Так само калькулятор Електроніка Б3-18А копіює Rockwell 61R.

І знову радянські соціалістичні інженери копіюють американську капіталістичну техніку. Калькулятор Електроніка Б3-23 стала підробкою EZ2000.

Схожі на вигляд і всередині. Електроніка Б3-36 викрала майже все у Rockwell THE 74K.

Компактний калькулятор Електроніка Б3-38 був підробкою японського Casio FX-48.

Ще один приклад викрадення японської техніки. Електроніка МК-71 створена на основі Casio FX-950.

Висновки

У радянському союзі було дуже мало власних розробок. Основна частина коштів вкладалась у військові перегони проти США. Науковий та технічний потенціал держави був надто слабким і не міг конкурувати із західними державами. Це відбивалось на простих користувачах, які отримували побутові прилади із запізненням, іноді в 15-20 років. Якість також страждала. Підробки не могли наблизитись до оригіналів у плані довговічності.

Думка про те, що «за союзу» було краще насправді має лише підґрунтя ностальгії. Майже усе, що виготовлялось у «совку» не могло конкурувати із більш досконалими моделями з Європи, США та Японії. Шкода, що більшість жителів срср не мали з чим порівнювати власні розробки підробки.

Disqus Comments Loading...